reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

PROSZĘ O PORADĘ!!!
dziewczyny odbrałam wyniki w piatek wszystko jest wporzadku poza hemoglobiną spadła mi do 11, czytałam ze to dolna granica, a później to już anemia. Jakie wy macie wyniki hemoglobiny??? i czy ktora s z was ma tez takie niskie, i co lekarze albo wy same robicie w tym kierunku??
na wypisie ze szpitala mam 7,8 i lekarze mówili że to dobry wynik i nie kazali nic brać [i tak biorę bo bez żelaza miałabym pewnie 0,0001 :baffled:]

reklama
rosea- powodzonka na usg, mam nadzieję, ze twój maluszek, pokaże kim jest, ja mam wizytę 14, a patusia 15, wiec moze dzien po dniu będziemy pisały radosne wiesci :)

PROSZĘ O PORADĘ!!!
dziewczyny odbrałam wyniki w piatek wszystko jest wporzadku poza hemoglobiną spadła mi do 11, czytałam ze to dolna granica, a później to już anemia. Jakie wy macie wyniki hemoglobiny??? i czy ktora s z was ma tez takie niskie, i co lekarze albo wy same robicie w tym kierunku??
no to również powodzenia na usg! Dogadaj się ze swoim Małym/Małą, to może się ustawi reprezentacyjnie :tak:
hemoglobinę mam taką jak Ty, jeden lekarz wzruszył ramionami, i stwierdził, że to nie wynik który kwalifikuje się do leczenia, a drugi kazał brać Biofer folic (bez recepty, łatwo przyswajalne zelazo). Więc biorę Biofer, do tego co 2-3 dni 1 tabletkę Elevitu, i codziennie 1 tabl jodu (preparat Kelp).
We wtorek badam hemoglobinę, i morfologię w ogóle ale wyniki odbiore dopiero pod koniec stycznia na wizycie, więc wtedy zobaczę jaki to skutek przyniosło.

anknonc jak hemoglobina spada to lekarze zazwyczaj przepisuja zelazo, wiec Tobie tez powinien przepisac. Ja mam hemoglobine przewaznie w granicach 12,5.
kokoszka GRATULACJE!
kasica super, ze juz wiesz, ze to corcia!:tak:
Miejmy nadzieje, ze i ja sie wkrotce dowiem:tak: Na zatwardzenia rzeczywiscie sliweczki, jablka i przegotowana goraca woda, a powinno samo pojsc...:tak:

PROSZĘ O PORADĘ!!!
dziewczyny odbrałam wyniki w piatek wszystko jest wporzadku poza hemoglobiną spadła mi do 11, czytałam ze to dolna granica, a później to już anemia. Jakie wy macie wyniki hemoglobiny??? i czy ktora s z was ma tez takie niskie, i co lekarze albo wy same robicie w tym kierunku?? [/quote]

Anzoc specjalnie sięgłam po moje wyniki badań i zawsze mam je opisane czyli napisaną minimalną i maksymalną wartość Także przedstawia sie to tak:
Morfologia................... MIN-MAX
LEUKOCYTY..............3,8-10,0tys/ul
ERYTROCYTY............3,7-5,1mln/ul
HEMOGLOBINA.........12-16 g/dl
HEMATOKRYT............37-47%
MCV..............................80-99 fl
MCH...............................27-35 pg
MCHC............................32-37 g/dl
PŁYTKI KRWI..............140-440 tys/ul

a u mnie jest tak:

LEUKOCYTY..............3,8-10,0tys/ul moje8,3
ERYTROCYTY............3,7-5,1mln/ul moje 3,65
HEMOGLOBINA.........12-16 g/dl moje 11
HEMATOKRYT............37-47% moje 33,1
MCV..............................80-99 fl moje 90,7
MCH...............................27-35 pg moje 30,4
MCHC............................32-37 g/dl moje 33,5
PŁYTKI KRWI..............140-440 tys/ul moje 227

to chyba nie sa najlepsze!

a u mnie jest tak:

LEUKOCYTY..............3,8-10,0tys/ul moje8,3
ERYTROCYTY............3,7-5,1mln/ul moje 3,65
HEMOGLOBINA.........12-16 g/dl moje 11
HEMATOKRYT............37-47% moje 33,1
MCV..............................80-99 fl moje 90,7
MCH...............................27-35 pg moje 30,4
MCHC............................32-37 g/dl moje 33,5
PŁYTKI KRWI..............140-440 tys/ul moje 227

to chyba nie sa najlepsze!
Masz hemoglobinę i hematokryt i erytrocyty poniżej normy- ja to badanie robiłam na początku listopada 2 tygodnie potym jak odstawiłam Oliverka od piersi i miałam hematokryt tylko ponizej normy36,4- i lekarz zalecił mi żebym jadła kwas foliowy 2xna dzień i dwie kapsułki prenatalu dziennie przez miesiąc- takze nie wiem jak teraz - bo kwasu foliowego brałam 1 tabletkę bo wydawało mi sie za duza dawka przy dwoch kap.prenatalu complex.
Zobaczymy co ci lekarz powie w srodę na ten temat moze żelazo ci przepisze - . Jedz kochana więcej produktow bogatych w żelazo sok z buraków,zielone wazywasuszone owoce,,pieczywo ciemne, czerwone mieso,- ja jem czesto szpinak i brokuły groszek zielony(mrozony),

Ostatnia edycja:
dzięki kochane mamusie za poradę, w sroę mam wizytę to dowiem się co zalecił lekarz i napiszę :), fakt że ogólnie strasznie jestem blada, aż tesciowa sie pytała czy przypadkiem jakiejs anemi nie mam! no ale jeszcze 3 dni i bedziemy wiedzieć :)
jeszcze raz wielkie dzięki :)

reklama
ankzoc- dzieki za rde:-D
patusia- hemoglobina sie nie martw bo to chyab co druga kobieta ma ponizej normy w ciazy,,, moje wyniki sa takie

KRWINKI CZER..........4.2-5.5 moje 3.99
HEMOGLOBINA.........12-16 g/dl moje 12
HEMATOKRYT............37-47% moje 34,8
MCV..............................80-99 fl moje 87
MCH...............................27-35 pg moje 30,1
MCHC............................32-37 g/dl moje 34,6
PŁYTKI KRWI..............140-440 tys/ul moje 268

badania robilam ok 20 grudnia i ponizej normy mam krwinki czerwone i hematokryt,, na granicy byla hemoglobina.. wiec tez nie wiemc zy to dobrze... ale u lekarza bylam widzial wyniki i jak sie spytalam czy cos mi na to przepisze to powiedzial ze nie ze to nic takiego...:szok:

Do góry