reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Liliann, wszystkie trzymamy kciuki za to badanie! 1% to naprawdę niewiele i musisz być dobrej myśli :tak:
I dokładnie tak jak Ankzoc napisała, dzieci są coraz większe i coraz większe mają szanse na przeżycie poza brzuszkiem.. ja też dużo czytałam o skrajnych wcześniakach, 23,24 tydzień... i odliczam sobie.. że już niedługo Szymuś może przeżyć jeśli przyjdzie na świat.. Więc i Ty się nie martw, wszystko będzie dobrze, na pewno :tak:
a swoją drogą, jakie to uczucie jak blizniaki kopią? inne niż przy ciąży pojedynczej? :-)

reklama
LILIann zobaczysz wszystko będzie ok

co do tych wczesny wcześniaków to wyczytałam że dziecko urodzone w 25 tygodniu ma szanse przetrwać przy obecnej medycynie dlatego my z M czekamy z nie cierpliwością jeszcze kilka tygodni potem emocje opadną

witam wszystkie majowe mamusie :-)
co prawda dawno się nie odzywałam, ale sumiennie czytam na bieżąco wszystkie posty.

Mam pytanie do mamuś, które są od początku na zwolnieniu i niedługo będą musiały składać do ZUSu wniosek oświadczenie rehabilitacyjne. Czy pracodawca Wam to już wypełnił?? I czy faktycznie ciężarne kobiety są wzywane na komisję lekarską??
Osobiście mam lekką pracę (jestem handlowcem), ale szukam i wymyślam szkodliwe warunki pracy, żeby je wpisać w ten wywiad, nie wiem czy takiego świadczenia odmawiają kobietom ciężarnym czy dają je wszystkim ubiegającym się.

Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamusie razem i każdą z osobna.
A... i będzie Jula :-)

guska35- od stycznia tego roku weszło rozporzadzenie, że kobietom ciężarnym przysługuje 270 dni zwolnienia lekarskiego bez zawiadamiania zusu tj 9 m-cy, jeszcze wprawdzie w firmach raczkuja na tym etapie bo nikt nie widział tego rozporzadzenia, ale prawdopodobnie będzie ono dotyczyło także nas!
Także jak masz jakies znajomosci to popytaj albo u ciebie w firmie!!! ja spróbuje coś się tez dowiedzieć chociaz mi termin mija dopiero w lutym!

ankzoc, mnie 182 dni zwolnienia mijaja na początku marca, ale te dokumenty trzeba składać na 6 tygodni przed końcem zwolnienia. Ja się w pracy nie dowiem, bo mamy niedouczoną księgową, w zeszłym roku tłumaczyła mi że nie ma czegoś takiego jak świadczenie rehabilitacyjne, chyba trzeba zadzwonić do ZUSu i tam zasięgnąć informacji z pierwszej ręki.
O tym zapisie czytałam, ale nigdzie nie znalazłam potwierdzenia. Tylko że coś gdzieś tam powiedziano...

Guska35, może zadzwoń anonimowo do ZUSu, opisz całą sytuację i zapytaj, czy składać wniosek o świad. rehabilitacyjne ,czy już nie potrzebują i możesz przedłużyć zwolnienie od lekarza do końca ciąży.:confused:

guska35- co do wiarygodnosci tej ustawy to jestem pewna bo nawet w gazecie o tym pisali, a oto informacja ze stronki zusu

Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy, nie dłużej niż przez 182 dni, a w przypadku gruźlicy (oznaczonej przez lekarza w zaświadczeniu lekarskim kodem "D") - nie dłużej niż przez 270 dni. Od 1 stycznia 2009 r. również ubezpieczone, których niezdolność do pracy przypada na okres ciąży mają prawo do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni.

no i dzwoniłam, mam informacje z pierwszej ręki, czyli od tego roku kobietom ciężarnym przysługuje 270 dni zwolnienia, a później składa się dokumenty odnośnie urlopu macierzyńskiego, który w tym roku wynosi 20 tygodni, ale to już pewnie wiecie.

Lilian ja również trzymam kciuki.
Guśka dzięki za potwierdzenie informacji. Też mnie to nurtowało.
Pozdrawiam wszystkie mamuśki u mnie mrozu tylko -1

reklama
no to już znalazłam odpowiedz dotyczaca tego zwolnienia 270 dni!

2. Okres zasiłkowy dla ubezpieczonych, których niezdolność do pracy przypada na okres ciąży

Zgodnie z nowym brzmieniem art. 8 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r., od 1 stycznia 2009 r. okres zasiłkowy dla ubezpieczonych, których niezdolność do pracy przypada na okres ciąży, został wydłużony do 270 dni. Prawo do nowego, dłuższego okresu zasiłkowego przysługuje, jeżeli dotychczasowy, 182-dniowy okres zasiłkowy przysługujący ubezpieczonej w okresie ciąży, upłynął 31 grudnia 2008 r. lub po tej dacie. Ubezpieczona ma prawo do zasiłku chorobowego na podstawie zaświadczeń lekarskich na druku ZUS ZLA.
Wyjątek od tej zasady przewidziany jest w art. 17 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r., zgodnie z którym prawo do 270-dniowego okresu zasiłkowego nie przysługuje osobom, którym przed 1 stycznia 2009 r. została wydana przez ZUS decyzja przyznająca świadczenie rehabilitacyjne. Osobom tym przysługuje świadczenie rehabilitacyjne przyznane tą decyzją. Także, gdy 182-dniowy okres zasiłkowy został przez ubezpieczoną wykorzystany przed 31 grudnia 2008 r. (najpóźniej 30 grudnia 2008r.), to na wniosek ubezpieczonej złożony przed 1 stycznia 2009 r. albo po tej dacie, zostanie ustalone prawo do świadczenia rehabilitacyjnego na dotychczasowych zasadach.

Do góry