reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

Dziewczyny co do szczepionek to widzę, że nie można wam słowa powiedzieć, uważacie że lekarze mają racje - no cóż.
Tylko powiedzcie mi jedno czy lekarze którzy nie znają specyfiki autyzmu mogą mówić że coś go nie wywołuje, a coś tak????? Wątpię.

Moni co do Twojej uwagi, że odmowa nie jest równoznaczna z tym, że nie zapłacimy kary i broni nas przed sądem to od 2008 roku już tak jest i co więcej sanepid tylko w wyjątkowych sytuacjach (np. epidemia) ma prawo nam nakazać szczepienie w innych sytuacjach możemy MY go pozwać. Z forum prawnego skleiłam kilka odpowiedzi w jedno:

"Obecny stan prawny co do odmowy szczepień jest taki, że nie można odmówić szczepienia w przypadku podejrzenia o chorobę zakaźną- w innym przypadku tylko wówczas, gdy pomimo zastosowania środków egzekucji administracyjnej, nie poddaje się obowiązkowemu szczepieniu ochronnemu przeciwko gruźlicy lub innej chorobie zakaźnej albo obowiązkowemu badaniu stanu zdrowia, mającemu na celu wykrycie lub leczenie gruźlicy, choroby wenerycznej lub innej choroby zakaźnej.

Z uwagi, że ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi znosi takowy obowiązek szczepieniu takowy przymus co do zasady nie wystąpi - a jedynie w sytuacjach szczególnych.

Sytuacją szczególną tutaj może być np. ogłoszenie epidemii.

Teoretycznie sanepit jako organ mający prawa do egzekucji administracyjnej może wydać nakaz poddania się szczepieniu w konkretnym przypadku.
Ale jeśli nakaz ten nie ma uzasadznienia (występowanie choroby zakaźnej, epidemia itp.) to można podać go do sądu jako nie mający uzasadnienia w obecnych przepisach. Nowa ustawa jasno mówi, że nie można karać za odmowę obowiązkowych szczepień. Prawidłowym byłoby też zgłoszenie do prokuratury doniesienia o popełnieniu przestępstwa przez autorów pisma, w którym, pod groźbą sankcji, wymusza się naruszenie nietykalności cielesnej dziecka.

Natomiast w przypadku epidemii lub np. występowania danej choroby w rodzinie itp. - uzasadnione przypadki - sanepid może administracyjnie wyegzekwować szczepienie, nawet pod przymusem z użyciem siły."

Jeśli chodzi o autyzm to moja mama uczy dzieci z tą chorobą i każdy rodzic w momencie gdy usłyszy, że był chociaż jeden przypadek gdzie jakieś szczepienie "zbiegło" się z autyzmem to nie szczepi

reklama
Cześć Dziewczęta :-)
Nadrabiam Was od rana z przerwami.
Jeeeeenyyy, co za pogoda :wściekła/y: Mam wrażenie, że ktoś już sobie z nas jaja robi :wściekła/y:
Do tego wszystkiego u nas od wczoraj nie ma ciepłej wody i ma nie być do jutra - paranoja. Dowiedziałam się o tym wczoraj jak właśnie miałam wchodzić pod prysznic myć włosy które były już w opłakanym stanie. Wrrrr. I jeszcze od wczoraj wyłączają nam światło z częstotliwością co 2-3 godziny. Normalnie tragikomedia!!!

Zacznę może od życzeń. Tak dawno mnie nie było, że już sporo za późno, no ale lepiej późno niż wcale.

Tsarina i AgA - duuuuuużo cierpliwości, jeszcze więcej szcześcia, a najwięcej miłości i kasy. Może być? :-D

Marcelku i Barmanko, składałam Wam już życzenia na gg, ale tu też pozostawię ślad (żeby dowód był) :-D Wszystkiego najlapszego szkrabie. Niech Ci dziecięce życie słodko płynie. Zdrówka i radości!!!

Monia Gratulacje dla Was. Ale Tomeczek jest zuch chłopak. Pamiętam jak wiele razy wspominałaś, że on do tyłu z powodu wcześniactwa. A tu proszę. Już chodzi. Super!!!

Mmatysia Zdjęcie z komunii świetne. Wyglądałąś ekstra w tym żakieciku. Bardzo elegancko :tak:

Kasico Masz zdolności kobitko. Torty wspaniałe! Jeden lepszy od drugiego. Gratuluję. Może powinnaś się zastanowić nad taką profesją. Na pewno tam u was w okolicy nikt się tym nie zajmuje. Jeszcze trochę byś się wprawiła i niezłą kaskę mogłabyś na tym wyciągnąć. Pomyśl :tak:

Tsarina Twój świński chlewikowy tort też świetny. Tak niesmacznie wygląda, że naprawdę wydaje się być chlewkiem :-D:-D:-D Też masz zdolności. Ja w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła. Nie umiałabym

Confi Już miałam prostować, ale widzę że dziewczyny szybko mnie wyręczyły. W istocie chodziło mi o białko jaja kurzego (pamiętasz? Mówiłam Ci. Miałaś próbować dawać Damisiowi jajeczniczkę od pierwszej małej łyżeczki). No ale masełko też bardzo ważne. W ogóle dzieci powinny dostawać prawdziwe masełko codziennie. Tłuszcz to nośnik witamin które się w nim rozpuszczają (A D E K) no i samo w sobie masełko jest zdrowe :tak:

Ewelinko Wracaj do zdrowia. Szkoda, że tak Cię męczy to choróbsko. Wracaj do zdrowia szybciutko!

Roxy My też wybieramy się do zoo od dawna. Teraz pogoda do tyłka, więc nie ma szans. Ale może to i dobrze. Jak będzie cieplej to więcej zwierzątek Lilianka zobaczy. A ona tak uwielbia psy, kotki, ptaszki. Na spacerkach nie odpuści żadnemu. Pieje do nich jak tylko wypatrzy :tak:

Aga Też trzymam kciuki za odłączanie ssaka. Masz moje wsparcie :tak:
A ja miałam skończyć z karmieniem w roczek. I co? I dupencja :baffled:
Dalej nie mam pomysłu na to czym rano (o 6:30) zatkać jej płaczącą mość, no i jak po kąpieli odłożyć ją całą happy bez uspokajacza :baffled:
W dzień nie wie co to cyc. Zresztą ona sama w ogóle nie woła. Dostaje to bierze :-D

Marzenko Trzymam kciuki za namowy S. Niechże się weźmie chłopak i trochę wysili. Dziecko to nie choroba. My od początku kursujemy z Lilianką po Polsce i świecie. Masz nas za przykład dla niego :tak:

Kasiu Ty to masz dopiero spryciarza w domu :-) Niesamowity jest z tym gadaniem. Koniecznie dawaj nam tu filmik. Muszę to zobaczyć!!!

My byliśmy wczoraj na działce. Musieliśmy pomierzyć drzewa do wniosku o wycinkę. Robiliśmy to w tym deszczu, wróciliśmy cali przemoczeni. Do suchej nitki (a przypominam - w domu brak ciepłej wody .... Chrystusie Panie)
No i zobaczcie co z działki przywiozłam. Trzy lata mamy tę ziemię, a ja nie widziałam że tam takie cuda. Teraz tak pięknie pachnie mi w domku. Mmmmmm

narcyzy.jpg

Kasico, Roksanka to Twoje dziecko i Ty decydujesz o jego zdrowiu. Ja Cię nie oceniam i daleka jestem od tego.Nie wiem jak jest dokładnie z karami za brak szczepień bo się tym do końca nie interesowałam. Z porad naszego forumowego prawnika wynika ,ze jednak podejmowane są jakieś kroki wobec rodziców którzy nie podają szczepionek.Podałam Ci link do forum rodziców rezygnujących ze szczepienia może na nim opisane jest to dokładnie.Wiem jedno,ze ja zaszczepię moje dziecko choćby z obawy o świnkę. Ty masz dziewczynkę więc ta obawa Cię nie dotyczy.Różyczka groźna jest dla kobiet w ciąży więc tak jak pisałaś teoretycznie można podać ją później.

Aga ,trzymam kciuki za pogodę na roczek Jagodzianki. Widzę,ze mała cwaniara ciągle z Tobą walczy.

Moniq,kwiatuszki piękne. Widzę,że zaczyna się coś dziać na działce.Powodzenia

Ostatnia edycja:
Kasico kochana ja na Ciebie nie naskakuje. Uważam ,ze każdy zrobi to co myśli,ze jest dobre dla jego dziecka.Mam nadzieje,że nasze decyzje nie będą miały złego wpływu na przyszłość naszych dzieci.amen

Hellou piszę już z pracy...

Moniq...ja miałam napisane białko nie wiem dlaczego w poście to słowo nie było zawarte...w międzyczasie gubiłam zasięg Play i co chwilę musiałam coś edytować...może mi się zaznaczyło i wykasowało :confused:
Napisałam tłuszcz i białko pochodzenia zwierzęcego...no czyli kurze ;-)
No ale nieważne.Ważne jest ,że stosuję metodę z jajecznicą i jest super. A tak w ogóle to chciałam powiedzieć ,że Damiś zaczął znów jeść i jestem szczęśliwa :-):-):-)
Mało tego nauczył się dopominać o jedzenie co wcześniej się nie zdarzało.

Kasica, wydaje mi się ,że się niepotrzebnie zdenerwowałaś. Masz prawo decydować o tym jakim zabiegom będzie podlegało Twoje dziecko i nikt tego nie neguje. Tu chodziło o ogólne konsekwencje wynikające z unikania obowiązkowych szczepień. Ja też coś słyszałam o karach z tego tytułu podobno za to grozi kara grzywny do 5000 zł :szok:
szok.

a ja jestem zła...dzwoniła moja mama ,że przyszła sukienka którą zamówiłam i najprawdopodobniej przysłano mi za małą :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
mama mówiła ze to raczej na krasnoludka....kuśwa :wściekła/y:

Coś ten mój synu nieskłonny do współpracy,ale udało się coś malutko nagrać:-)
[video=youtube;0-oFsFFWNK4]http://www.youtube.com/watch?v=0-oFsFFWNK4[/video]
[video=youtube;jPJCPHoNRA0]http://www.youtube.com/watch?v=jPJCPHoNRA0[/video]
mam nadzieję że nie będziecie krzyczeć że daje dwa:sorry2:

Ostatnia edycja:
Aga...oj biedne jesteście z Jagodzianką...mimo wszystko powodzenia życze:tak:

Moniq....śliczne kwiatki:tak:
Moja Nadia też uwielbia zwierzątka ale najbardziej koniki...chociaż ostatnio śmiem twierdzić że konie się jej pomyliły z psami...widzi psa to "robi" tak jak konik (nie śmiać się nie wiem jak napisać ten "odgłos":confused:):-D

Kasica...ja w żadnym wypadku nie pisałam nic z podtekstem do Twojej osoby...sama się boje jak diabli tego szczepienia:tak:

Confi....a moja już miesiąc nie chce jeść:-(
Co do sukienki to może da się szybciutko wymienić żeby zdążyć na Roczek?

Kasia...wooowww,wooowww,woooow,zdolniacha mały...jaki On jest słodziutki,no i masz miły głos:tak::-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry