reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

Witam.
Roksanko Filipku wszystkiego najlepszego z okazji ukończenia 1 roczku:-)
Nino Filipek znacznie lepiej już po drugiej dawce antybiotyku widać było poprawę,a mamy taki co podaje się raz na dobę.
Moniq torcik przepiękny :tak:.

reklama
witajcie

Roksanko oraz Filipku - WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WAS I WASZYCH DUMNYCH RODZICÓW Z OKAZJI UKOŃCZENIA PEŁNEGO ROCZKU!!!

Ciocia Aga życzy Wam fuuuulll zdrówka, fuuuullll zabawek oraz mega fuuuuulllll uśmiechu na codzień - buziaki :***

mhrprs.gif

Moniqsan - przepiękny torcik!! Opowiadaj co w nim było w środku (jaka masa) - bo... ja chcę zrobić podobny :tak::-)
Lili wyglądała bossko :tak::-):-):-)
no i stół też ciekawie wyglądał ... a czym częstowałaś gości? jak końcowe menu wyglądało?

Ninko ,wygląda na to,że to jednak wirus.Wydaje mi się,ze antybiotyk by już zadziałał.

Moniq,tort był od Cieślikowskiego?Ja się rozglądam i nie wiem skąd zamówić. Chciałabym z masy cukrowej ale u mnie to chyba nie wiedzą co to jest. Patrzą na mnie jakb ym się z choinki urwała

Ostatnia edycja:
Monia - u mnie też nie robią z masy cukrowej... znaczy się nie robią w mojej ulubionej cukierni, a w innych nie pytalam - bo o ile pamietam, nigdy mi tamte torty nie smakowały:sorry2:.

Ja będę sama robiła masę cukrową, ew. zrobię masę z pianek. Kupuję barwniki spozywcze - i voila!!! Biszkopt zrobi mi mama - jedynie myśle nad przełożeniem. Napewno będą jakieś owocki na żelfixie (zapewne owoce leśne), myślałam o bitej śmietanie... no i coś jeszcze... może ta masa z sernika truflowego (na serku mascarpone).. hmmm...
Dobrze, że będę miała szansę poćwiczyć:-D:-D:-D

Dzięki Aguś :-)
Torcik - biszkopt czekoladowy (nie kakaowy) nasączony sokiem wiśniowym z wiśniówką przekładany musem czekoladowym z wiśniami. Mnie i gościom bardzo smakował. Nie był jak te torty z niektórych cukierni (z których tort ma tylko wyglądać). Był naprawdę pyszny :tak:

A menu wyglądało tak:
Zupa cebulowa z czosnkowymi grzankamiu zapieczonymi z serem
Papryka faszerowana ze smażonym ryżem curry i warzywami pieczonymi w piekarniku

Na kolejne ciepłe danie podałam:
Pieczone żeberka marynowane i pałeczki kurczka z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką colesław

Na przystawki były:
Sałata z rucolą z suszonymi pomidorkami, pomidorkami cherry, mozzarellą, i sosem z musztardy francuskiej
Półmisek wędlin (chorizo, suszona kiełbasa węgierska, salami pleśniowe, kabanoski itp)
Półmisek serów
Grzaneczki z musem z serka koziego oliwek i pomidorków (of course suszonychh :-p), z młotkowanym pieprzem i świeżym oregano
Łosoś wędzony z serkiem philadelphia i koperkiem
No i jakieś zakąski typu oliwki, marynowany czosnek, marynowane ostre papryczki

Na słodko były zapożyczone ze znanego nam wszystkim bloga:
Śliwki w czekoladzie
Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie
Śnieżne trufelki (z wiórkami kokosowymi i mlekiem w proszku ... polecam)
Blok czekoladowy (z podwójną porcją kakao)

Miałam jeszcze podać szparagi w sosie śmiatanowym, ale goście stanowczo zapowiedzieli że z przejedzenia nie wezmą do ust już niczego :-D No więc szparagi zostały nam na dziś :tak:

Kilka fotek dla lepszego wyobrażenia

IMG_4974.jpgIMG_4972.jpgIMG_4970.jpg

Aga,ja sie nie umiem zrobic tortu więc musze kupić.Wasz tort musi byc jagodowy w smaku-nie ma innej opcji.

hahaha... no niby tak...
dlatego będą owoce leśne na spodzie... a jeżeli chodzi o temat jagodowy - to właśnie pofantazjuję z tą masą cukrową ;-)

Moniq - :szok::szok::szok:

matko.... menu iście królewskie....
to ja się ze swoją propozycją grillową nie wychylam...

Kobieto - zdradź mi - ile czasu w kuchni przesiedziałaś?????? ja już wymiękłam przy przystawkach... a Ty jeszcze te słodkości... nie no... padam przed Tobą na kolana!!! A duma wobec mojej forumowej koleżanki sięgnie zenitu!!!!!

Ostatnia edycja:
Moniq,tort był od Cieślikowskiego?Ja się rozglądam i nie wiem skąd zamówić. Chciałabym z masy cukrowej ale u mnie to chyba nie wiedzą co to jest. Patrzą na mnie jakb ym się z choinki urwała

Nie Monia, od Cieślikowskiego, mimo że pączki ubóstwiam to jakoś torty mi się nie podobają :baffled: Oni zdobią torty dziecięce tymi 'kupeczkami" z kremu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) a ja chciałam właśnie w masie marcepanowej. Jedyna sensowna firma jaką znalazłam w Wawie to Kreatywny Cukier (odbiera się tort samemu w okolicach ul. Czerniakowskiej). Oni się zajmują tylko artystycznymi tortami, no i najważniejsze że smak był naprawdę super, bo obawiałam się tylko ładnego wyglądu. A torty od Cieślikowskiego zdarzało mi się jeść i niestety nie są za dobre. Tłuste sztuczne kremy i te ponczowe sączenia biszkoptów :no:. Taka przemysłówka :sorry2:

a ja dalej nie mam pomysłu na roczek.W piątek zrobię dla swoich a w sobotę dla teściów.Jedziemy do nich w piątek w nocy bo mamy 18 siostrzenicy M i bez sensu było ich ciągnąc na jeden dzień.Slawka mama robi obiadokolację bo zjeżdżają się wszystkie jej dzieci więc na deser będzie tort z szampanem. U mnie jest bardziej luzacko i z grilla wszyscy byliby zadowoleni.

Dzieki Moniq,zaraz ich poszukam na necie

reklama
Do góry