reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Witam.
Roksanko Filipku wszystkiego najlepszego z okazji ukończenia 1 roczku:-)
Nino Filipek znacznie lepiej już po drugiej dawce antybiotyku widać było poprawę,a mamy taki co podaje się raz na dobę.
Moniq torcik przepiękny :tak:.

reklama
witajcie

Roksanko oraz Filipku - WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WAS I WASZYCH DUMNYCH RODZICÓW Z OKAZJI UKOŃCZENIA PEŁNEGO ROCZKU!!!

Ciocia Aga życzy Wam fuuuulll zdrówka, fuuuullll zabawek oraz mega fuuuuulllll uśmiechu na codzień - buziaki :***

mhrprs.gif

Moniqsan - przepiękny torcik!! Opowiadaj co w nim było w środku (jaka masa) - bo... ja chcę zrobić podobny :tak::-)
Lili wyglądała bossko :tak::-):-):-)
no i stół też ciekawie wyglądał ... a czym częstowałaś gości? jak końcowe menu wyglądało?

Ninko ,wygląda na to,że to jednak wirus.Wydaje mi się,ze antybiotyk by już zadziałał.

Moniq,tort był od Cieślikowskiego?Ja się rozglądam i nie wiem skąd zamówić. Chciałabym z masy cukrowej ale u mnie to chyba nie wiedzą co to jest. Patrzą na mnie jakb ym się z choinki urwała

Ostatnia edycja:
Monia - u mnie też nie robią z masy cukrowej... znaczy się nie robią w mojej ulubionej cukierni, a w innych nie pytalam - bo o ile pamietam, nigdy mi tamte torty nie smakowały:sorry2:.

Ja będę sama robiła masę cukrową, ew. zrobię masę z pianek. Kupuję barwniki spozywcze - i voila!!! Biszkopt zrobi mi mama - jedynie myśle nad przełożeniem. Napewno będą jakieś owocki na żelfixie (zapewne owoce leśne), myślałam o bitej śmietanie... no i coś jeszcze... może ta masa z sernika truflowego (na serku mascarpone).. hmmm...
Dobrze, że będę miała szansę poćwiczyć:-D:-D:-D

Dzięki Aguś :-)
Torcik - biszkopt czekoladowy (nie kakaowy) nasączony sokiem wiśniowym z wiśniówką przekładany musem czekoladowym z wiśniami. Mnie i gościom bardzo smakował. Nie był jak te torty z niektórych cukierni (z których tort ma tylko wyglądać). Był naprawdę pyszny :tak:

A menu wyglądało tak:
Zupa cebulowa z czosnkowymi grzankamiu zapieczonymi z serem
Papryka faszerowana ze smażonym ryżem curry i warzywami pieczonymi w piekarniku

Na kolejne ciepłe danie podałam:
Pieczone żeberka marynowane i pałeczki kurczka z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką colesław

Na przystawki były:
Sałata z rucolą z suszonymi pomidorkami, pomidorkami cherry, mozzarellą, i sosem z musztardy francuskiej
Półmisek wędlin (chorizo, suszona kiełbasa węgierska, salami pleśniowe, kabanoski itp)
Półmisek serów
Grzaneczki z musem z serka koziego oliwek i pomidorków (of course suszonychh :-p), z młotkowanym pieprzem i świeżym oregano
Łosoś wędzony z serkiem philadelphia i koperkiem
No i jakieś zakąski typu oliwki, marynowany czosnek, marynowane ostre papryczki

Na słodko były zapożyczone ze znanego nam wszystkim bloga:
Śliwki w czekoladzie
Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie
Śnieżne trufelki (z wiórkami kokosowymi i mlekiem w proszku ... polecam)
Blok czekoladowy (z podwójną porcją kakao)

Miałam jeszcze podać szparagi w sosie śmiatanowym, ale goście stanowczo zapowiedzieli że z przejedzenia nie wezmą do ust już niczego :-D No więc szparagi zostały nam na dziś :tak:

Kilka fotek dla lepszego wyobrażenia

IMG_4974.jpgIMG_4972.jpgIMG_4970.jpg

Aga,ja sie nie umiem zrobic tortu więc musze kupić.Wasz tort musi byc jagodowy w smaku-nie ma innej opcji.

hahaha... no niby tak...
dlatego będą owoce leśne na spodzie... a jeżeli chodzi o temat jagodowy - to właśnie pofantazjuję z tą masą cukrową ;-)

Moniq - :szok::szok::szok:

matko.... menu iście królewskie....
to ja się ze swoją propozycją grillową nie wychylam...

Kobieto - zdradź mi - ile czasu w kuchni przesiedziałaś?????? ja już wymiękłam przy przystawkach... a Ty jeszcze te słodkości... nie no... padam przed Tobą na kolana!!! A duma wobec mojej forumowej koleżanki sięgnie zenitu!!!!!

Ostatnia edycja:
Moniq,tort był od Cieślikowskiego?Ja się rozglądam i nie wiem skąd zamówić. Chciałabym z masy cukrowej ale u mnie to chyba nie wiedzą co to jest. Patrzą na mnie jakb ym się z choinki urwała

Nie Monia, od Cieślikowskiego, mimo że pączki ubóstwiam to jakoś torty mi się nie podobają :baffled: Oni zdobią torty dziecięce tymi 'kupeczkami" z kremu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) a ja chciałam właśnie w masie marcepanowej. Jedyna sensowna firma jaką znalazłam w Wawie to Kreatywny Cukier (odbiera się tort samemu w okolicach ul. Czerniakowskiej). Oni się zajmują tylko artystycznymi tortami, no i najważniejsze że smak był naprawdę super, bo obawiałam się tylko ładnego wyglądu. A torty od Cieślikowskiego zdarzało mi się jeść i niestety nie są za dobre. Tłuste sztuczne kremy i te ponczowe sączenia biszkoptów :no:. Taka przemysłówka :sorry2:

a ja dalej nie mam pomysłu na roczek.W piątek zrobię dla swoich a w sobotę dla teściów.Jedziemy do nich w piątek w nocy bo mamy 18 siostrzenicy M i bez sensu było ich ciągnąc na jeden dzień.Slawka mama robi obiadokolację bo zjeżdżają się wszystkie jej dzieci więc na deser będzie tort z szampanem. U mnie jest bardziej luzacko i z grilla wszyscy byliby zadowoleni.

Dzieki Moniq,zaraz ich poszukam na necie

reklama
Do góry