reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

o 8-dostał jajecznicę z pomidorem(uwielbia) i pietruszka do tego środek pieczonego przeze mnie chleba+herbatkę
o 16-naleśnik z jabłkiem-180 g+soczek
o 19-makaron z twarożkiem

adoptuj mnie.... mniam....
a jak to robisz wszystko?
między Filipem a Izą jest tylko 3 tyg różnicy, to też zaraz będą mogła Izie takie rzeczy robić, czy już mogę...?

reklama
Witajcie kochane:-)

Ja dzisiaj dołanczam do niewyspanych mam....dzisiejsza nocka była koszmarem:no::szok: pierwsza taka od narodzin małej i powiem Wam że padam:sorry:
Od godziny 23 budziła sie z wielkim płaczem co pół godziny:baffled: nie wiedzieliśmy co jej jest....była troche rozpalona,ale nie dała zmierzyć sobie temperatury w pupce...rano miała 38,6 i maruder straszny. Dałam jej nurofen bo strasznie się męczyła i powiem Wam 10 minut i zupełnie inne dziecko:szok: Nie jestem zwolennikiem podawania leków bez powodu ale w tym wypadku musiałam:tak:
No i mam problem musze jechać szukać termometru bo zwykłym nie ma szans jej temperatury zmierzyć....chciałabym taki "pistolet" do czoła ale nigdzie nie ma:baffled:

A co do jedzenia to Mmatysiu wydaje mi się że Filipek nie je mało:tak:
Moja mała rano koło 9 kaszke na mleku z owocami ok 150ml
11:00 jogurcik
14:00-14:30 obiadek 200ml
17:00-17:30 kaszke z owocami
21:00 mleczko 200ml
w międzyczasie dostaje hippolitki,chrupki kukurydziane,bułeczke albo chlebek.i owoce...jabłko,banan
W zasadzie troszke godziny sie zmieniają w zależności jak młoda śpi w nocy:tak:
No i pije herbatke albo soczki z wodą:tak:

Zapomniałam dodać że ostatnio jeszcze w nocy wypija ok 180ml mleka....dzisiaj np. piła dwa razy mleczko w nocy po 150ml

Mmatysiu....jak robisz jajecznice???

Ostatnia edycja:
Mamomatysia a może zagęszczaj Filipowi mleko? Dodawaj kaszki, chociaż po miarce? To na pewno zwiększy ilość "kalorii" zjadanych przez dziecko- troche mnie razi mówienie o kaloriach przy posiłkach dzieci, ale nie wiem jak to nazwać, że będą bardziej tuczące?

Mamomatysia mnie się wydaje, że macie bardzo podobną sytuację, Wasze dzieci wszystko spalają, bo są bardzo ruchliwe... może to zapowiedź, że będziecie mieć małych hmm, np. Gortatów. Jeśli waga i wzrost są w normie, w siatce centylowej ok, to nie powinnaś się martwić, Confi ma racje
On już pije zagęszczone mleko bo podajemy mu Nan 2R a od jutra przechodzimy na 3.Ja się nie martwie jego waga tylko tymi nocnymi pobudkami. Mam zamiar sposobem super niani oduczać go picia w nocy ale wiem,że przez kilka moze kilkanaście nocy będzie Sajgon.Czekam aż Mati wyjedzie do dziadków na ferie a Adam wyniesie się z sypialni do jego pokoju.Wtedy tylko ja będę słuchac jego wycia:-(

tsarina- thx, wyobraziłam go sobie wszytskim moimi zmysłami hahaha :-D i nawet nie polizałam ekranu :-p

mamamatysia- kochana to widzę, że nasze dzieciaczki jadają podobnie, kurcze a ja czytałam , że powinny mieć 5 posiłków dziennie więc już sama nie wiem :-(

confi- dziekuję, widzę, że Damiś ma tysiąc pomysłów na minutę ale to dobrze, widać, że ciekawi go otaczający świat ;-), tylko ty masz przy tym więcej roboty, ja też zaliczyłam chusteczke na podnniebieniu, a nawet i płatki róż :-D:-D. Miłego dnia w pracy i udanej wizyty u frycka :-p

roxy- ojejka biedna niunia, mam nadzieję, ze to nic powaznego. Duzo zdróweczka dla Nadusi :-)

Dziękuje dziewczynki za słowa pociechy.
Moża któras czarodziejka ma sposób na oduczenie nocnego karmienia:sorry:???
Mnie się wydaje jak patrzę na to co mu dajesz to ,że jest ok...kurczę,może tez powinnam zacząc wprowadzać Małemu jajecznicę...a jak ją robisz? Normalnie jak dla dorosłych czy jakoś specjalnie?
adoptuj mnie.... mniam....
a jak to robisz wszystko?
między Filipem a Izą jest tylko 3 tyg różnicy, to też zaraz będą mogła Izie takie rzeczy robić, czy już mogę...?
Wrzucę przepisy w odpowiedni dział:-)
Tsarino jeśli Iza nie jest alergikiem to myślę,że możesz spróbować.
Zaprzyjaźniony pan doktor( pediatriiw naszym wojewódzkim szpitalu) powiedział,że jak nie ma uczulenia a małemu smakuje to spokojnie raz w tygodniu może całe jajo w formie jajecznicy dostać.

Po edycji
Witaj Roxy.
Przepraszam że się nie przywitałam.Z pewnych powodów jestem dzis strasznie roztargniona:zawstydzona/y:
Biedna Nadusia mam nadzieje,że to nic poważnego.Duzo zdróweczka dla Was.

Ostatnia edycja:
To i my spróbujemy tej jajeczniczki;-).
A na nocne karmienie po prostu musisz być nie ugięta i wysłanie M z sypialni to dobry pomysł,ja też walczyłam jak M był na nockach ,trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Dziękuje dziewczynki za słowa pociechy.
Moża któras czarodziejka ma sposób na oduczenie nocnego karmienia:sorry:???

Wrzucę przepisy w odpowiedni dział:-)
Tsarino jeśli Iza nie jest alergikiem to myślę,że możesz spróbować.
Zaprzyjaźniony pan doktor( pediatriiw naszym wojewódzkim szpitalu) powiedział,że jak nie ma uczulenia a małemu smakuje to spokojnie raz w tygodniu może całe jajo w formie jajecznicy dostać.

nie ma, bo zdaża jej się jadać makaron na całych jajkach i czasem kawałeczek ugotowanego białka wpadnie mi do jej obiadku...

a sposób? Super-Kasia-Niania gdzieś tu krążyła...

u nas to przeszło jakoś tak naturalnie, Iza najada sie na noc- zawsze jest to kaszka przed kąpielą a po kąpieli, mała się nieco bawi, potem zjada/wypija mleko z porcją kaszki i spać, a w nocy herbatka... wdała sie w tatę i wody nie tknie... a mamusia tak lubi...

edit:)
Roxy witaj, dużo zdrówka dla Nadusii

mamomatysia przepis na chleb też poprosze, ja piekę z sezamem i ziołami, a taki dla Izy Mirki wątpie, że się nada...

Ostatnia edycja:
reklama
Matysia początkowo możesz próbować zastąpić czymś do picia woda, herbatka,ale u nas Filip kategorycznie odmawiał ,chciał mleka więc nie dostał nic:confused2:Dzieci w tym wieku na prawdę nie potrzebują już jeść w nocy ,dziewczyny musicie być silne, dzieciaczkom nie dzieję się krzywda... a po tygodniu dwóch efekt na pewno będzie ;-).

Do góry