reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

O jeny zapomniałam :sorry2:
Kurczę przepraszam, ale jakoś tak ciężko mi się do tego przyzwyczaić, bo tu zawsze się wszystko mówiło, a w "obawach ... to dopeiro jakieś takie poważne sprawy ...
Ale obiecuję poprawę :tak:
nic się nie stało ;-)...
tak wiem będzie ciężko :-:)-( ale musimy chociaż spróbować, wierzymy (ja, aga, ankzoc, kasica) że się uda :tak::tak:

po prostu wszystkie musimy się jakoś zmobilizować by również odwiedzać inne tematy, i tam brać aktywny udział...
to bardzo ważne dla mam które zadają pytania i przez to szukają odpowiedzi na trapiące ich tematy...

Ostatnia edycja:
reklama
agakm- pewnie na tym nie warto oszczędzać....... i dobrze, że wprost zapytałaś, lepiej trafić do dobrego porządnego niz tułać się po papudrakach!

Troche Was poczytałam...ale moje dziecie wstało dzisiaj z od razu załączonym marudnikiem:baffled:...wogóle jak widzi że odpalam laptopa to pędzi z prędkością światła z rykiem na ustach:baffled::sorry2:

Mamstud....kochana ,no nie spodziewałam się tyle uzależnień u Ciebie:-D;-):-p
Jeżeli chodzi o wypowiadanie "mama" przez moje dziecie to w dalszym ciągu jestem beee...czyli ma mnie gdzieś:baffled::-D:tak: A na tata kręci głową że nie powie:-D

M&m,s... ciężką miałyście z Majeczką noc...mam nadzieje że to była jedna taka i juz się nie powtórzy:tak:

Malinko...wczoraj to się nawet palić nie dało,wiało tak ze :szok: A dzisiaj rano nie znalazłam popielniczki na balkonie...zasypało:szok::-D
Melduj nam tu jak męża rano witałaś:tak::-)

Aga...jezuuuu,przykro mi bardzo że lekarka zasiała w Was wątpliwości:sorry2: mam nadzieje że to nic poważnego i faktycznie na strachu się skończy:tak: Przytulam mocno i trzymam kciuki:tak::-)
Ja ide z małą jutro do pediatry...poprosze o skierowanie do neurologa,no i zobaczymy...jak będe musiała długo czekać albo będzie problem ze skierowaniem to pójde prywatnie:tak: Na pewno nie będe bagatelizować sprawy...bo może to nic nie być ale może też w drugą strone....a chce mieć pewność żeby kiedyś sobie nic nie zarzucać:tak:

Moniqsan...poprosze o przepis na tą sałatke na foteczce z wieczora...wygląda smakowicie:tak::-)
Moja mała tez staje często na paluszkach i też będe jutro o to pytała:tak:

M&m,s...pytałaś o Walentynki...hmmm nie wiem jak to będzie wyglądało w tym roku....zawsze była kolacja w fajnej knajpeczce a potem miły wieczór:tak: no zobaczymy...ja nic specjalnego nie szykuje,zostawiam inicjatywe P:tak::-)

Sorki jak nie wszystkim odpisałam....robie to w biegu bo dziecie zasnęło:tak:
Lece po kawusie:-)

właśnie Moniq - o Tobie jako pierwszej pomyślałam podczas tego ferelnego wieczorka... Bylismy na zakupach...i co - Aga_k_m wyszła z dwoma słoikami pomidorów suszonych:-p:-p:-p

Poza tym-mój M dzisiaj wyjeżdża o 1:00 w nocy do Niemiec:-(...wiec na 2 dni rozłąki zaplanowałam sobie canelloni ze szpinakiem i serem zapiekanymi pod mozarellka;-):tak::happy2:

aga, trzymam kciuki za was. mam nadzieję że wszystko skończy się tylko na wielkim strachu :tak::tak: i na panice wywołanej przez lekarkę :sorry2: życzę ci tego z całego serca:tak: :***

..wogóle jak widzi że odpalam laptopa to pędzi z prędkością światła z rykiem na ustach:baffled::sorry2:
chciałabym to zobaczyć :-D:-D:-D:-D:-D

byłam pewna że jako pierwsza o to zapytasz :-D:-D:-D
:-p:-p:-p:-p:-p:-p

no niestety nie udało się bo młody obudził się chwile po 6 ale już mu powiedziałam że nie wyjdzie do pracy bez dunga-dunga bo zwariuje :-p:-p:-p az dziecko śpi od 7.30 to będziemy mieć dużo czasu :-D:-D:-D
czyli mam rozumieć że wieczorkiem cię nie będzie? :sorry2::cool2::cool2::-D:-D:-D:-D

wiec na 2 dni rozłąki zaplanowałam sobie canelloni ze szpinakiem i serem zapiekanymi pod mozarellka;-):tak::happy2:
wstrętna ty, żeby o takich pysznościach z rana pisać :baffled::szok::-D

właśnie Moniq - o Tobie jako pierwszej pomyślałam podczas tego ferelnego wieczorka... Bylismy na zakupach...i co - Aga_k_m wyszła z dwoma słoikami pomidorów suszonych:-p:-p:-p

Poza tym-mój M dzisiaj wyjeżdża o 1:00 w nocy do Niemiec:-(...wiec na 2 dni rozłąki zaplanowałam sobie canelloni ze szpinakiem i serem zapiekanymi pod mozarellka;-):tak::happy2:

Noooo, prawidłowo!!! :-D:-D:-D (ale wzięłaś te bez octu? :-p jeśli nie, to następnym razem koniecznie weź, bez octu są o wiele lepsze, np firmy Ole, ok 7-8 pln lub La Rossa)
Mniam mniam ... to takie dietetyczne to Twoje dwudniowe rozpustwo, nie? :-p

witam się,

Moniq, wczoraj zniknęłam, wybacz, nawet nie doszlam do odówki po to piwo. M mnie zatrzymal.:rolleyes::rolleyes:

Aguś, wierzę że będzie dobrze z Jagodą. tak jak mówi Moniq, trzeba myśleć pozytywnie, szczególnie teraz kiedy nic jeszcze nie wiadomo.

Madziu, zazdroszczę możliwości wypadu na deskę.:tak::tak:

dziękuję wszytskim za współczucie Mai i mi poprzedniej nocy. Dziś na szzcęście normalnie było.

a ja próbuję wybrać menu na kolację poślubną i normalnie nie wiem co robić. Bo menu jest godne Moniq, takie cuda na kiju,
moniq zacytuję dla ciebie:
Śledź jednoroczny holenderski z sałatką wiosenną i oliwą cytrynową

Krewetki królewskie z sosem kremowym i makaronem
Spagettoni al Nero di Sepia
Krem z pieczonych ziemniaków z salami
Saltimbocca z sosem na białym winie, gnocci i groszkiem cukrowym
Beza orzechowa z musem czekoladowym

Wybór dojrzewających wędlin włoskich z marynowanymi grzybami
Przysmak z grzybów leśnych z rakami i parmezanem
Chłodnik Gaspaccio
Pieczona dorada w całości marynowana w koprze włoskim
z puree selerowo-szafranowym i sosem ostrygowym
Krem Brulle ze świeżymi owocami

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado, różowym grejpfrutem i czerwonym kawiorem
Ravioli z borowikami
Zupa cebulowa
Pieczona pierś z gęsi z sosem śliwkowym, kluseczkami kładzionymi i czerwoną kapustą z jagodami

:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

to tylko kilka opcji.

matko no to trochę jakieś za bardzo... jak dla mnie. Ja to jak Confi....mam "wyszukane" podniebienie.

m&m's nie jest najgorzej :-D
Przynajmniej jak czytasz to wiesz z czym będziesz miała do czynienia :tak:
Czasami w menu są takie nazwy że nie wiesz czy to deser czy zupa :-D:-D:-D

No i niestety z tymi wyszukanmi potrawami często jest tak, że brzmi to królewsko, a na wielkim talerzu dostajesz jakiś kleks z kompozycją z karmelu, gdzie Ty spodziewałaś się czegoś do jedzenia :-D

No a tutaj (w Twoim przypadku) brzmi to naprawdę znośnie :tak:

Ja przepadam za dobrą kuchnią, ale wszystko w granicach normy. Nie interesują mnie jaja mew z dresingiem majonezowym z Lyonu z solą selerową (ostatnio oglądałam coś takiego w jakimś programie i polewałam się ze śmiechu ...)

Natomiast moje doświadczenie w tych sprawach i wieloletnia obserwacja każe mi w takich okolicznościach zawsze postawić na tradycję.

Czyli:
jakąś normalną smaczną zupę, a nie "krem brokułowo-pietruszkowy z nutką fantazyjnej kolendry" :baffled: (choć pewnie dobre, to nie wszystkim może przypaść do gustu)
obiad elegancki choć klasyczny, nie żadne "małże św Jakuba zapiekane pod pierzynką maślano-szafranową z dekadenckim akcentem kolorowego pieprzu"
i na deser też klasyka - coś smacznego a nie coś co ma tylko wyglądać

Ps. Nie wiem czy takie dania są, to moja szalona twórczość :-D

Noooo, prawidłowo!!! :-D:-D:-D (ale wzięłaś te bez octu? :-p jeśli nie, to następnym razem koniecznie weź, bez octu są o wiele lepsze, np firmy Ole, ok 7-8 pln lub La Rossa)
Mniam mniam ... to takie dietetyczne to Twoje dwudniowe rozpustwo, nie? :-p

Pomidorki sa z firmy Ole - w oleju ziołowym (sprawdzone juz i pokochane, wiec nie szukam innych bo i cena jest przystepna)

Kuszę się na to aby sama zrobić pomidorki...Ale to zapewne wypróbuję w sezonie.

A co do diety - przez tą zimnice za oknem, jakoś mam mało optymistyczne podejście do siebie i do niej (nie waże się, jedynie mierze centymetrem co kilka dni)...
Jeść mi się za bardzo nie chce... A jak już cos zjem -to normalnie klękajcie narody (przedwczoraj moja mama robiła placki ziemniaczane, wiec zjadlam 6!!! na szczescie mam ograniczone inne posiłki, wiec ten obiad jakoś przeżyłam... w tamtym tygodniu jadłam pierogi.. )

Cannelloni będzie na jutro i pojutrze..:happy2:
Dzisiaj powtorka z weekendowej rozrywki, czyli tortilla :-p(to na drugie danie, bo na pierwsze mam barszcz czerwony, ktorego wczoraj nawet nie spróbowalismy po powrocie od lekarza:-()

witam się,

Aguś, wierzę że będzie dobrze z Jagodą. tak jak mówi Moniq, trzeba myśleć pozytywnie, szczególnie teraz kiedy nic jeszcze nie wiadomo.

Dziekuję Martuś:***

w ogóle dziekuję też za ciepłe słowa Roxy, Malince, barmance :***

a ja próbuję wybrać menu na kolację poślubną i normalnie nie wiem co robić. Bo menu jest godne Moniq, takie cuda na kiju,
moniq zacytuję dla ciebie:
Śledź jednoroczny holenderski z sałatką wiosenną i oliwą cytrynową

Krewetki królewskie z sosem kremowym i makaronem
Spagettoni al Nero di Sepia
Krem z pieczonych ziemniaków z salami
Saltimbocca z sosem na białym winie, gnocci i groszkiem cukrowym
Beza orzechowa z musem czekoladowym

Przysmak z grzybów leśnych z rakami i parmezanem
Chłodnik Gaspaccio

Ravioli z borowikami
Zupa cebulowa
Pieczona pierś z gęsi z sosem śliwkowym, kluseczkami kładzionymi i czerwoną kapustą z jagodami

:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

to tylko kilka opcji.

matko no to trochę jakieś za bardzo... jak dla mnie. Ja to jak Confi....mam "wyszukane" podniebienie.

M&m's - ja bym chyba na wszystko się zdecydowała (więc nie pomogę:zawstydzona/y::sorry2:) ... nosz... niby zjadlam przed chwilą małą sałatkę, ale... na nowo mam wilczy apetyt!!Wszystko przeczytałam z jęzorem przy dupsku...

reklama

Jak tak sobie to czytam (już z 5 raz chyba :sorry2:), to powiem Ci że osobiście wszystkiego bym chyba spróbowała ...
Ale moim zdaniem super brzmią i możesz się zastanawiać nad:

To myślę byłby przebój. Gęś jak wiadomo pyszna jest, dodatki fajne, nieoklepane, ale na pewno zjadliwe dla każdego :tak:

No tu to wiadomo. Creme de la creme ... z jednym małym zastrzeżeniem creme nie Krem :-p
To na pewno strzał w 10, choć już może staje się coraz bardziej pospolity, to dla mnie dalej jest to każdorazowa uczta podniebienia

Beza orzechowa z musem czekoladowym też może być dobra :tak:

Ja na pewno wzięłabym Krewetki królewskie z sosem kremowym i makaronem ale dla siebie, co jak ktoś nie przepada za owocami morza? Proponuję Saltimbocca z sosem na białym winie, gnocci i groszkiem cukrowym Brzmi dziwnie(obco), ale to nic innego jak zrazy w sosie, gnocci do tego i groszek - poezja :tak:

Może być za bardzo charakterna. Ja szafran uwielbiam, sos ostrygowy tylko z nazwy brzmi ... śmierdząco, ale mimo wszystko to danie na pewno nie jest pospolite i komuś po prostu może nie przypaść do gustu

Tu tak samo jak z doradą. Awokado, choć powszechnie znane nie jest dla wszystkich przysmakiem. Wiele osób nie przepada też za łączeniem mięsa z owocami. Do przemyślenia, choć u siebie w domu bym to z pewnością podała

Jak najbardziej (ja już się ślinię), ale też coś dla wujka Mietka i kuzyna Romka (polskie kiełbasy, jakiś kabanos itp)

Ravioli z borowikami Zupa cebulowa Krem z pieczonych ziemniaków z salami Chłodnik Gaspaccio
Dania neutralne

Spagettoni al Nero di Sepia No OK, czarne spaghetti (z atramentem kałamarnic), ale z czym to? No bo chyba nie samo?

Przysmak z grzybów leśnych z rakami i parmezanem To też nie wiem co? Czy to na ciepło w formie dania, czy na zimno jako sałatka. Choć brzmi smacznie, nie wiadomo czego się spodziewać

No, chyba wszystko :tak:

PS Mogę przyjść na tę kolację ? :-p:-p:-p:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
Do góry