reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

reklama
Hej, śpioch się wita :rofl2:
Zabarłożyłyśmy dziś z Lilią do 11 :shocked2::shocked2::shocked2:
Trochę jestem zmartwiona, bo moje dziecko które od 5 miesięcy przesypia wszystkie noce wczoraj i dziś budziła się:-( Wczoraj zwaliłam to na karb zmiany czasu, ale dzisiaj? Wstała o 1 w nocy, oczy jak pięciozłotówki i po prostu chciała jeść. Najadła się i zasnęła. Na szczęście do rana (do 7). Nie wiem o co chodzi. Ona przecież od skończenia 3 tyg śpi zawsze całą noc :hmm:

Agakm, no wow. Niedługo to ona będzie Cię na rączkach nosić :rofl2::rofl2::laugh2: PS. Ładnie wyglądasz, mnie jak by ktoś miał sesję w domku podczas codziennego karmienia zrobić, to grzmijcie stropy :rolleyes2: Wyciągnięty, stary tshirt, potargane włosy, zero ładu :unsure:

Jeśli chodzi o odcisk to ja robiłam jak Lilijka miała 3 miesiące. Byliśmy wtedy w Gdańsku i w realu przy okazji zakupów spożywczych wypatrzyłam różnokolorowe glinki do odcisków (szare, ceglane i białe). Kupiłam jedną paczkę i udało nam się zrobić z niej 3 odciski. Rozwałkowałam butelką po piwie :sorry:format 10x15, odcisnęliśmy rączkę i stópkęx3 i daliśmy rodzicom jednym i drugim, jeden egzemplarz zostawiliśmy sobie. Fajna sprawa. Trzeba tylko mocno przyciskać i starać się by nic się nie ruszało, wtedy wychodzi zgrabny odcisk :tak:

bohaciefka
super sprawa z tymi albumami, ale będziecie mieli ekstra pamiątkę :-) Też bym chciała coś takiego tworzyć. Widziałam kiedyś albumy aż kiczowato przepełnione różnymi dodatkami, Świetnie to wygląda. Zdjęcia, rysunki, dopiski, pierwszy kwiatek dla mamy, super sprawa. Na razie jestem na etapie zakupu albumu foto. Mam już wypatrzony na allegro :tak:

nina
Gratuluję moczowego sukcesu :-)
Ja też zbierałam swego czasu moczyk Lilii do woreczka. Udało się za pierwszym razem, mimo że założyłam woreczek odwrotnie (tą przerwą do dołu zamiast do góry :sorry:) Następnym razem zastosuję jednak zwykły pojemniczek analityczny i zbiorę siuśki bezpośrednio do niego. Dowiedziałam się że te woreczki to tak naprawdę pic na wodę. Wyniki są raczej mało miarodajne :hmm:

Pozdrawiam teściową Joann :rofl2:

witaj ewka82, nigdy nie jest za późno by do nas dołączyć :tak::-)

moniqsan, może mała czuje stratę po tacie i dlatego się budzi? :sorry:

ja właśnie nadrabiam zaległości na wątku z przepisami, i to był błąd :-p:-p bo się zrobiłam głodna jak cholercia :szok: ide co na ruszta wrzucić.
i postanowiłam że założe sobie zeszyt z przepisami - z jednej strony będą przepiy dla Marcelitka, z drugiej dla mnie :-D

no i właśnie dlatego wydaje mi się ze forum zamknięte to nie najlepszy pomysł bo zawsze ktoś do nas może jeszcze dołączyć a tak to koniec ale z jednej strony ma to swoje zalety sama nie wiem:cool:
Witaj ewka82:-)

Witajcie dziewczątka!
Ja założyłam takową kronikę, kupuję duże albumy na zdjęcia (ale do wklejania), wybieram zdjęcia z każdego miesiąca życia, z wszystkich spotkań rodzinnych i wklejam, dopisuję komentarze, robię ramki lub coś narysuję jako ozdobnik, wklejam rysunki (zbieram rysunki odkąd starsza córka zrobiła pierwszą kropkę na papierze:-) - piszę tytuł rysunku i datę), wklejam różne pamiątki z wspólnych wycieczek, podróży, z wypadów do teatru lub kina itp. Fajna sprawa!!!!!!
Dodatkowo zrobiłam taką kronikę-album z życia żłobkowo-przedszkolnego starszej córki czyli fotki z wycieczek, imprez (dzień babci i dziadka, mamy, 1 dzień wiosny, dzień dziecka, zajączek, mikołajki, bal przebierańców, urodzinki i inne okazje), rysunki tematyczne bo z okazji każdej okoliczności robią rysunki itp. Świetna pamiątka, teraz proszę przedszkolankę aby porobiła kilka zdjęć i zostawiam aparat bo od tego roku nie ma już pani, która pracowała w pzredszkolu i jednocześnie robiła zdjęcia.
Trzymaj się tego pomysłu i do dzieła!!!!!!!!!! Sama zobaczysz jak cudnie będzie sięgać do takiego albumu. Powodzenia:-)
wow - superowo!!! Też tak chcę...i tak patrząc na te linki kronik co wysyłacie..to z jednej strony fajnie bo połowę mniej jest do roboty ale z drugiej strony wszystko wykonane ręcznie jest piękniejsze - przynajmniej w dobie zautomatyzowanego świata dzisiejszego.. I myślę, że kupię też taki album do wklejania gdzie będę mogła a to zdjęcie wkleić a to kartkę przykleić..a to napisać kilka słów co dziecko moje potrafi..eh..chyba jeszcze dziś pójdę do sklepu - takiego "smaka" mi zrobiłyście na tą kronikę :tak:
wiecie co - piszecie o tej "BrzydUli"... a ja ani podczas ciąży, ani teraz nie portafie się wciągnąć.. hehe - chyba jestem jakims "wyjątkiem";-):-D
Też nie trawię..odkąd skończyłam serial "Maria" odechciało mi się wszelkich tasiemców..byłam zła, że ona mnie tak wciąga, że przegapić odcinka nie sposób.. :eek: od tej pory tylko od czasu do czasu ale naprawdę baaardzo rzadko M jak miłość oglądam - nawet ostatnio z mężulkiem oglądaliśmy..:-D i nawet mu się spodobało..błahaha...
joannn no współczuje sytuacji :eek: głupia sprawa.. wiesz tak na prawdę każda z nas nie pisze tutaj wszystkiego co by chciała właśnie przed obawą zdemaskowania ;-)

a teraz tak sobie pomyślałam - bo jest osobny wątek o teściach i rodzicach - czy by ten wątek można było zrobić jako zamknięty?? :sorry::sorry:
(...)
co do odcisku, my już mamy dwa odciski :-) stópka za każdą razą :tak: my odcisk robimy w formie - gipsie.
aga, powiem ci że w gipsie zrobić odlew jest dość ciężko :zawstydzona/y: mąż troche zmarnował proszku zanim nauczył się robić dobrą konsystencję. no i mimo tego że na śpiocha robisz odcisk dziecko i tak porusza kończynami :sorry: nóżke chyba jest prościej odbić... następną razą spróbujemy rączkę :tak:

nina, bo właśnie z tymi odciskami to jest tak że jak zrobisz złą propocję to albo szybkę stygnie albo jest rzadkie :crazy: dlatego my kupiliśmy najnormalniejszy gips w woreczku i wyciągamy i robimy wtedy kiedy potrzebujemy. nie kosztuje to duzo pieniążków więc nie jest żal jak cos nie wyjdzie :tak: tak więc polecam - przejdź się do sklepu z malarskimi rzeczami i kup sobie małą paczuszke gipsu :tak:

Radzę serio zamknąć takie wątki bo potem serio robi się nieprzyjemnie..zresztą nie tylko zainteresowane osoby mogą to czytać ale wręcz dosłownie każdy..sąsiad, wuj, kuzynka..:eek: no a najlepiej nie pisać w necie czegoś czego można potem pożałować..ja się raz zagolopowałam i skutki odczułam :zawstydzona/y: ale wtedy duuużo miałam stresów, miałam serdecznie wszystkiego dosyć.. i po prostu odreagować chciałam..ale było minęło.. :happy:
A te gipsowe sprawy też mnie kuszą..ale nie wiem czy dałabym radę stworzyć taką masę.. bo odcisk to myślę, że udałoby mi się..mój Patryk chyba by współpracował bo ostatnio nawet dał sobie paznokcie obciąć :szok: a zwykle robię to też podczas jego snu :-D
a ja właśnie pozgrywałam fotki z aparatu, i.. przypomniało mi się co mamamatysia napisała wczoraj o mojej Niuńce- tj. że aż dziw, ze ma taką wagę będąc na cycku - a więc proszę - nasza czwartkowa sesja karmiąca;-):tak::-D
Moje Maleńkie Dziecko w akcji:-D:-D:-D
Aga_k_m - ładne mi maleństwo :szok: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Cześć dziewczyny, odkryłam to forum przypadkowo, szkoda, że dopiero teraz, czy nie jest jeszcze za późno żeby do was dołączyć?
Witaj...:tak:

Witaj ewka82 !!!
Aga superasna masz ta corcie, faktycznie jeszcze troszke i sama sie odwdzieczy i bedzie Cie nosic na raczkach:rofl2: Jejku jaka musisz miec sile w raczkach aby dawac rade ja nosic :-D Gratuluje

Barmanko moj maluch obudzil sie po 15 minutach drzemki i praktycznie do tej pory go nosilam ledwo zyje, wole go wiecej nie budzic dopiero co zasnal mam nadzieje ze teraz pospi troszke dluzej. Jesli chodzi o zemste to na pewno kiedys ale jak juz bedzie duzy ;-) alez ze mnie wyrodna matka :szok:

My tez prowadzimy kronike Wiktorka dostal taka sliczna od mojej sis jak sie urodzil, tylko czasu brak na uzupelnienie i jakos ciezko jest sie wybrac wywolac zdjecia od kiedy wszystko w formie cyfrowej. Odlew super sprawa musze pomyslec i zrobic malemu..... Hmmm wlasnie wpadlam na pomysl na prezent dla dziadkow :-D po choinke. Zrobie im osobne kroniki ze zdjeciami malego od urodzenia :-) Jak ja lubie robic wlasnoreczne prezenty :tak:

Co do przepisow to nawet tam nie zagladam, a dzis na obiad robie krolika z pieczarkami

m@dz1@ a ja uważam ze zamknięcie nszych watków dla osób postronnych jest dobrym pomysłem ponieważ poruszamy między sobą tematy osobiste , trudne i nie raz nie nadające się do publikacji i z tego powodu chciałybysmy to ukryć przed wścibskimi.Stworzyłyśmy dość zgraną i zżytą grupę i wydaje mi się ze w tym składzie powinnysmy mieć swój azyl. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by wątek ogólny dla pozostałych był i działał bo przeciez nie możemy zabronić nikomu się wypowiedzieć jednak swoje smuteczki chciałabym przekazywać tylko wam...kobitkom z którymi się zżyłam oczywiście z całą sympatią do osób nowych i tych które jeszcze do nas nie dołączyły ;-)

to jest moje pierwsze forum, także jeżeli coś przeskrobie, to sorry. Jestem z Wilna, to jest stolica sąsiadującej Litwy (to jeżeli ktoś tak jak ja jest słaby z geografii ;) i jestem mamą Adriana, który ostatnio daje mi popalić, czy wszystkie dzieci w tym wieku są HIPERAKTYWNE?

Jestem podobnego zdania tyle że chciałam zaznaczyć że to ma plusy i minusy jednak plusy w dużej mierze przeważają dlatego nie mam nic przeciwko :-)

reklama
m@dz1@ a ja uważam ze zamknięcie nszych watków dla osób postronnych jest dobrym pomysłem ponieważ poruszamy między sobą tematy osobiste , trudne i nie raz nie nadające się do publikacji i z tego powodu chciałybysmy to ukryć przed wścibskimi.Stworzyłyśmy dość zgraną i zżytą grupę i wydaje mi się ze w tym składzie powinnysmy mieć swój azyl. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by wątek ogólny dla pozostałych był i działał bo przeciez nie możemy zabronić nikomu się wypowiedzieć jednak swoje smuteczki chciałabym przekazywać tylko wam...kobitkom z którymi się zżyłam oczywiście z całą sympatią do osób nowych i tych które jeszcze do nas nie dołączyły ;-)

popieram confi!!!

mozemy zrobic podobna akcje jak ze wczesniejszym forum zamkniętym -zostawiając parę wątków ogólnych - na których tez mogłybysmy sie udzielać (aczkolwiek byłoby to skierowane dla nowych mam - aby mogły się udzielić w tym naszym wspólnym temacie. Oczywiście, później możemy nowe mamy przyjąć do zamknietego - ale pod warunkiem ich sporej aktywności). Za duzo zostalo poruszonych tematów, dodanych fotek (przypomnijcie sobie nasze brzuszki), itp. Dlatego ja jestem jak najbardziej ZA dla forum zamknietego.

Do góry