reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

reklama
witam wszystkie ciężarówki i serdecznie gratuluję rozpakowanym :-)
ja dosłownie na chwilę . Właśnie wróciłam ze szpitala :-d:-d:-d
30 kwietnia 2009r. O godz. 5:55 swoimi własnymi siłami w niecałe dwie godziny urodziłam synka z wagą 3500 g i wzrostem 59 cm :-d:-d:-d:-d:-d
cały personel na czele z położną bardzo sympatyczny, wyrozumiały i niesamowicie pomocny. I to bez żadnego wcześniejszego umawiania się, po prostu tak mi się szczęśliwie trafiło :-)
idę do malucha ;-):rofl2::-d:-) papapapa

velvet - gratulacje :-):-):-):-)

No faktycznie wysyp Maluszków!!!!:-):-):-)

Gratulacje dla Wszystkich Majowych Mam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja własnie wróciłam ze spacerku, ale marny ze mnie dzis piechor bo dokucza mi non stop ból w podbrzuszu i do tego te skórcze ...
więc jak tu chodzić
A taka piękna pogoda :-)

:-) cześć Majóweczki ;-) pozdrawiam was wszstkie bardzo gorąco i gratuluje tym już "rozpakowanym" :tak:

Bardzo dawno tu pisałam, bo miałam troszkę przygód po drodze, w marcu miałam skurcze i wylądowałam w szpitalu, od stycznia mam skruconą szyjkę, więc się zebrało do kupy......... :-(

Ale już jestem w 37 tc i mój lekarz mówi, że mogę rodzić......... :tak: a własciwie już się zaczęło, na tygodniu a dokładnie w poniedziałek byłam na kontroli i prucz skruconej szyjki mam rozwarcie lekarz skomentował "ma pani juz za sobą 1/4 akcji porodowej"........... kazał jechać do domu spakowac się i czekać na dalsze sygnały..........:szok:

Więc czekam i obserwuje już prawie tydzień ............ pomóżcie mi zdefiniować co się ze mną dzieje........ to mój pierwszy raz :baffled:

Dzisiaj to się normalnie fatalnie czuję, w nocy budziłam sie trzy razy na sisiu, między czasie miałam straszne mdłości.......... wstałam i normalnie chodzik mi się włączył, nie mogę leżeć ani siedzieć a właściwie i chodzić jest mi ciężko, plecy mnie bolą krocze mnie boli i brzuch, ale nie tyle podbrzusze co u góry czuje takie ściąganie napinanie mięśni brzucha , bardzo nieprzyjemne.......... czy to są skurcze przepowiadające czy jakie ???:confused:

Pozdrawiam

Do objawów poprzedzających poród należą:

1. Obniżenie dna macicy. Wiąże się ze wstawianiem się części przodującej (część ciała zagłębiająca się w miednicy matki, najczęściej jest to główka). U pierworódek występuje to w ostatnich 2-3 tygodniach ciąży, a u wieloródek najczęściej dopiero w trakcie rozpoczęcia akcji skurczowej. Rodzące z reguły wyraźnie to odczuwają. Określają: " łatwiej mi się oddycha, zmniejszył się ucisk na żołądek, czułam, jakby cały brzuch obsunął się do dołu". Wtedy pojawiają się też inne dolegliwości: częstsze oddawanie moczu, wrażenie ucisku na pęcherz moczowy, zaparcia stolca, częste bóle mięśniowe kończyn dolnych.

2. Częste skurcze macicy (w podręcznikach położniczych określane jako skurcze przepowiadające). Są to skurcze o charakterze zbliżonym do skurczów porodowych, z tą różnicą, że są one zwykle krótsze, słabsze, nieregularne i nie powodują rozwierania szyjki macicy. Występują one najczęściej w ostatnich dniach przed porodem.

3. Odejście krwistego czopu śluzowego zamykającego szyjkę macicy. Dzieje się to na kilka godzin, ewentualnie dni, przed porodem. Domieszka krwi pochodzi z bardzo drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, które zostają uszkodzone podczas rozpoczęcia jej rozwierania.

4. Dojrzewanie szyjki macicy. Niedojrzała szyjka macicy jest zamknięta, ma twardą konsystencję, długość ok.. 2 cm i znajduje się bliżej kości krzyżowej. W ostatnich tygodniach przed porodem staje się ona miękka, bardzo rozciągliwa. Dojrzałość szyjki macicy, czyli tzw. gotowość porodową u pierworódek stwierdzamy, gdy szyjka jest częściowo lub całkowicie "zgładzona" znacznie skrócona) i otwarta co najmniej na 1 cm. Procesowi temu towarzyszy przemieszczanie się szyjki macicy w oś kierunkową porodu. O gotowości porodowej u wieloródek mówimy, gdy szyjka jest skrócona, a jej ujście otwarte jest na 2 cm. Świadczy to o tym, że macica przygotowana jest do wystąpienia akcji skurczowej. Są to objawy bliskiego porodu.

5. Objawy ogólne. Przed porodem może wystąpić ogólny niepokój, kołatanie serca, nerwobóle uciskowe (najczęściej w okolicy nerwu kulszowego), nawracające bóle okolicy krzyżowej itd. Mogą pojawić się objawy ze strony przewodu pokarmowego, jak wymioty, biegunka, uczucie parcia na kiszkę stolcową oraz objawy ze strony narządów płciowych, np. w postaci zwiększenia wydzieliny pochwowej. Kobieta najczęściej zgłasza osłabienie ruchów dziecka przed porodem.

Ostatnia edycja:
M@DZ!@ , VELVET- SUPER GRATULACJE :-):-):-)

confi-dzieki za info od niny, mam nadzieję, że wszytsko bedzie u niej ok,chociaż i tak mogłaby już smiało rodzić ;-)

justynab- ja mam te sama sytuację , co ty, mialam doczekac do 37 tc, mam juz rozwarcie, skrocona szyjke i mam czekac :-)

:happy: dzięki Iwona

Ankzoc :-( mnie martwi dzisiejszy ból brzucha, taki przewlekły połączony z ostrym twardnieniem macicy........ i włąsciwie ruchy mojej małej są dziś jakieś inne mniej wyraźne, odczuwalne i napewno jest ich mniej

reklama
Do góry