reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

mi z Marta wyszlo ze powinien byc chlopczyk:-D, urodzila sie dziewczynka , a teraz wychodzi dziewczynka:-), okaze sie za 9tyg bo mam usg jak dzidzia pozwoli to moze zobaczymy co tam jest:-D, u mojej siostry tez niestety sie nie sprawdzilo wyszedl chlopiec jest dziewczyka

Madziu- jak dzidzia bedzie sie ruszala nie bedziesz miala najmniejszych watpliwosci:-), ja nie czulam "motyli" ale strasznie duzo osob wlasnie w taki sposob to odczuwa i nie slyszalam aby w 13tyg ktos odczuwal:baffled:, ale kto wie? ja czulam krotkie kopniecia ktore nie byly widoczne na zewnatrz okolo 19tyg:-), za to pozniej czujesz kazdy ruch:-D, najsmieszniejsza jest chyba czkawka:-D jejku juz nie moge sie doczekac

reklama
witajcie, mnie z kalendarza wychodzi dziewczynka... ród mojego M zostanie skazany na wymarcie, cóż bywa...

maja wizytę miałam 1,5 tyg temu, wiem schizuję, dziś z M stwierdziliśmy że chyba musimy się psychicznie leczyć oboje!!!

guska35- rozumiem twoje zaniepokojenie o dzidzie ale chyba nie masz sie o co martwic :tak:1.5tyg to chwilenka napewno jest wszystko ok:tak:, ja nastepna wizyte mam w 22tyg z polozna czyli 9tyg, a wyniki dostane w liscie gdzie napisza mi " prawidlowe" (mam nadzieje ) lub "nie prawidlowe " wtedy bede miec nastepna wizyte ale mam nadzieje ze wszystko est ok i u ciebie tez, moze dla odmiany zrobcie razem cos fajnego z mezem jakas wycieczka? dla odprezenia, bo wiesz lepiej juz nie bedzie:-D pozniej to tylko smyk miedzy wami az sie ozeni lub wyjdzie za maz:-D

Co to za badanie? przezieności?

Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

• NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
  • NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
  • NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
  • NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

Technika wykonywania pomiaru [edytuj]

Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

• CRL powinien wynosić 45-84 mm
  • optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
  • niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
  • istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
  • płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
  • należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
  • największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
  • płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe ułożenie główki może fałszować wynik badania
  • w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

Przyczyny zwiększenia NT [edytuj]

• niewydolność płodowego układu krążenia związana z wrodzonymi wadami serca i naczyń
  • ucisk głowy i szyi wywołujący zastój krwi żylnej
  • nieprawidłowości budowy układu limfatycznego
  • niedokrwistość płodowa albo hipoproteinemia
  • zakażenie wewnątrzmaciczne powodujące niedokrwistość albo niewydolność krążenia

Zespoły wad przebiegające ze zwiększeniem NT [edytuj]

Niektóre zespoły wad, w których obserwuje się zwiększenie przezierności karkowej:

Madzia_Singh jestes poprostu nieziemska:tak:
misza Madzia dala czadu i w to bardzo fachowy sposób, ale tak po krótce poprostu takie badanie wyklucza kilka wad genetycznych.A moze by wykonane tylko w tym przedziale wiekowym plodu:tak:który przedstawila Madzia
Ja to badanie mam dopiero 27.10:baffled: osiwieje chyba.

reklama
Do góry