reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Witajcie dziewczyny!
co do panikowania doskonale rozume mamusie ktore sa w ciazy pierwszy raz ( pamietam siebie), i tez mamy ktore stracily swoje fasolki:-(, ale wiadomo ze trzeba starac sie wierzyc ze bedzie wszystko ok

ja dzis jestem po USG do tej pory wszystko dobrze sie rozwija dzidzius (bo to juz nie fasolka ma 67mm i jestem w 13tyg ciazy :-D tydzien wiecej jak myslalam, okreslono dzidzi ryzyko syndromu downa (czego sie najbardziej boje) pobrano mi krew w 5 pelnych fiolek wiec bedzie mase badan i dostane odpowiedz listownie za okolo tydz jak wyszly wyniki, plec niestety za wczesnie nic nie bylo widac, kregoslup ok, dzidzius skaklal i fikolki robil jak pileczka az nie mogla wziasc miary ale jakos sie udalo, jestem jakas taka spokojna i szczesliwa,

pozdrawiam:-)
Super że wszytsko jest ok! Zazdrosze spokoju! Ja dopiero na usg ide w polowie listopada bo wtedy wypadnie 12 tydz (ja to chyba jednak zamiast na dzień matki to trafie na dzień dziecka jednak ;-))...

wczoraj przeszlam sama siebie, kupilam na obiad pierogi gotowe, zadowolona z siebie, bo mialy byc bez skawarek. Jak przyszlo co do czego to sie okazalo ze skawrek tam wiecej niz czegokolwiek i obrazilam sie za to na mojego faceta...ze kupilam nie takie pierogi:dry:
He he, ja też tak czasem mam.... a nawet dość często :-D Biedni ci nasi faceci :-D
Dziewczyny bardzo was prosze kochane pomozcie mi.
jestem bardzo zdenerwowana. Wszystko mnie swedzi, na lini brzucha, na dekoldzie na udach z tylu i na rekach. czytalam ze moze to byc cholestaza, ale ja jestem dopiero w 8 tygodniu!!!. Co mam zrobic? wizyte mam w srode, ale chyba zwariuje. Dajcie znac.
Pozdarwiam i czekam na jakas odpowiedz, bo w internecie nie moge nic znalesc.
Jak bardzo sie denerwujesz to może idz dziś do internisty... Mnie tez ostatnio mega swedzenie dopadło, na nogach... szukałam informacji o tej chorobie ale wyczytałam ze ona dopiero wystepuje w pozniejszych etapach ciazy..:dry:

A ja wczoraj poszlam sie dowiedziec czy zrobia mi za darmo badania ze skierowaniem od prywatnego lekarza i tak jak myślałm spławili mnie :crazy: Wkurzyłam sie bo w końcu kupe kasy idzie na te składki a jak przychodzi co do czego to nie dość ze do gina panstwto trzeba czekac 3 mies!!!! (skandal :angry:) - wiec i tak trzeba isc prywatnie to jeszcze nie mozna zrobic podstawowych badań za darmo! To ja chciałabym zrezygnowac z płacenia na nfz! ech :dry:

reklama
Niestety. Taki ten kraj popierniczony. My -jako rodzina płacimy 100 zł miesięcznie za prywatną opiekę zdrowotną i w pakiecie mam wsystkie badania ciążowe, wizyty u lerarza, szkołę rodzenia, opiekę nad dzieckiem itp. Tylko dlaczego każdemu z nas sciągają na NFZ z którego nie korzystam po kilkaset złotych!!??

Moja rada: zapisz się do NFZ do lekarza ginekologa, niech prowadzi tez Twoją ciążę, będziesz miała od niego skierowanie na badania za darmo.

Ja robię nie całkiem tak ale podobnie chodzę na prywatne USG gdzie z lekarzem spokojnie można o wszystkim porozmawiać a potem idę do gina państwowego i wiem o co prosić

też o tym myślałam ale myślicie żeby powiedziec wprost ze chodzi sie tez prywatnie?? No bo chyba bez sensu isc udając ze sie wczesniej nigdzie nie było bo znowu bede musiala miec usg a nie chciałabym dwa razy kazdego usg powtarzac... Sama nie wiem ale nie podoba mi sie to wszystko!:no:

ja chodze do pryatnego lekarza ktory ma podpisana umowe z NFZ, i to czego nie da sie zrobic na NFZ, robi prywatnie, ale tylko raz wyladaowalam u niego w prywatnym gabinecie (usuwanie nadzerki laserem). Badania mozna zrobic bezplatnie, ale tylko w tej samej przychodni, jesli za cos trzeba zaplacic zawsze informuje.
A wizyta u poloznej trwala ok 30 min, spokojnie moglam z nia porozmawiac o wszystkim, zwazyla mnie (przytylam ok 3 kg), obejrzala nogi pod katem zylakow, umowi mnie z dietetykiem- bo nie jem miesa, i sluchalam serduszka dzidziusia:)A na koniec dostalam jakies ulotki, ksiazeczki, krem na rozstepy.
Lekarz zrobil usg i wsztsko okej, dzidzia rozwija sie prawidlowo, nastepna wizyta za miesiac:-)

Wrrr ja teraz chodzę prywatnie, wizyty wieczorami, to nie dość że nie ma położnej, tylko wizyta u lekarza, usg, badanko, i do widzenia, to jeszcze nie dostałam żadnego zestawu ani broszurek..
trochę mi brakuje rozmów z położną, słuchania serduszka zawsze przed wizytą itp..

Dziewczyny bardzo was prosze kochane pomozcie mi.
jestem bardzo zdenerwowana. Wszystko mnie swedzi, na lini brzucha, na dekoldzie na udach z tylu i na rekach. czytalam ze moze to byc cholestaza, ale ja jestem dopiero w 8 tygodniu!!!. Co mam zrobic? wizyte mam w srode, ale chyba zwariuje. Dajcie znac.
Pozdarwiam i czekam na jakas odpowiedz, bo w internecie nie moge nic znalesc.
ja jestem prawie w 13 i tez tak mialam. kochane czeto bedzie nas swedziec bo rosciaga sie skora

Ja również chodzę prywatnie do gin. Zawsze przed wizytą przyjmuje lekarz internistka. Z położna nie mam kontaktu, muszę zacząć szukać na własną rękę:baffled:

mirabella-swedzenie mysle ze to normalne a takie male biale krostki to od hormonow, ale jak nie czujesz sie pewnie to idz do lekarza:tak:

wspolczuje wam z tymi lekarzami tyle kasy placi sie na ubezpieczenia a i tak musicie wydawac na prywanych lekary to po co ta sluzba zdrowia i komu sluzy:baffled:, pamietam jak dwa ata temu bylam w polsce z mala i oczywiscie zachorowala mi na trzydniowke nie wiedzialam co to jest wysoka goraczka i pozniej wysypka myslalam ze to ja cos zle :baffled:, poszlam z europejska karta zdrowia obowiazujaca w calej uni eropejskiej do przychodni, panie w okienku patrzyly na mnie jak na wariatke, o co mi chodzi i dlaczego nie mam ksiazeczki zdrowia spedzilam godz czasu na wyjasnianiu a one dzwonily po biurach.............. wkoncu doszly downiosku ze mam pelne prawo kozystac ze sluzby zdrowia w naglych wypadkach, moje dziecko darlo sie jak opentane ale nikogo to nie wzruszylo w koncu znalazla sie pani doktor ktora ja zbadala przepisala tysiace lekarst za ktore zaplacilam 100zl bez zadnych znizek( w angli zo 16roku zycia leki sa za darmo dla dzieci) i moglam spokojnie opuscic placowke sluzby zdrowia.:-)

pozdrawiam

reklama
Do góry