reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

jelsi chodzi o objawy ciazy to ja sie zorientowalam tylko po tym ze spoznial mi sie znacznie okres. Dlatego tez wybralam sie do lekarza, ktory radosnie mi zakomunikowal 9 tydzien. Do tej pory objawy mam takie ze mozna je podciagnac pod jakies oslabienie, tylko piersi rosna i bola.

Takze ze nie przejmujcie sie dziewczyny ze cos jest nie tak skoro nie macie mdlosci i wymiotow:tak:

reklama
ja mam nadzieje ze urodze silami natury:-), ale znieczulenia nie wykluczam mysle ze na 0% wezme epidural, ale znow to opoznia porod, po prostu mam nadzieje ze bedzie szybko i po krzyku, z marta bylo silami natury i na drugi dzien juz bylam w domku od razu karmilam piersia nawet nie popeklam wiec wcale tak strasznie nie musi byc ale oczywiscie jak ktos ma wskazania to powinien miec cesarke:tak:

Ell, głowa do góry i nie martw sie na zapas! Brak objawów o niczym nie musi świadczyć :tak: Czekamy z Tobą na usg :tak:

Dziewczyny a czy któraś z Was słyszała o takim przepisie ze kobieta w ciazy może tylko 4 godz pracować przed komputerem? Myślicie że ktoś tego przestrzega? i co po tych 4 godz? idzie sie do domu?? :sorry2:

nie wiem , ja pracuje po 8 godz przed kompem i 8 godz wisze na telefonie, ale mam zmienic prace, tez na podobna, jesli wiecie cos na en temat to dajcie koniecznie znac :D

Na razie znalazlam tylko tyle na temat pracy przy kompie:

(rozdział IV, ustęp 1 pkt 4 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z 10 września 1996 r. w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz. U. z 2002 r. nr 127, poz. 1092) )

Prawo nie zakazuje zupełnie pracownicom w ciazy pracy przy monitorach ekranowych (a więc przy komputerze). Nakłada jednak ograniczenie – praca taka może być wykonywana najwyżej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy. Z tego wynika, że nie może ona trwać dłużej niż 4 godziny dziennie (1/2 x 8 godzin). :dry: sama nie wiem czy ktos tego przestrzega :baffled:

no dobra ale jesli przypomnisz o ty pracodawcy to musi to respektowac, skoro tak napisali, ale jesli mozemy pracowac po 4 godz przed kompem, to co z pozostalym czasem? do domu?? wynagrodzenie takie samo???
jesli tak to moza doprowadzic wrednego szefa o kolejne wrzody hihi

no dobra ale jesli przypomnisz o ty pracodawcy to musi to respektowac, skoro tak napisali, ale jesli mozemy pracowac po 4 godz przed kompem, to co z pozostalym czasem? do domu?? wynagrodzenie takie samo???
jesli tak to moza doprowadzic wrednego szefa o kolejne wrzody hihi
wg przepisów pracodawca powinien zapewnic inne zajecie odpowiadajace Twoim kwalifikacjom zebys przez reszte czasu mogla robic cos innego, nie przed kompem... Wynagrodzenie jest takie same... Mi o tym powiedziala kolezanka ale do konca nie wiem czy korzystala z tego bo szybko poszla na zwolnienie...
Wiem tez ze kobiet w ciazy nie mozna zatrudniac na nadgodziny ( ja mam np w ten weekend dyzur wlasnie w ramach nadgodzin :crazy:) i w godzinach nocnych....
Gdyby ktos znal szczegoly odnosnie tych przepisów to dajcie znac.

reklama
ell nie przejmuj się brakiem objawów ja też ich nie mam a póki co z dzidzią ok.
a ja też bardzo się martwiłam bo w pierwszej ciąży miałam okropne mdłości, zachcianki i piersi jak kamienie

Do góry