reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako ciężarówki po raz drugi :)

rysia - dokładnie podpajęczynowe :-D - do momentu wyjęcia dziecka z brzucha wszystko fajnie, a potem nuuuda jak cię szyją ;-) bo zzo tylko wyłącza ból a czujesz ciało, a podpajęczynkowe powoduje że nie ma ciała od żeber w dół...
;-)

sweety gratki wyników :-D

ullana także gratki :-D

reklama
Fioletowa mam nadzieje, ze z biodrem wszystko bedzie OK, ale jesli Cie boli, to w ciazy pod wplywem rosnacej masy ciala moglo by byc gorzej, wiec dobrze, ze teraz masz mozliwosc zrobienia RTG. Mnie w ciazy pobolewa biodro, zwlaszcza od spania na boku, czasami az lapia mnie w nim skurcze. Trzymam kciuki za hormonki.

Rysia super, ze tak jej poszly sprawdziany.

Martusia nie wiem dokladnie o ktorej mnie wezma na stol, ale raczej do poludnia, bo moj lekarz potem bedzie w gabinecie, a w tym dniu od rana bedzie mial 3 cesarki.

Sweety ja chyba bym swirowala przy ZZO, ale narkozy tez sie troche boje. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Nie mam wyboru, sprawa jest przesadzona i moze tak lepiej:-) Ja po narkozie zle wspominam jedna rzecz - do gardla wsadzaja rurke, ktora moze podraznic okolice krtani. Ja po CC mialam potrzebe odkaszlniecia wydzieliny przez caly dzien - no a po operacji ciezko jest kaszlec. Pamietam, ze meczylo to mnie i inne dziewczyny po CC. No i jeszcze nie moglam zlapac oddechu, gdy sie obudzilam ( pewnie przez ta rurke) i podawali mi tlen, choc anastezjolog mowil mi, ze skoro mowie, to znaczy, ze moge oddychac:-) Tlen przyniosl mi jednak duza ulge. Sweety swietnie, ze masz dobre wyniki:-)

co do cc ja mam zadnie że cc na życzenie nie jest dobrym pomysłem i tak się przecież cierpi po cc i nikt nie da mam gwarancji że mniej niż przy porodzie siłami natury trzba pamiętać że podczas porodu organizm pomaga radzić sobie z bólem a po cc nie ma już takiej pomocy po drugie poród trwa od kilku do kilkudziesięciu godzin a ból po cc nieco dłużej...ja np uważam ale to jest moje zdanie że cc powinno być wykonywane ze wskazań medycznych ale nie przez to że ból przy porodzie SN uświęca czy też jest wspaniałe przeżycie i kobiety rodzące SN są jakieś lepsze po prostu uważam że jeśli nie ma wskazań medycznych i zdrowiej dla dziecka jeśli przyjdzie na świat SN trzeba pamiętać że cc też tak jaki i poród SN niesie za sobą ryzyko ....i ja osobiście jeśli przyjdzie mi rodzić przez CC to to się z tym pogodzę i nie będę robić tragedii ale nigdy bym sobie sama nie zażyczyła cesarki

Ale nam dyskusja rozgorzała na temat CC i SN.
Ja rodzilam SN i teraz chyba wolalabym CC bo nie chce czuc tego bolu jeszcze raz. A z drugiej strony kobiety ktore rodza CC pozniej dluzej dochodza do siebie i mimo wszystko tez czuja bol itd. Wiec chyba poziom cierpienia sie tu wyrownuje ;-)

DZIEWCZYNY gin da mi skierowanie na CC jak chce... CHCIEC CZY NIE? Boje sie, ze podejme złą decyzję :-( Z jednej strony zgadzam się z Nikolą. A z drugiej jak pomyślę o tym potwornym bólu...

Ja nie narzekam na sn, bo miałam i nie było źle. Ale niefajne było to, że przez kilka miesięcy po sn miałam problemy ze współżyciem - najpierw długo bolała mnie blizna w środku, a poza tym...byłam tak rozciagnięta, że zwyczajnie niewiele czułam.
Jakiś czas temu oglądałam też program, w którym wypowiadały się kobiety, które po sn mają straszne problemy z nietrzymaniem moczu i pomóc moze im jedynie operacja.
Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć naszej reakcji zarówno po cc i sn. Dlatego nie odważę się wydawać w tym temacie kategorycznych sądów.

Ostatnia edycja:
Ale nam dyskusja rozgorzała na temat CC i SN.
Ja rodzilam SN i teraz chyba wolalabym CC bo nie chce czuc tego bolu jeszcze raz. A z drugiej strony kobiety ktore rodza CC pozniej dluzej dochodza do siebie i mimo wszystko tez czuja bol itd. Wiec chyba poziom cierpienia sie tu wyrownuje ;-)

DZIEWCZYNY gin da mi skierowanie na CC jak chce... CHCIEC CZY NIE? Boje sie, ze podejme złą decyzję :-( Z jednej strony zgadzam się z Nikolą. A z drugiej jak pomyślę o tym potwornym bólu...

Aldo - z ym dochodzeniem do siebie, to kwestia indywidualna, predyspozycji organizmu, tego np. jak na codzień goją nam się rany etc. Znajoma rodziła rok temu przez cc - spotkałyśmy się 6 tygodni po porodzie, na imprezie wyjazdowej kilkudniowej. Wyglądała kwitnąco.

Ostatnia edycja:
Sweety masz racje. Pewnie duzo tez zalezy od tego JAK Cie zszyja ;-) mnie zszywala w UK ta sama polozna, ktora odebrala moj porod i musze przyznac, ze wyszlo jej zawodowo ;-) mialam duze naciecie, chyba II stopnia czy cuś, a po tygodniu nie czulam juz zadnego dyskomfortu. No, ale wiadomo, ze roznie to moze byc.
a Sweety no i gratuluje dobrych wiesci z wynikow :-)

sweety mnie też tak ciasno ż szyli z no i normalnie przez pierwsze kilka miesięcy to bolało jakbym za każdym razem dziewictwo traciła

reklama
to mojemu położna powiedziała że robi mu prezent i ciasno mnie zszywa i tak naprawdę w tej chwili ani ja ani mój nie widzi różnicy ze tak powiem w wielkości

Do góry