Juustiik2607
Fanka BB :)
Do leżącej tym bardziej [emoji4]Nawet do leżącej ciężarnej ? Bo kompletnie się nie orientuję
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Do leżącej tym bardziej [emoji4]Nawet do leżącej ciężarnej ? Bo kompletnie się nie orientuję
Nawet do leżącej ciężarnej ? Bo kompletnie się nie orientuję
Tu jest fajna ściąga jeżeli chodzi o ubranka. Ja od siebie dodam, że polecam kupić zapinane kopertowo body lub kaftaniki. Nam jest o niebo łatwiej ubrać maleństwo, a i nie narażamy główki i tak już obolałej po porodzie Zobacz załącznik 941949
Hhmm w sumie też nie używałam tych niedrapek. Chyba się je zakłada jak dziecko się drapie do krwi czasami. Ale czy nie lepiej po prostu obciąc pazurki? [emoji6]
Ale co krok to inna szkoła, inne teorie. Zresztą dużo zależy od dziecka. Np jest moda na owijanie. Otulanie ścisłe. Bo dziecko czuje się jak w łonie mamy. Podobno działa antykolkowo, uspakaja, cud, miód orzeszki... Więc matka z ojcem zakupili owy otulacz, położyli w nim dziecko, otulają....i młody dał nam taką syrenę, że mamy sobie z głowy wybić on otulać się nie ma zamiaru! I od urodzenia machał sobie rączkami, nóżkami we wszystkie strony świata. Tak na marginesie do tej pory nienawidzi nawet kołdry i śpi bez. Za to dzieci znajomych zasypiały jako noworodki tylko otulone ciasno. Oni sobie chwalą otulacze.
Muszę rozejrzeć się za tym pilnikiem. [emoji848]Nie obcina się paznokci noworodkom. Można łatwo im opuszki skaleczyć Ewentualnie lekko spiłować. Nawet widziałam gdzieś reklamę takiego delikatnego pilniczka, który jest na palec i mama delikatnie nim piłuje paznokcie ( wyglada jak temperówka z otworem na palec).
A propos paznokci to tyle wiem a to co już noworodek toleruje a czego nie to indywidualna sprawa maleństwa. Wiadomo jedno będzie lubiło to, a drugie nie. Jedne będą chciały być np.chustowane a drugie nie.