8Ania8
Fanka BB :)
Też o tym słyszałam, ale nie jestem przekonana. Znam wielu lekarzy co są przeciwni jakimkolwiek szczepionkom w ciąży, ponieważ nie ma żadnych badań dotyczących wpływu szczepionek na płód, bo po prostu na kobietach w ciąży nie wolno robić takich badań.Ja wiem, że to jest drazliwy temat, ale mam wrażenie, że teraz jest jakiś bum na eko tryb życia jak to było 300 lat temu. A z drugiej strony koncerny farmaceutyczne też nakręcaja sobie biznesy i niektóre szczepionki może faktycznie są zbędne.
Ja w czerwcu się bardzo mocno w stopę skaleczylam na spływie kajakowym. Musiałam mieć antybiotyk i do tego dostałam skierowanie na szczepienie przeciwko teżcowi. W lipcu musiałam je powtórzyć i przed Bożym Narodzeniem też jeszcze raz muszę zrobić. Od razu powiedziałam, że ja się będę starała w ciążę zajść i czy to nie będzie kolidowało. Okazało się, czego wcześniej nie wiedziałam, że to szczepienie jest bezpieczne dla kobiet w ciąży, a mało tego nawet zalecane w 3 trymestrze. Taka ciekawostka [emoji6]
Ja w ciąży w życiu bym się nie zaszczepiła, dzieci najchętniej w 1 dobie też bym nie szczepiła tylko później, żeby upewnić się czy są na pewno zdrowe i szczepionka im nie zaszkodzi.