reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2025

Dziewczyny wyszła mi wysoka glukoza . Mam powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Nie miałam problemów z cukrzycą nigdy. Teraz szukam w necie różnych przepisów z niskim IG.
Planuje zrobić badanie w przyszłym tygodniu. Czy miałyście taki problem?
Generalnie to po nieprawidłowej glikemii w ciąży powinni od razu skierować Cię na OGTT, ale część lekarzy ma inne podejście.

reklama
Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.

To zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.
Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.
Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?

Myślę, że spokojnie, nie ma co biegać po innych lekarzach i robić zamieszanie. Watpie nawet, że internista da skierowanie w tym wypadku. Nawet jak masz cukrzycę ciążową to i tak na początek dieta.
Jedz z niskim IG. Wysypiaj się. Powtórzysz glukozę. Wyjdzie źle to dostaniesz skierowanie na ottg.
A jak się bardzo niecierpliwisz to sama glukoza na czczo to 15-20zł w labolatorium.

reklama
To zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.

Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?
Narazie kazał tylko powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Sama postanowiłam zminimalizować produkty z wysokim IG

Do góry