reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Dziewczyny wyszła mi wysoka glukoza . Mam powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Nie miałam problemów z cukrzycą nigdy. Teraz szukam w necie różnych przepisów z niskim IG.
Planuje zrobić badanie w przyszłym tygodniu. Czy miałyście taki problem?
Generalnie to po nieprawidłowej glikemii w ciąży powinni od razu skierować Cię na OGTT, ale część lekarzy ma inne podejście.

reklama
Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.

To zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.
Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.
Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?

Myślę, że spokojnie, nie ma co biegać po innych lekarzach i robić zamieszanie. Watpie nawet, że internista da skierowanie w tym wypadku. Nawet jak masz cukrzycę ciążową to i tak na początek dieta.
Jedz z niskim IG. Wysypiaj się. Powtórzysz glukozę. Wyjdzie źle to dostaniesz skierowanie na ottg.
A jak się bardzo niecierpliwisz to sama glukoza na czczo to 15-20zł w labolatorium.

reklama
To zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.

Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?
Narazie kazał tylko powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Sama postanowiłam zminimalizować produkty z wysokim IG

Do góry