Generalnie to po nieprawidłowej glikemii w ciąży powinni od razu skierować Cię na OGTT, ale część lekarzy ma inne podejście.Dziewczyny wyszła mi wysoka glukoza . Mam powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Nie miałam problemów z cukrzycą nigdy. Teraz szukam w necie różnych przepisów z niskim IG.
Planuje zrobić badanie w przyszłym tygodniu. Czy miałyście taki problem?
reklama
Norma w ciąży jest to 92. Zgodnie z zaleceniami powinnaś mieć zrobione OGTT.
A kto Ci zalecił powtórzenie glukozy na czczo?Masz rację !Może zapisze się jutro do internisty i poproszę o skierowanie na to badanie.
sandera
Zaangażowana w BB
GinekologA kto Ci zalecił powtórzenie glukozy na czczo?
sandera
Zaangażowana w BB
Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.
To zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.Ginekolog
Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.Narazie odrzuciłam zupełnie słodycze i soki owocowe. Zdrowo się odżywiam i jadłam wcześniej dużo domowych słodkości ale zawsze ze znikoma ilością cukru ze słodzikami. Jakieś sklepowe słodycze bardzo rzadko. W ogóle nie jem jasnego chleba ani bułek.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?
Fifonka
Fanka BB :)
Myślę, że spokojnie, nie ma co biegać po innych lekarzach i robić zamieszanie. Watpie nawet, że internista da skierowanie w tym wypadku. Nawet jak masz cukrzycę ciążową to i tak na początek dieta.
Jedz z niskim IG. Wysypiaj się. Powtórzysz glukozę. Wyjdzie źle to dostaniesz skierowanie na ottg.
A jak się bardzo niecierpliwisz to sama glukoza na czczo to 15-20zł w labolatorium.
Jedz z niskim IG. Wysypiaj się. Powtórzysz glukozę. Wyjdzie źle to dostaniesz skierowanie na ottg.
A jak się bardzo niecierpliwisz to sama glukoza na czczo to 15-20zł w labolatorium.
reklama
sandera
Zaangażowana w BB
Narazie kazał tylko powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Sama postanowiłam zminimalizować produkty z wysokim IGTo zrób kolejne oznaczenie i pewnie wtedy ewentualnie zleci OGTT.
Przy cukrzycy ciążowej jest bardzo dużo obostrzeń, więc zmiana diety jest dość radykalna i czasami może całkowicie odpaść jakiekolwiek pieczywo.
Albo np. pomidory.
Zalecił Ci dietę?