reklama
fckathy
Fanka BB :)
No zobaczymy zobaczymy, mnie coś tak wczoraj trochę mdliło, ale jestem chora obecnie plus ja mam taki organizm, ze nawet jak nie jestem w ciazy to z rana mi się nieraz chce delikatnie wymiotować. Wiec nie wiem, czy to ciąża czy po prostu mój standard. Dam znać za dwa tygodnie jak się sytuacja rozwinęłaJa się cieszyłam do wczoraj 7 tydzień rozpoczęłam
Gustaweczka
Zaciekawiona BB
Trzymam kciuki Nie ma sensu denerwować się na zapas, tylko cieszyć na to pierwsze spotkanie z bobasemJa dziś o 14:20 mam wizytę i jakoś się zaczynam już denerwować, bo to pierwsza. Mam nadzieję, że usłyszę tylko dobre informacje…
fckathy
Na pewno usłyszysz tylko dobre informacje ) na jakim etapie ciazy jesteś?Ja dziś o 14:20 mam wizytę i jakoś się zaczynam już denerwować, bo to pierwsza. Mam nadzieję, że usłyszę tylko dobre informacje…
dziś 7+0 więc na pewno powinno być serduszko jeśli wszystko jest w porządku. Mam same dobre myśli, ale organizm swoje pokazuje, bo mam żołądek ściśniętyNa pewno usłyszysz tylko dobre informacje ) na jakim etapie ciazy jesteś?
a sprawdzałaś sobie cukier? Bo ja przy cukrzycy tak miałam, że musiałam od razu z rana coś zjeść, bo jak tego nie zrobiłam to też mnie naciągało nawet bez ciąży.No zobaczymy zobaczymy, mnie coś tak wczoraj trochę mdliło, ale jestem chora obecnie plus ja mam taki organizm, ze nawet jak nie jestem w ciazy to z rana mi się nieraz chce delikatnie wymiotować. Wiec nie wiem, czy to ciąża czy po prostu mój standard. Dam znać za dwa tygodnie jak się sytuacja rozwinęła
Misiulek__
ooo 1996 zł to chyba dobra cena za to Nifty, 3 lata temu płaciłam 2050 z jakimś kodem rabatowym.Ja bym poszukała lekarzy, którzy znają najnowsze zalecenia i nie odmawiają pomocy kobietom w ciąży.
Dwa porody z zzo, teraz myślę o takim bez znieczulenia.
Nie warto robić rozszerzonych, bo wyniki nie wychodzą zbyt wiarygodne - nawet producent podaje, że nie mogą podać ich czułości.
Test jest super w przypadku trzech głównych trisomii.
Zobacz załącznik 1666209
Generalnie powinno się najpierw zrobic USG + Pappa. Jeżeli wyjdzie wysokie ryzyko, to do rozważenia jest amniopunkcja.
Przed USG nie warto robić testów typu Sanco/Nipt z kilku względów: wynik może być fałszywie dodatni lub ujemny i spowodować dużo stresu, procent wolnego DNA płodowego będzie dość niski, co również może się przełożyć na wiarygodność wyniku.
Zlecanie NIPT przed usg prenatalnym i wyliczeniami jest trochę naciąganiem na zbędne koszty.
A w przypadku wysokich ryzyk w badaniu USG i tak niezbędne będzie zrobienie badań inwazyjnych, bo NIPT nie są badaniami diagnostycznymi
fckathy
tak, wielokrotnie, cukier mam zawsze perfetto taki mój urok po prostu, ze jak nieraz o czymś pomyśle, albo powąchać to chce mi się wymiotowacdziś 7+0 więc na pewno powinno być serduszko jeśli wszystko jest w porządku. Mam same dobre myśli, ale organizm swoje pokazuje, bo mam żołądek ściśnięty
a sprawdzałaś sobie cukier? Bo ja przy cukrzycy tak miałam, że musiałam od razu z rana coś zjeść, bo jak tego nie zrobiłam to też mnie naciągało nawet bez ciąży.
Dobra. Ja płaciłam podobnie za SANCO - szybciej był wynik.ooo 1996 zł to chyba dobra cena za to Nifty, 3 lata temu płaciłam 2050 z jakimś kodem rabatowym.
Hej dziewczyny. Czytam Was sobie na bieżąco i bardzo mi przykro z powodu strat, jakich doświadczyłyście.. Trzymajcie się mocno
Jestem tu od początku, ale nie zawsze jest czas, by się odezwać. W poniedziałek byłam na usg, wtedy było 10+4 i dzidzia miała 4 cm Za 2 tygodnie w poniedziałek mam prenatalne (usg+pappa). To moja druga ciąża. W domu 5 latek. Lekarz zachwalał testy nifty i sanco, nie mam pojęcia czy je robić. W 1 ciąży robiłam tylko podstawowe prenatalne i to bez pappy. Dodam, że mam 30 lat. Jeśli w poprzednich ciążach robiłyście sanco/nifty to jakie miałyście do nich wskazania? Wiek? Wcześniejsze wady/poronienia? Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim mamusiom i dzidziom
Jestem tu od początku, ale nie zawsze jest czas, by się odezwać. W poniedziałek byłam na usg, wtedy było 10+4 i dzidzia miała 4 cm Za 2 tygodnie w poniedziałek mam prenatalne (usg+pappa). To moja druga ciąża. W domu 5 latek. Lekarz zachwalał testy nifty i sanco, nie mam pojęcia czy je robić. W 1 ciąży robiłam tylko podstawowe prenatalne i to bez pappy. Dodam, że mam 30 lat. Jeśli w poprzednich ciążach robiłyście sanco/nifty to jakie miałyście do nich wskazania? Wiek? Wcześniejsze wady/poronienia? Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim mamusiom i dzidziom
reklama
Fifonka
W dodatku ciąża wymaga cierpliwości. Naprawdę warto wyluzować i cieszyć się stanem, w którym jesteśmy. Nie ma sensu zamartwiać się na zapas rzeczami, na które nie mamy wpływu.Ja sadze, ze to najgorsze co można sobie samej fundować takie wkręty i analizy. To już któryś Twój post w podobnym stylu tu na grupie. Po co sobie to robisz i jeszcze nam przy okazji? Jak się obawiasz to idź do lekarza na usg albo przynajmniej sobie betą potwierdź, że rośnie. Już było to pisane kilkukrotnie - ciało to nie zegarek szwajcarski i odczucia się zmieniają codziennie. W brzuchu tez jest cała masa innych narządów i nieraz łatwo pomylić jeden z drugim. Dopóki czegoś nie ma, to jaki jest sens się tym zamartwiać? Jak się stanie to i tak się zdarzysz to namartwić. No ale się nie stanie, tego Ci życzę. Wybacz ostre słowa, ale my tez tu wszystkie jesteśmy w ciazy i takie rozkminy nie są budujące i przynajmniej w moim odczuciu trochę sieją panikę. Ja Ci radzę po prostu chodzić na usg, żeby się uspokajać.
Ja też nie mam cukrzycy. Mdli mnie tylko rano i to mniej niż w poprzedniej ciąży (może jeszcze się nasili). Ale jak normalnie nie zjem czegoś z rana (do max 1-1.5h od wstania) to zwymiotuję z głodu. Zawsze tak miałam. Całe życie. Sniadanko to podstawa.dziś 7+0 więc na pewno powinno być serduszko jeśli wszystko jest w porządku. Mam same dobre myśli, ale organizm swoje pokazuje, bo mam żołądek ściśnięty
a sprawdzałaś sobie cukier? Bo ja przy cukrzycy tak miałam, że musiałam od razu z rana coś zjeść, bo jak tego nie zrobiłam to też mnie naciągało nawet bez ciąży.