Vabien40
Aktywna w BB
Mi też Pappa wyjdzie źle z racji wieku (41l) i też myślę nad czymś dodatkowym. Jakby nie to,że amniopunkcję mikromacjerzy robi się po skończonym 16tc to byłabym na nią zdecydowana a tak dalej nie wiem. Może Panorama … ale to też w sumie tylko szacunek. 29 października mam USG prenatalne u kardiologa dr Agaty Włoch i zobaczę co mi doradzi bo naprawdę nie wiem. Niestety psychika moja słabo znosi tą ciążę. Boję się jak każda z was by dziecko było zdrowe. Wiem, że w przypadku drugiej wady genetycznej nie dam rady .Byłam dziś na pierwszej wizycie ciążowej w Luxmedzie. Było dziwnie. USG tylko przez brzuch (zgodziłam się bo miałam już USG serduszkowe w zeszłym tygodniu w innej klinice). Przez brzuch było widać bijące serduszko/puls. Poza tym lekarz namawiał mnie żebym nie robiła testu Pappa, bo wyjdzie mi źle, "po co mi to, ten test nic nie daje w porównaniu z testami typu Sanco/Nifty/Panorama". A wyjdzie mi źle bo jestem po 40. Machając zamaszyście rękami pokazywał mi wykres jak rośnie ryzyko wad płodowych w moim wieku. Skierowania na wszystkie badania dał. Był mocno irytujący i chyba nie dam rady przez 7 miesięcy tego znosić. Dodatkowo lokalizacja mi nie pasuje, muszę przez całe miasto dojeżdzać, spróbuję go zmienić. Tylko że wszyscy ginekolodzy-położnicy którzy mają wolne terminy w Luxmed mają słabe opinie. Wczoraj czytałam o pani która nie dała skierowania na badania bo powiedziałam że 6 tygodni to nie jest jeszcze ciąża