reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Ja miałam pierwsza cesarkę ze względu na niewspółmiernośc. Na przedostatniej wizycie chyba zmierzyła mi miednicę i była pewna,że tniemy chociaż od początku mi sugerowała takie zakończenie. Jak to powiedziała nie dam Pani umrzeć 🫣 Jakby pani żyła w innych czasach to byłoby ciężko. Swoją drogą miałam sporą dzidzię jak na moją rodzinka ,bo u mnie wszystkie dzieci w granicach 2800,a moja córka urodziła się 3200. A jakbym miała rodzić naturalnie to poproszę o znieczulenie ,bo czekając na cesarkę miałam bóle i tylko 1cm rozwarcia nie chce wiedzieć jak boli przy 10 😂🫣
Jedyne co mnie przeraża to cewnik,mam traumę po pierwszym zakładaniu.
A to mi zakładali po znieczuleniu, polecam tę opcję.

reklama
Byłam dziś na pierwszej wizycie ciążowej w Luxmedzie. Było dziwnie. USG tylko przez brzuch (zgodziłam się bo miałam już USG serduszkowe w zeszłym tygodniu w innej klinice). Przez brzuch było widać bijące serduszko/puls. Poza tym lekarz namawiał mnie żebym nie robiła testu Pappa, bo wyjdzie mi źle, "po co mi to, ten test nic nie daje w porównaniu z testami typu Sanco/Nifty/Panorama". A wyjdzie mi źle bo jestem po 40. Machając zamaszyście rękami pokazywał mi wykres jak rośnie ryzyko wad płodowych w moim wieku. Skierowania na wszystkie badania dał. Był mocno irytujący i chyba nie dam rady przez 7 miesięcy tego znosić. Dodatkowo lokalizacja mi nie pasuje, muszę przez całe miasto dojeżdzać, spróbuję go zmienić. Tylko że wszyscy ginekolodzy-położnicy którzy mają wolne terminy w Luxmed mają słabe opinie. Wczoraj czytałam o pani która nie dała skierowania na badania bo powiedziała że 6 tygodni to nie jest jeszcze ciąża :)
woooow, co za absurd. Pappa wskazuje na ryzyko preeklampsji, czego żaden nipt nie wykaże.

Ja czytając tyle smutnych info tak się zastanawiam czy u mnie wszystko ok... Wizyta dopiero za tydzień... Jejku jakie to wszystko niepewne i niewiadome. Ja też się zastanawiam nad testami pappa.. wiem że u mnie wyjdą źle. Więc chyba zostaje mi te płatne robić.. ech..
Przy nipt i tak nie powinno się rezygnować z pappa

reklama
Dziewczyny, potrzebuje porady doświadczonych:

6+0 CRL 2.5 mm
6+4 CRL 4 mm

Czy to w normie? I wielkość i wzrost??
Wszystkie normy jakie posiadam są od crl 5mm. Druga sprawa, różne sprzęty, różni lekarze. Ręka się omcknie na pół milimetra. Myślę, że spokojnie poczekaj.
Nie ma sensu porównywać tak bliskich sobie wyników.

Do góry