reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

reklama
witam się porannie z herbata i kanapka:szok: obudził mnie taki mega głód i ssanie w żołądku że nic nie pomogło i musiałam coś wszamac.
Kurcze Monia nie daj się jelitowce! Że też jeszcze takie dziadostwo musiało się przyplatac:angry: zdrowka i oby z M nie przeszło na Was &&&

Kochane mam pytanie: szczególnie do doświadczonych Mama, bądź do Dziewczyn które mają rozeznanie w temacie:sorry2:
otóż stanęliśmy wczoraj z Mężem w sklepie przy smoczkach dziecięcych takich uspokajających:-p
i za cholerę nie wiem jaki miałabym wybrać:

• silikonowy czy lateksowy?
  • jakiej firmy?
  • czy silikonowe i lateksowe różnią się ode siebie tylko materiałem z jakiego są wykonane? Czy czymś więcej?
  • dlaczego smoki różnią się kształtem?

Stwierdziłam że jestem totalnie zielona w temacie :-D
Będę wdzięczna za wszelkie opinie :tak:

Dzien dobry!
my jestesmy wierni firmie MAM ale nie wiem czy te smoki sa tez w Polsce? z czego jest to nawet nie wiem natomiast to co mnie przekonuje to symetryczny ksztalt, jest tez seria specjalnie waskich-z korzyscia dla zgryzu. Poza tym zachecam zebyscie jak najdluzej trzymaly sie najmniejszego smoczka, a nie zalecen wiekowych producenta. Sama sie na tym przejechalam, ostatnio odkrylismy, ze pierwszy smoczek jeszcze zdaje egzamin! a im mniej w buzce, tym lepiej, nie? Problem moze sie pojawic jak dziecie juz ma duzo zabkow (moja cora ma 19 miesiecy i dopiero 4) i wtedy najmniejsze smoki nie beda sie trzymac. My zaczelismy uzywac smoka po 6 tygodniach (zeby malej sie wyrobil wzorzec ssania cycucha).

Dzis snili mi sie wszyscy moi byli (normalnie jakbym ich tylu miala ;-)) i to byl taki piekny sen. Wszyscy byli ze soba pogodzeni i tacy... przepelnieni miloscia. Normalnie jak w Niebie! Pierwsza noc od tygodnia po ktorej sie naprawde wyspalam :-)
Pieknej niedzieli...

Co do smoków (oczywiście nie tych dragonellowych :-)) to u nas NUK silikonowy był strzałem i to za pierwszym razem spasował. Nie zastanawiałam się wtedy - mały tak wrzeszczal że wysłałam malza i taki kupił. Do szpitala nie miałam bo byłam przeciwniczka ale teraz wiem że spokój na miarę złota i kupię od razu na wszelki wypadek. I nie wiem jak to jest z tymi ksztaltami bo o ile smok uspokajacz ok z nuka (splaszczony) to smok butelki musiał być aventa (stozkowy). Nie mam pojęcia o co chodziło ale z innych nie chciał pic.:szok:

Mokito ale sielanka senna :-) a ją nad ranem we śnie przeżyłam poród - dwie minuty, jeden party i wyszła. Poproszę tak też w lutym :-D

Ostatnia edycja:
Ja tez z Pawlem mialam Nuka. Butelke Lovi i mam ja do tej pory, z tym ze silikonowa taka miekka. Fajnie sie ja myje, cala lapke mozna wepchnac. Moj syn nie domagal sie smoka od razu, jak odstawialan go od piersi majac wielkie wyrzuty sumienia, wcisnelam na sile smoka, zalapal i tak zostalo.
Ale jak dacie rade to nie dawajcie. Odkad moj syn zalapal to tragedia, mielismy a z 8 w domu bo ciagle gubil po katach gdzies i ryyyyk "MONIOOOOO, MONIOOOOO" masaakra :)
Co do materialu ja stawiam na silicon.

Witam mamusie w śliczny słoneczny dzień:)
cieszę się za te, które się wyspały, za te które wchłonęły fajne śniadanie, a tym które jeszcze chorutkie zdrówka:)
ja też Wam dziękuję za info o cycuchach, bo pojęcia u mnie brak???

Anianko, przesyłam dużo pozytywnych fluidów, trzymam kciuki za Ciebie i Mala, mocno wierze, ze będzie ok. Nie przemeczaj sie tylko w trakcie tego remontu! :)

Dobrej nocy, Dziewczyny :)

Dziewczyny, krótki sondaż: w jakiej pozycji spicie w nocy? Niby zalecana jest na lewym boku, ale ja kocham spac na prawym, czasami nawet budzę się na plecach i mam wyrzuty sumienia, że Basce moge szkodzić. Nie wiem, może przesadzam, ale chciałabym poznać Wasze zdanie, szczególnie od doswiadczonych już mam :)

ja śpię z poducha rogala więc albo lewy albo prawy bok,ale czasem mam już dość i kładę sie na plecach ;-), ostatnio właśnie mam skurcze łydek i drętwieją mi dłonie :no:

Dzień dobry! (chciałabym móc to powiedzieć świeżo i z werwą, ale niestety :-))
Made pozycja na lewym boku jest zalecana ze względu na główne naczynie odprowadzające nieutlenowaną krew z dolnych partii ciała do płuc. Nazywa się to cudo żyła główna dolna i biegnie równolegle do kręgosłupa, ale po prawej stronie powłok brzusznych. Pozycja na lewym boku to naczynie odciąża, w innym wypadku Bejbi ze swoim domkiem może zakłócać przepływ. Wówczas występuje ryzyko zakrzepicy itp. jeśli Ty się dobrze czujesz, z krążeniem okej, nie ma opuchniętych nóg czy nocnych drętwień, to elegancko. Dzidzia bezpieczna.

Śpię raz na tym, raz na tym boku, teraz jak mam katar to i na plecach. To indywidualne odczucie, ale w pierwszej ciąży trzymałam się pozycji na lewym boku jakoś w ostatnich dwóch miesiącach ciąży. Inaczej już się nie dało :-D

Ja tez z Pawlem mialam Nuka. Butelke Lovi i mam ja do tej pory, z tym ze silikonowa taka miekka. Fajnie sie ja myje, cala lapke mozna wepchnac. Moj syn nie domagal sie smoka od razu, jak odstawialan go od piersi majac wielkie wyrzuty sumienia, wcisnelam na sile smoka, zalapal i tak zostalo.
Ale jak dacie rade to nie dawajcie. Odkad moj syn zalapal to tragedia, mielismy a z 8 w domu bo ciagle gubil po katach gdzies i ryyyyk "MONIOOOOO, MONIOOOOO" masaakra :)
Co do materialu ja stawiam na silicon.

ja z Juniorem od początku używałam MAM , jestem mega zadowolona , smoczek mamy ten MAM Perfect ortodontyczny i tylko na noc

reklama
monikamarcina - kurczę bardzo współczuję Ci tego kaszlu bo sama to po choróbskach przeżywałam:-( Niby juz zdrowa a jak się zaczynałam dusić bo tak, że aż się o dziecko bałam - też i też młda wtedy stawała się mniej aktywna więc może to normalne....
MI lekarz wtedy powiedział, że jak kaszel nie minie po 5 dobach inhalacji mukosolvanem to żeby wrócić i da mi stedydy wziewne - czyli dla dziecka bezpieczne. Ponoć taki przedłużający się kaszel też nie jest dobry.
A próbowałaś tych tabletek ISLA? Są idealne dla ciężarnych i naprawdę dobrze nawilżają i znieczulają gardło.

smoczki i butelki - pierwszy smok jaki dałam Julce to był chyba LOVI taki miałam w domu z jakiegoś warsztatu dla mam.
W sumie młodej podpasował. Jak się rozwalił to kupiłam NUK i potem AVENT - wszystkie lubiła tak samo.
Co do butelek to jedną miałam LOVI ( równiez z warszatów) a drugą AVENT i tez były ok.

Wczoraj byłyśmy z młodą na urodzinach KINDER NIESPODZIANKI - po godzinie wyszłyśmy - zimno i mega tłoki :-:)szok:
Ale w zamian pojechałyśmy na pizzę gdzie jest taki kącik z piłeczkami i zjeżdżalnią i młoda się tak chyba bardziej wybawiła.

Teraz idziemy karmić kaczki i po mebelki.
Miłego dnia!

Do góry