reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2024

reklama
A cesarkę będziesz miała z jakiegoś konkretnego powodu?
Pierwsza cesarka z powodu wielowodzia, masy dziecka 4 kg, historii porodów (mama i siostra rodziły naturalnie i zawsze kończyły cesarką) i najważniejszy chyba taki, że miałam usuwane mięśniaki macicy i dr się bał, że coś może "pęknąć".

Hej Dziewczyny, ciągle słyszę że mam mały brzuch :/ więc sobie go zmierzyłam
Obecnie 28+0 TC obwód 100cm, ciąża bliźniacza. A jak Wasze brzuchy?

Ja jestem dziś 26+6 i mam w obwodzie 103, pierwsza ciąża. Nie ma co się porównywać, są różne sylwetki, różne BMI przed ciążą, ja nie jestem jakaś super wysoka i mam krótki tułów, więc mi brzuch szybko zaczął odstawać i aktualnie zastanawiam się jakiej wielkości będzie na koniec :D Są nawet przecież przypadki, gdzie kobiety nie wiedzą do późnego miesiąca, że są w ciąży, bo brzucha nie widać faktycznie wcale. Ludzie zawsze będą gadać, że albo za mały, albo w drugą stronę, będą pytać czy tam w brzuchu nie siedzi więcej dzieci niż twierdzisz, szkoda się nimi przejmować, póki lekarz mówi, że wszystko ok.

Ja jestem dziś 26+6 i mam w obwodzie 103, pierwsza ciąża. Nie ma co się porównywać, są różne sylwetki, różne BMI przed ciążą, ja nie jestem jakaś super wysoka i mam krótki tułów, więc mi brzuch szybko zaczął odstawać i aktualnie zastanawiam się jakiej wielkości będzie na koniec :D Są nawet przecież przypadki, gdzie kobiety nie wiedzą do późnego miesiąca, że są w ciąży, bo brzucha nie widać faktycznie wcale. Ludzie zawsze będą gadać, że albo za mały, albo w drugą stronę, będą pytać czy tam w brzuchu nie siedzi więcej dzieci niż twierdzisz, szkoda się nimi przejmować, póki lekarz mówi, że wszystko ok.
Racja że dużo zależy od sylwetki. Ja jestem wysoka, przed ciążą ważyłam 55kg. A u Ciebie ciąża pojedyncza czy mnoga?

Racja że dużo zależy od sylwetki. Ja jestem wysoka, przed ciążą ważyłam 55kg. A u Ciebie ciąża pojedyncza czy mnoga?
Oj, to ja przed ciążą ważyłam jakieś 8kg więcej od Ciebie. Więc ten brzuszek na dole już mi trochę odstawał, mimo, że BMI nadal miałam w normie. A ciąża pojedyncza

To chyba całkiem normalny. A w sumie chyba nie ma znaczenia obwod, bardziej ci lekarz sprawdza czy z dziećmi wszystko ok , czy wod plodowych jest wystarczająco duzo. Ja tak z ciekawości zmierzyłam swój, bo w sumie nigdy w ciazy nie mierzyłam i obecnie 107 cm, 30+5 bliźniaki.

Racja że lekarz by zwrócił uwagę gdyby było coś nie tak, ale mnie poprostu wkurzają teksy: "jaki mały brzuch!" (Nie wiedząc nawet które TC), albo: "w pojedynczej miałam dużo większy!"..
A potem sobie wkręcam że nie nie tak :(

reklama
Racja że lekarz by zwrócił uwagę gdyby było coś nie tak, ale mnie poprostu wkurzają teksy: "jaki mały brzuch!" (Nie wiedząc nawet które TC), albo: "w pojedynczej miałam dużo większy!"..
A potem sobie wkręcam że nie nie tak :(
Mi lekarz w szpitalu przed porodem po wielkości brzucha stwierdził, że nie wygląda na dziecko 4 kg, a urodził się 4,01kg. Więc nawet lekarz, co te brzuchy widzi codziennie, niezbyt umie ocenic po wielkości🫣 dodam że na IP pani dr mi robiła USG i jej wyszło 2,4 kg i przerażona pytała czy wszystko szło dobrze po drodze, a zapomniała zmierzyć jednej danej, a nie że dziecko zmalało🫣 ja to wolałabym mieć mniejszy brzuch, lżej dla kręgosłupa. Więc sobie nie wkręcaj, tylko ciesz się jak na łóżku możesz w miarę sprawnie przekręcić się na drugi bok, bo z czasem może to wyglądać komicznie😉

Do góry