reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2024

reklama
Witam wszystkie Lutowe Mamy :)

Wszystko wskazuje na to, że i ja dołączę do tego grona. Jutro wizyta u gin. Przewidywany termin porodu 16.02.

Mam już 14 miesięczną Córeczkę, którą nadal karmię piersią, ale ze względu na ciążę, czuję, że już czas na odstawienie. Czy któraś Mama ma może jakieś złote rady, jak tego dokonać? Szczerze, trochę mnie to przeraża...Córka zasypia tylko przy piersi, nie ma mowy o tym, by ktoś inny ją usypiał. Próbowaliśmy różnych sposobów z Mężem, ale nic nie pomogło. Gdy nie dostanie piersi jest wielki płacz i krzyk i w żaden sposób nie można jej uspokoić. Dodam jeszcze, że Córka nigdy nie piła z butelki- czy wprowadzenie butelki zamiast piersi w tym wieku ma sens? Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?
Gratuluję❤️
Z corką mialam tak samo. Ja się mega stresowalam a ona… zrozumiala. Od razu z dnia na dzien przestalam dawac.
W ciagu kilku dni zaczela pic mm z butelki (tak jak Twoja nigdy nie chciala). Dziecko duzo rozumie jesli mu wytlumaczysz. Stres byl wiekszy dla mnie niz dla niej… w nocy proponowalam wode a potem zaczela spac cala noc bez jedzenia…

Melduję się i ja. Jak to określiła lekarka, mój zawodnik ma już cały centymetr, a serce bije jak dzwon. Termin z om idealnie pasuje do usg, 7w1d. Tyle, że jest problem, bo bardzo urosły mięśniaki. Największy na ten moment ma 7,5cm i zepchnął kropka (widać na zdjęciu, mały kropek po prawej stronie, a ta duża kula na środku to mięśniak) :( Przez to obraz na usg też był bardzo niewyraźny. Mimo braku miejsc lekarka wpisała mnie na przyszyły piątek, zostanie dłużej w pracy i będę miała zrobione kolejne usg na innym aparacie. Z zaleceń na teraz to dostałam skierowanie na badania, muszę pójść do endokrynologa, ze względu na IO. Czy któraś z was też ma? Jestem pod opieką psychodietetyka i od kilku miesięcy byłam na redukcji, bez leków. Chciałam najpierw spróbować samą dietą i ćwiczeniami. Wracając do ciąży, to na kolejnej wizycie założy mi kartę i da skierowanie na oddział patologii ciąży, żebym równocześnie była też u nich pod obserwacją. Także następna wizyta 14.07, badania prenatalne 9.08, a termin porodu 20.02 :)
Hejoo, ja jestem przez IO pod opieką endo 😁

Ja mam akurat Metformine która lekarz kazał przyjmować dalej w ciąży.
Oprócz leku mam dietę i musze pilnować cukier codziennie rano i 2 h po każdym posiłku.

Krzywa będzie robiona ale niedawno miałam robiona więc lekarz powiedział że można poczekać.

Dziewczyny jeżeli robię grupę krwi to od razu mam zrobić pta czy jak będę znała grupę?
Nie rozumiem czemu w diagnostyce badanie grupy krwi wyklucza badanie pta 😑

A dużo dzieci ma? Ogólnie ja pracuje w przedszkolu i zazwyczaj jak rodzice dostają informację, że jest rumień, ospa, owsiki czy inne paskudztwo to zazwyczaj miało 1/30 dzieci tylko po prostu info musiało pójść :)
Świeży temat przedszkole nawet nie informuje o takich rzeczach o co jestem wkurzona. Wiem bo jedna mama napisała że syn ma i żeby obserwować dzieci.

Pewnie mają jakiś błąd w systemie. To weź ten jeden wynik wykup stacjonarnie i już.
Właśnie nie. Czytałam, że pta robi się wtedy kiedy jest podejrzenie konfliktu serologicznego. Pewnie dlatego nie chce się dodać, bo dodaje do badań grupę krwi. Stad moje pytanie czy jeśli nie znam grupy to powinnam i tak robić to badanie ? Już sama nie wiem, pogubiłam się 🤣 Muszę uważniej lekarzy słuchać 🤣

Dziewczyny te wymioty, zgaga i nudności to przesada. Boje się jeść i pić bo jest źle.

Pregna Vomi niestety również powoduje VOMI 🤷🏻‍♀️

Udało mi się złapać wizytę u swojego lekarza na jutro. Może to ten duphaston.... Może coś innego mogę brać. Nie daje rady dzisiaj fizycznie nawet sił mi brak.

Biorę elektrolity i leżę pół dnia.

Dziewczyny te wymioty, zgaga i nudności to przesada. Boje się jeść i pić bo jest źle.

Pregna Vomi niestety również powoduje VOMI 🤷🏻‍♀️

Udało mi się złapać wizytę u swojego lekarza na jutro. Może to ten duphaston.... Może coś innego mogę brać. Nie daje rady dzisiaj fizycznie nawet sił mi brak.

Biorę elektrolity i leżę pół dnia.
Na nudności w I trymestrze polecam Prenatal Uno. Zawiera m.in. imbir, który zapobiega mdłościom. Stosowałam go w pierwszej ciąży i teraz również i nie miałam do tej pory żadnych nudności (choć też nie jestem pewna, czy to zasługa Prenatalu, ale nic innego na mdłości poza tym nie stosowałam, poza tym w pierwszej ciąży stosowałam również Duphaston)

reklama
Witam wszystkie Lutowe Mamy :)

Wszystko wskazuje na to, że i ja dołączę do tego grona. Jutro wizyta u gin. Przewidywany termin porodu 16.02.

Mam już 14 miesięczną Córeczkę, którą nadal karmię piersią, ale ze względu na ciążę, czuję, że już czas na odstawienie. Czy któraś Mama ma może jakieś złote rady, jak tego dokonać? Szczerze, trochę mnie to przeraża...Córka zasypia tylko przy piersi, nie ma mowy o tym, by ktoś inny ją usypiał. Próbowaliśmy różnych sposobów z Mężem, ale nic nie pomogło. Gdy nie dostanie piersi jest wielki płacz i krzyk i w żaden sposób nie można jej uspokoić. Dodam jeszcze, że Córka nigdy nie piła z butelki- czy wprowadzenie butelki zamiast piersi w tym wieku ma sens? Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

Witaj
Warto spróbować z butelką, może akurat spodoba się 🙂
Czasem odstawienie jest trudne, wymaga czasu i konserwacji, nie jest to łatwe bo to w końcu nasze dziecko.
Ja nie miałam problemu bo moja córka traktowała pierś jako źródło pokarmu, najadła się puściła i tyle w temacie 😁
Usypiała lekko kolysana bez smoczka ( nigdy go nie chciała).
Ale za to moja siostra już nie miała tak łatwo, cały tydzień trwało zanim odstawiła synka, on płakał i ona płakała, ale była konsekwentna.

Do góry