reklama
Aurorah
Fanka BB :)
Ja tego nigdy nie robiłam, ale z tego co się gdzieś kiedyś orientowałam powinno się zgłosić w tym czasie pobyt pod innym adresem. Przykładowo jak będziesz na tydz u mamy zgłaszasz do ZUS że teraz jesteś pod tym adresem a po powrocie do siebie zmienia się ponownie adres. Ale może któraś dziewczyna ma więcej informacji.Dziewczyny, czy któraś z Was miała kiedyś kontrolę z ZUSu na zwolnieniu ciążowym? Jak to wygląda? I czy wiecie może jak zgłosić do ZUSu wyjazd? Chcę na tydzień pojechać do mamy, ale nie mogę nic na PUE znaleźć
Dziewczyny, czy któraś z Was miała kiedyś kontrolę z ZUSu na zwolnieniu ciążowym? Jak to wygląda? I czy wiecie może jak zgłosić do ZUSu wyjazd? Chcę na tydzień pojechać do mamy, ale nie mogę nic na PUE znaleźć
Nie miałam nigdy kontroli, nie potrafie pomoc
Kasia.n40
Jeśli nie jesteś jeszcze powyżej miesiąca na L4 to raczej firma placi za zwolnienie, więc nikt z firmy Cię kontrolować nie będzie.Kurcze bo rozmawiałam z moją kierowniczką i ona mówiła że mam nic nie zgłaszać bo to tylko tydzień, a nasza firma na pewno żadnej kontroli nie wyśle. Tylko co ja zrobię jak ZUS sam z siebie mnie skontroluje? Dupa blada będzie
Ja nie słyszałam żeby kogoś z moich znajomych zus kontrolował na zwolnieniu ciazawym
Także spokojnie
Kitsune
Moderator
No właśnie jestem. Bo już w tym roku byłam na zwolnieniu ciążowym miesiąc, poroniłam i poszłam na skrócony macierzyński, popracowałam dwa tygodnie, moja mała miała zapalenie płuc więc dwa tygodnie znowu na zwolnieniu z nią, a jak była chora to się okazało że jestem w ciąży więc znowu zwolnienie... Więc szansa niestety spora że ZUS się dowali :/Jeśli nie jesteś jeszcze powyżej miesiąca na L4 to raczej firma placi za zwolnienie, więc nikt z firmy Cię kontrolować nie będzie.
Ja nie słyszałam żeby kogoś z moich znajomych zus kontrolował na zwolnieniu ciazawym
Także spokojnie
Ja bym jednak zgłosiła, ja nie miałam kontroli ale co jeśli się będzie tą jedną na x osób. Ja nawet teraz czekam do urlopu i po urlopie dopiero pójdę na L4. No właśnie a wiecie czy to się liczy z ostatnich 12 miesięcy czy ostatnich PEŁNYCH miesięcy?No właśnie jestem. Bo już w tym roku byłam na zwolnieniu ciążowym miesiąc, poroniłam i poszłam na skrócony macierzyński, popracowałam dwa tygodnie, moja mała miała zapalenie płuc więc dwa tygodnie znowu na zwolnieniu z nią, a jak była chora to się okazało że jestem w ciąży więc znowu zwolnienie... Więc szansa niestety spora że ZUS się dowali :/
P
paulina7891
Gość
Dziewczyny jakie macie podejście do PAPPA? Czytałyście trochę ? Miałam wczoraj wizytę i rozmawiałam z lekarzem na temat wszystkich badań … on jest zdania, że PAPPA jest badaniem ze średniowiecza i, że nie daje do końca wiarygodnych wyników … mówi ze najważniejsze jest usg - 11/12 tydzień czyli przeziernosc karku itd. I jeżeli na badaniu usg coś budzi wątpliwości to wtedy zaleca pacjentce badanie sanco- to odpłatne bo ono jest najnowszym - najbardziej wiarygodnym badaniem.
Czy są tu mamy po 35 roku życia ? Dajcie znać jak to jest u was, lekarz powiedział oczywiście, że jeżeli chcę PAPPA to mnie skieruje… ale mam mieszane uczucia co to badanie tak na prawdę mi da …
Ja na skierowaniu na prenatalne mam też skierowanie na pappa. Też czytałam, że nie jest to zbyt dokładny test i częściej wprowadza więcej zamieszania niż korzysci. Natomiast przymierzam się do zrobienia przed prenatalnym i testu Nifty-pro. Trochę o nim czytałam i wydaje się być dobrym wyborem, choć tani nie jest. Może Wy macie o tym jakieś opinie?
Wprawdzie nie mam jeszcze nawet 30, natomiast mam translokację na karku i boję się tej całej diagnostyki.
Ja będę miała pappe na NFZ -skończone 35 lat i planuje zrobić. A na nifty zdecyduje się w Zależności co lekarz na prenatalnych podpowie, chociaz mój z kliniki zaleca zrobić nifty dla własnego spokoju.
Jakie to wady,jeśli można spytać?Ja tez sie zastanawiam nad nifty pro ale nie wiem czy to ma wiekszy sens przy blizniakach. Tez ostatnio czytalam ze jest mocno przereklamowany. Podpytam dzis lekarza co poleca. W poprzedniej ciazy robilam pappa i usg prenatalne a i tak wady zostaly u corki wykryte dopiero po porodzie.
reklama
kasiek.23
Ja teraz spędziłam 9 dni na zwolnieniu i wczoraj moja gin przedłużyła do 14 lipca. Chciała dłużej, ale wtedy przekroczyłoby to 30 dni na zwolnieniu, a cały czas się waham, czy nie pójść po tym zwolnieniu od razu na dwa tygodnie urlopu i potem od sierpnia znowu na L4. Mąż mnie namawia na taki ruch, bo u mnie w pracy wypłacają wysokie wczasy pod gruszą, a wiadomo, że każdy grosz się przyda i szkoda byłoby to stracić. Tylko wydaje mi się to takie strasznie kombinowane
A kwestia kontroli ZUS też mnie martwi, bo mąż cały sierpień ma urlop i też chciałoby się raz na jakiś czas wyskoczyć do rodziców na wieś, czy do domku w górach. A tymczasem no jakiś tam strach trochę jest.
A kwestia kontroli ZUS też mnie martwi, bo mąż cały sierpień ma urlop i też chciałoby się raz na jakiś czas wyskoczyć do rodziców na wieś, czy do domku w górach. A tymczasem no jakiś tam strach trochę jest.