reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

reklama
Monsku znalazlam wyliczenia kosztów prania w Polsce. Jedno pranie, długie w 60 stopniach około 1,5 zl ( ktoś wyliczal ze 1,17 ale podniosłam do gory) 3 prania w tygodniu to 4,5zl, w miesiacu 18 zł a w roku to już 216 zl. Najtańsze pieluchy pampers premium care na Ceneo znalazlam za 38zl/88szt (sztuka około 0,43). 6 sztuk dziennie x 30 dni to koszt 77zl w miesiacu a w roku już 932zl. Moja Zosia ma półtora roku i wciąż zuzywa po 6 pieluch dziennie, jasiek ma problem z moczenie w nocy wiec używa jedna na noc (a te są juz drozsze, sztuka pewnie złotówkę wiec mamy ponad 360zł rocznie). Nawet gdybym podwoiła ilość pran to wychodzi mi połowę taniej. Nie wliczam nawet kosztu dodatkowego wywozu smieci.

Tylko nie używajcie czasem Tormentiolu na odparzenia. Ostatnio na forum fb dla mam karmiących była o to wojna, jedne gadały że są szkodliwe a drugie, że ich dziecku nic nie było to można stosować.. A prawda jest taka, że Tormentiol jest zakazany dla dzieci poniżej 3 r.ż. a inni ślepo wierzą lekarzom, którzy są niedouczeni.

Co do wyprawki to mi w sumie zostały kosmetyki, pieluchy i muszę dokupić wanienkę i ręczniki z kapturkiem. A tak to w sumie większość nadrobiłam w ostatnim czasie :) Ubranka mam poprane i poprasowane, teraz muszę je posegregować, poukładać w szafie i to by było na tyle. No i jeszcze chcę dopracować kącik dla synka, jakieś naklejki na ścianę, lampka itd ;)

A co do pieluch tetrowych to u mnie nie zdałoby to egzaminu bo u mnie zimą bardzo ciężko schnie pranie, latem jest ok ale zima to katastrofa więc czy tak czy inaczej będę używać jednorazowych. Z wywozem śmieci nie mam problemów, bo mój teściu jeździ śmieciarką i zawsze bez problemu weźmie nadmiar śmieci :D

Tylko nie używajcie czasem Tormentiolu na odparzenia. Ostatnio na forum fb dla mam karmiących była o to wojna, jedne gadały że są szkodliwe a drugie, że ich dziecku nic nie było to można stosować.. A prawda jest taka, że Tormentiol jest zakazany dla dzieci poniżej 3 r.ż. a inni ślepo wierzą lekarzom, którzy są niedouczeni.

Co do wyprawki to mi w sumie zostały kosmetyki, pieluchy i muszę dokupić wanienkę i ręczniki z kapturkiem. A tak to w sumie większość nadrobiłam w ostatnim czasie :) Ubranka mam poprane i poprasowane, teraz muszę je posegregować, poukładać w szafie i to by było na tyle. No i jeszcze chcę dopracować kącik dla synka, jakieś naklejki na ścianę, lampka itd ;)

A co do pieluch tetrowych to u mnie nie zdałoby to egzaminu bo u mnie zimą bardzo ciężko schnie pranie, latem jest ok ale zima to katastrofa więc czy tak czy inaczej będę używać jednorazowych. Z wywozem śmieci nie mam problemów, bo mój teściu jeździ śmieciarką i zawsze bez problemu weźmie nadmiar śmieci :D
Ogólnie tak, tormentiol powinno się używać najwcześniej dla 3-letnich dzieci. Ale czasem pediatrzy przepisuja młodszym gdy nic innego juz nie pomaga, nie zawsze z niewiedzy. Mój pediatra najchętniej przepisałby rumianek na wszystko więc wątpię że sięgnąłby po masc z takim skladem.

Kasia.zosia my rumiankiem załatwiliśmy młodego... Dopiero przy zmianie przychodni i lekarza okazało się że młody ma uczulenie na Astry rumianki chryzantemy itp. Dlatego dla nas okres wszystkich świętych to jest Masakra młody cały obgiluniony. Kiedyś miał odpieluszkowe zapalenie skóry i w starej przychodni kazali kąpać w rumianku na zmianę z KMnO4, zapalenie nie zniknęło pojawiło się uczulenie i sucha skóra. Masakra

Kasia.zosia my rumiankiem załatwiliśmy młodego... Dopiero przy zmianie przychodni i lekarza okazało się że młody ma uczulenie na Astry rumianki chryzantemy itp. Dlatego dla nas okres wszystkich świętych to jest Masakra młody cały obgiluniony. Kiedyś miał odpieluszkowe zapalenie skóry i w starej przychodni kazali kąpać w rumianku na zmianę z KMnO4, zapalenie nie zniknęło pojawiło się uczulenie i sucha skóra. Masakra
My nazywamy naszego pediatre doktor rumianek, dlatego gdy mam większy problem z dziecmi to idę do rodzinnego. U nas przez rumianek Jasiek 2 tygodnie męczył się z zapaleniem oczu, dopiero rodzinny przepisał mu krople do oczu i przeszlo. Do pediatry chodzę na bilansy i szczepienia choć szczerze mówiąc chyba będę zmieniać na innego. Zosia teraz dostała masc z kortyzonem (tez nie za fajnie) ale pomogło do czasu aż miała gorączke i odparzenie wrocilo. A tej maści nie mogę używać dłużej niż kilka dni. Musze coś innego teraz zastosowac. Na razie jako tako pomaga alantan. Mąż zrobi zakupy to weźmie ta make ziemniaczaną i zobaczymy czy coś to da.

Rumianek teraz dodają do wszystkiego a prawda jest taka że dużo osób jest na niego uczulona. Spróbuj małej zasypać mąką te odłączenia a jak nie to wykąp w takim letnim krochmal. Tylko uważaj bo to wszystko może wysuszyć więc pamiętaj później o nawilżeniu. Może dodatkowo zmiana maści pomoże?
My nazywamy naszego pediatre doktor rumianek, dlatego gdy mam większy problem z dziecmi to idę do rodzinnego. U nas przez rumianek Jasiek 2 tygodnie męczył się z zapaleniem oczu, dopiero rodzinny przepisał mu krople do oczu i przeszlo. Do pediatry chodzę na bilansy i szczepienia choć szczerze mówiąc chyba będę zmieniać na innego. Zosia teraz dostała masc z kortyzonem (tez nie za fajnie) ale pomogło do czasu aż miała gorączke i odparzenie wrocilo. A tej maści nie mogę używać dłużej niż kilka dni. Musze coś innego teraz zastosowac. Na razie jako tako pomaga alantan. Mąż zrobi zakupy to weźmie ta make ziemniaczaną i zobaczymy czy coś to da.

reklama
Kasia.zosia - puść bez pieluchy mała jak jesteś w domu, niech lata bez, u mnie jest takie coś jak (caldesne lub caldesen nie pamiętam :) jedno z dwóch ) bardzo dobre na oparzenia,

Co do tormentiolu to ja używałam jak juz nie mogłam sobie dać rady z odparzeniem, ale jakoś jak mały miał ponad rok wcześniej nie, raz lekarz przepisał a później już sama jak musiałam,

Maka ziemniaczana. Sama.tez dobra żeby chemii nie stosować ,
Ja używam. Chusteczek nawilzonych ale dla takiego noworodka.tylko jednej marki naturalnych - drogich niestety (jak na chusteczki ) , water wipes

dla.mnie tez z wielorazowych pieluch nie wchodzi w grę, nie wyobrażam. Sobie kiedy bym miała czas wszytsko prac jak ja czasu na regularne pranie nie mam [emoji23], już nie mówiąc o miejscu do suszenia :)

Wybaczcie ze tak się wbijam w temat ni z gruszki ni z pietruszki :)

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry