reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

U mnie był system dwie pralki tygodniowo, w porywach do 3, więc pewnie sporo by to zmieniło jednak. I to wszystko w piątek/sobotę

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
To zazdroszczę bo u nas nie ma szans. Plusem jest to ze wodę mamy tania i prąd w sumie też nam nie wychodzi zle. No i mąż chodzi do piwnicy robić pranie ;) ale zobaczymy jak to będzie bo ja się na razie tylko zastanawiam, potem też może mi się nie chcieć :D

reklama
No popatrz .jagodka: jedna pieluszka to ok 20centow.. moj synus mial kleksa jak sie obudzil i sie darl, po cycu byl nastepny kleks. Doslownie kleks , a nie jakies kupsko. W ciagu doby szlo nam 10-15 pieluch czyli policz ile kasy na dzien/na tydzien/na miesiac. A ja mam 6 par takich majtek-pieluch co tylko doklada sie tetre. Jestem w domu to zaden problem wrzucic do pralki. No i trzyeb abylo smieciare zamawiac co 2 tyg, a teraz nam wystrczy co 4 tyg (to tez kasa). No i jak pomysle o ekologii - juz mam kolejny argument.
Moze jak poznej bedzie robil konkretne kupsztaly ( i rzadziej) to pomysle nad jakimis taniochami

Wiadomo,ze noworodek brudzi do kilkunastu pieluch dziennie, ale albo musiałabym wydać kupę kasy na pieluchy wielorazowe,żeby nie prać codziennie, albo prać codziennie, a to też koszty. I z 2 pralek tygodniowo zrobi mi się 7. Woda, prąd i środki piorace też kosztują. Że śmieciami nie ma problemu -odbierana praktycznie każda ilość co dwa tygodnie (co tydzień smieciarka na zmianę suche i mokre odpady). Ja zostanę przy pampersach, ale szacun,ze Ci sie chce:) ja,w tym czasie wolę jednak zrobić coś innego.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No jezeli chodzi o czas to zmiana pieluchy trwa tyle samo, nastawienie pralki kilka minut, rozwieszenie kilka minut.. ale fakt, ze w tym momencie policzylam-obliczylam i mnie to taniej wyniesie i chyba oszczednosc ma dla mnie kluczowe znaczenie, bo wiem ile kasy poszlo na jednorazowki przy pierwszym dziecku. Nie wiem czy wytrwam, ale chce przynajmniej sprobowac :)

Monoksu podziwiam ☺ nie wiem czy bym się sama zdecydowała. Teraz tetra to nie jest to samo co 20-30 lat temu i rzeczywiście łatwiej się z tego korzysta. Ją robię pranie w weekend albo w nocy bo jest taniej i zazwyczaj wstawiam całą pralkę 6kg. Pieluchy raczej trzeba prać w 60st więc te 6 kg zbierałabym tydzień może dłużej i zastanawiam się czy one nie będą śmierdzieć od tych kleksów?

Dziewczyny macie jakas liste wyprawkowych must have? Bo ja w sumie ubranka juz mam. Zostal tylko spiworek do kupienia i ewentualnie czapa itp. Zastanawiam sie co jeszcze powinnam kupić wcześniej. Termin mam dopiero na 25lutego, ciąża wzorowa wiec zakladam, ze ja przenosze. No ale srednio mi sie widzi latanie po sklepach z wielkim brzuchem cztey tygodnie przed porodem...

Co do mam remontujacych to ja przeprowadze sie do nowego mieszkanka dopiero pewnie na poczatku lutego. Musimy urządzić mieszkanie, przywieźć reszte wyprawki od mamy (250km nas dzieli). A to wszytko juz na końcówce ciąży, eh. Zobaczymy jak to będzie.

Ja raczej ze względu na male doswiadczenie w opiece wybiore pampersy. W sumie nie wiedzialam, ze te premium care maja ten paseczek oznaczajacy mokrosc w pieluszce. Wiec skusze sie na nie [emoji4]

U nas niestety jest ograniczona ilość śmieci, taki kosz na rodzinę, i jeśli potrzebujemy więcej to trzeba dokupic. A już i tak musimy na recycling wywozic plastik i szklo bo tego u nas nie zabieraja. Ja myslalam o tym żeby w domu używać wielorazowych a na wyjazdach jednorazowych. A co do czasu to zejście do piwnicy z praniem a wyniesienie worka śmieci to dla mnie tyle samo i czasu i wysilku. Musze się na własnej skórze przekonać jak to bedzie :) co do jednorazowe to praktycznie wszystkie juz testowalam: pampers, dada, z każdej niemieckiej sieciowki, z rossmana, z dm (drogeria taka jak rossman-równie dobre produkty), huggies, bella itd itp. Dla noworodka najlepiej mi się sprawdzaly pampersy i w Polsce dada. W Polsce jednak pampersy są bardo drogie, tutaj są dużo tansze.

Dziewczyny macie jakas liste wyprawkowych must have? ]
Szczerze? Po dwojce dzieci to dla mnie must have to ubranka, pieluchy, chusteczki nawilżane i kosmetyki. Do tego bym dodała jakieś czopki przeciwgorączkowe na wszelki wypadek i przy większym maluchu czopki glicerynowe tez na wszelki wypadek. Po za tym wszelkie gadżety i zabawki to już nie wywołuje u mnie takiego entuzjazmu jak w pierwszej ciąży :) a no i jasne fotelik, wozek, łóżeczko :)

Klauduśka, ale wyprawkę do szpitala? Do domu? Kosmetyczną czy jaką? Mogę coś wrzucić na wyprawkowy. Kasia jeszcze termometr;)
Mam takie same obawy jak Rozmaryn, przecież te pieluchy trzeba spłukać, więc znowu woda+czas. Nie wiem gdzie miałabym je przechowywać do czasu prania. Półtorej godziny program na 60 stopni, nie no nijak mi się to nie kalkuluje i pewnie suma summarum wyszło by drożej:|

reklama
Klauduśka, ale wyprawkę do szpitala? Do domu? Kosmetyczną czy jaką? Mogę coś wrzucić na wyprawkowy. Kasia jeszcze termometr;)
Mam takie same obawy jak Rozmaryn, przecież te pieluchy trzeba spłukać, więc znowu woda+czas. Nie wiem gdzie miałabym je przechowywać do czasu prania. Półtorej godziny program na 60 stopni, nie no nijak mi się to nie kalkuluje i pewnie suma summarum wyszło by drożej:|
Właśnie termometr :) jak z monsku przetestujemy to wam podliczymy czy wyszło taniej :D co do wyprawki szpitalnej to pewnie od szpitala zalezy? nie wiem co tam teraz wymagają w Polsce, ja musze mieć tylko dla siebie kosmetyki i ubrania (podkłady itp zapewnia szpital) i dla dziecka nic nie potrzebuje, tylko ubranie na wyjscie :)

Do góry