reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

Monsku u nas też nie ma diety, mamy na początku mają zapisaną lekkostrawną ze względu na problemy z wypróżnianiem po porodzie, ale to nie przez karmienie;)
Turluturlu, właśnie nie wiem co mnie bolało i to był najgorszy problem. Cała miednica mnie bolała i z przodu i z tyłu, aż do pośladków. Dziś tfu tfu jest lepiej, wydaje mi się, że to jednak początki rwy kulszowej, plus jeszcze napinała mi się dość mocno macica. Takie combo, że nie mogłam lokalizować czy to skurcze, czy boli macica, czy stawy, czy mieście, czy kości..Maskara.. Oby było lepiej, bo ja przy dzieciach nie mogę leżeć 24h/dobę, ktoś się nimi musi zająć, zrobić zakupy, obiad. Prania mi się nazbierały dwa kosze, jeden już pusty, ale drugie zrobię jutro pewnie. Prasowania mam jeszcze więcej, nawet nie chcę na to patrzeć:(
Jutro mam warsztaty "mama wie!" i bardzo chciałam na nie iść, bo to chyba te z Pawłem Zawitkowskim, jak dziś nie będzie problemów z poruszaniem się, to chyba zaryzykuję, a jak będą, to nigdzie nie pójdę.

reklama
Turluturlu ja nigdy po porodach nie byłam w szpitalu na kontrole. Potem albo moj ginekolog albo wybrany pediatra dla dzidziusia (u nas usg organow dzdziusia pediatra może zrobić w swoim gabinecie wiec nie ma potrzeby jechać do szpitala). Pierwszy szpital w Polsce miałam 25 km dalej a tutaj 40 km w Augsburgu. Ja jednak dość pewnie się czuje, raczej nie przewiduje błyskawicznego samoistnego porodu. Faktycznie może się zdarzyć ze ktoś urodzi w pół godziny ale z moich doświadczeń to raczej rzadko się zdarza. U mnie pół h trwały skurcze parte, ale te rozwierajace szyjkę juz od 12 do 14 wiec nawet w korku bym zdarzyła (ale nie musiałam jechać bo dzień wcześniej byłam już w szpitalu na kontrolę i zostałam na wywołanie porodu).
U nas dla kobiet w ciąży jest takie same menu jak dla wszystkich, nie ma jakichs ograniczeń.
Jagódka tez bym chciała iść na warsztaty z Zawitkowskim. Chyba ze sto razy oglądałam na YouTube jak trzymać dziecko i przekładać itp a dalej mi to nie wychodzi tak sprawnie jak jemu. I doskonale rozumiem to ze nie możemy sobie pozwolić na lezenie i odpoczywanie z dwójką dzieci (chyba jedynie w razie koniecznosci). Na szczęście moja mama jutro do nas przyjeżdża a ona uwielbia prasować wiec jej zbierałam przez miesiąc, ucieszy się :D

Jak wszystko się dobrze goi, to po cc nie ma kontroli w szpitalu, mi szwy wyciągnęła położna po paru dniach w domu

5djy3e3kpgua6zwe.png

Ja musiałam przyjść na zdjęcie szwów z krocza, ale nie musiałam tego robić w szpitalu. Tak się przyjęło, że u nas szwy ściągają na IP (po cc też), potem po pierwszym porodzie jeszcze gin mi w swoim gabinecie jakoś po 4 tygodniach odcinał te wewnętrzne rozpuszczalne, bo nie puściły i mnie denerwowały;) Ale kontrola po połogu to już w gabinecie u gina prowadzącego normalnie.

Dziewczyny A nie wiecie nic o szkole rodzenia online? Nie wybieram się na zajęcia bo jeśli chodzi o kapanie karmienie ubieranie itd to trochę praktyki mam bo opiekowalam się dziećmi od urodzenia...jedyna nowość dla mnie to poród i kp

Napisane na SM-G357FZ w aplikacji Forum BabyBoom

Grabciu ja w pierwszej ciąży miałam zakaz chodzenia do szkoły rodzenia i znalazłam sobie taką on-line, było sporo filmów, nauczyłam się z niej oddechów itd. Polecam:)

reklama
Ja pamietam ta kapuche jakos szczegolnie, bo po cc, a cieli mnie od pepka w dol to mialam wrazenie, ze do pepka kotlowaly mi sie gazy itp ale ponizej pepka cisza. Nie wiem co gorsze: te bole od jelit czy inne bole. Dopiero na 2 dzien po cc przyznalam sie do tego i oni od razu dali mi takie granulki.. i jak po tym ruszylo! tzn jelita zaczely pracowac, wstyd mi bylo bo ciagle tylko pur pur pur :D wiec czaicie: ja tu takie problemy a oni mi kapuche serwuja :D

Tutaj sciaga polozna , ktora przychodzi do domu zwazyc i zobaczyc dzidziusia. Ja mialam takie klamry na ranie

Do góry