reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

Magdziocha mam niby na 31 styczeń-1 luty ale wiadomo że i tak w styczniu nie urodze. Mi też ciągle gorąco tzn takie uderzenia gorąca mam.
Miciur-ka no ja mówię że synio będzie :D zapachy mnie nie drażnią żadne procz gotujacych się młodych ziemniaków. Po prostu czuje je mocniej

7u223e3k88z714o0.png

reklama
Ja pracuję, ale pracuję z domu własną dg mam. Ale ostatnio trochę mniej przy niej robię, tak 'na spokojnie', bo się czasowo nie wyrabiam. Kończę studia i miesiąc temu z Niedługo-Mężem zaczęliśmy budowę domu, wiec zamieszania ogrom.

Jeżeli chodzi o termin na Wigilię miałam :) ale przenosiłam i spędziłam sylwestra na porodówce patrząc z łóżka na fajerwerki za oknem :D potem z rana oksytocyna była na wywołanie, ale akcja nie poszła dopiero w nocy z 1 na 2 stycznia i urodziła się Mała :)

Słuchajcie a co Wy na to żeby tę listę dać do osobnego wątku? Bo tutaj odszukiwać tą listę będzie trudno, a tak będzie wątek gdzie będzie to osobno i osoba zakładająca wątek tylko by edytowała post i byłoby widać co i jak :) niestety nie mogę znaleźć kto w tej chwili robił listę :)

A teraz pytanie z innej beczki :) Co możemy jeść a czego nie. W poprzedniej ciąży jadłam wszystko, z wyjątkiem surowych jajek, ale teraz dowiedziałam się, że nie można jeść mojej ulubionej szynko szwarcwaldzkiej, nic wędzonego i surowego nabiału. I co to jest ten surowy nabiał tzn że nie mogę jeść śmietany, jogurtów, masła?? Patrzę, aby te produkty były z mleka pasteryzowanego, ale masło?? Mam jeść niezdrową margarynę czy surowe masło??

Anade, możesz jeść wszystko z tego co wymieniłaś ! Mieszkasz w PL? Tutaj raczej wszystkie przetwory są z mleka pasteryzowanego. Nie powinno się jeść serów pleśniowych, ze względu na szkodliwość pleśni, a nie tego że jest z mleka niepasteryzowanego. Jeżeli chodzi o wędzone, to czemu nie? W sumie skad masz takie info że nie można jeść masła, jogurtów? To samo zdrowie ;) Nie daj się zwariować ;)
Moja lista rzeczy zabronionych:
1.Alkohol i wszelkie używki :p :D
2. Herbata z hibiskusa, liści malin - poronna, działa na wywoływanie porodu.
3. Ser pleśniowy
4. Surowe mięso i jajka- chociaż jeżeli chodzi np o sushi, to nie mam zamiaru z niego rezygnować, napewno zjem od czasu do czasu. Chodzi o to żeby kupować sprawdzonym miejscu, świeże, a nie jakieś leżące w markecie po kilka dni. A ta szynka szwardzwaldzka... no nie wiem. Też lubię i pewnie zjem w ciązy nie raz.
5. Ograniczam kawę do jednej dziennie.
I to tyle, nie wiem co jeszcze.
W pierwszej ciąży nałogowo jadłam ziemniaki z jajkiem sadzonym - tylko to mi nie śmierdziało podczas przygotowania xD - dopiero po czasie uświadomiłam sobie że co drugi dzień wcinałam surowe żółtko :O

Szwagierka mojej przyjaciółki całą ciążę nie jadła żadnych cytrusów :p Czemu? Bo wyczytała że mogą powodować alergie ;) Nie pozwalała sobie nawet na cytrynę do herbaty ;) xD

Miciur-ka To trzymam kciuki za wizytke ...juz nie długo...ja niestety 16-tego dopiero.

Ewpa Mi sie to zimno robi najbardziej ok 18, potem jest tylko gorzej, od wyjścia spod prysznica sie trzęsę. I po spaniu pod 3koldrami, wcale nie budzę sie zgrzana hehe, dalej mi jest zimno.

Kruczyca ja w ciazy z synkiem uwielbiałam sól, czipsy, frytki...pycha...o i kfc. Teraz sok pomarańczowy, ale nie moze byc kwaśny....musi byc słodko-gorzki,czekolada, serki. No i dalej mnie meczy zgaga.

Maz mi każe kupić sobie perfumy....tylko co ja mam mu kupić...jak męskie perfumy mi śmierdzą pieprzem z przyprawa magii ....a damskie pieprz z jakimś cynamonem..fuj....a najładniej pachną stare dziadki...tymi nie wiem...brutalami czy czym Hahaha

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Airfix padłam z tych dziadków :D :D haha :D
Ja w pierwszej ciąży przynajmniej raz w tygodniu jadłam w Mcdonaldzie :p no nie mogłam bez tego żyć. I co chwilę zamawialiśmy pizze :D Odkąd mam robot to pizzę robię sama i coś czuję że w tej ciązy to też będzie hit ;)
I miałam straszne parcie na mardarynki. :o Kilogram dziennie to bylo tak ok, kiedyś się prawie popłakałam jak Adam miał kupić w rodze do domu i zapomnial :D

Martus-to niezle ! Z tym terminem ja urodziłam dokładnie w dzień terminu :)., to masz pełne ręce roboty dom, studia i cala reszta , tak już zdążyłam wpaść na ten pomysł ze po prostu się zrobi listę na osobnym wątku i będzie się ja edytować żeby dopisać nowe mamy :).

Kruczyca - nie wiem jest szansa 50/50 - ja znajomym W. Ostatnio mówiłam co będzie i się sprawdziło ale to wywnioskowalam przez pracę przyszłego taty, hehe , a ty coś kiedyś pisałaś wlasnie i nie wiem ale chyba myślałam że dziewczynka - nie jestem pewna w sumie czy o Ciebie mi chodzi bo skleroza ostra :D. Ale ktoś pisał objawy i przy zajściu jakieś szczegóły jescze z cyklu heh,
Może I w styczniu urodzisz okaże się pewnie na kilku usg jak tam dzidzia rośnie nie raz nadganiaja - uznaje się ze 2 tyg przed do 2 tyg po terminie można urodzić Juz ,

Ewpa- lepiej unikać labo w 1 trym raczej, u mnie podobnie juz brzuch u siebie widzę , może dlatego że 2 ciąża ,

Airfix - hahha rozbawilas z tymi dziadkami i brutalami ;) - lepiej niech ci mąż nie ufa z tymi zapachami :D , a na rozgrzanie może herbatka ?

Rozmaryn - kciuki za wizytę daj znać jak tam :) .

Ayran- jak tam się czujesz ? Coś ci pomaga ? Mnie też zaczyna coś brać ;/

Magdziocha - no mi starczy tych objawów, się śmiejemy ze się zneca dziecko bo w 1 ciąży tak nie miałam. A ty dziś masz te wizyte ?

Ja dziś chodzę do tylu - w ogóle zero "czajenia" wiec wybaczcie[emoji14]

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Dzisiaj rano obudziłam się zlana zimnym potem, zmierzyłam sobie temperaturę i miałam 35,7 :O Mdliło mnie i kreciło mi się w głowie. Teraz nie wiem czy zwalać na chorobę czy na ciążę ? :D :D

Martuś, my też się budujemy, na szczęście raczej nie jest to na mojej głowie ;)

Kruczyca, nic niegdy nie wiadomo, może będziesz styczniówką :D Ja mam termin na 2.02 wiec równie dobrze też mogę urodzić w styczniu :D Poprzednio urodziłam dzień po terminie :)

Ayran- zwalaj na jedno i drugie hehe, jak masz takie dolegliwosci to polecaja zeby miec wode i kilka krakersow przy lozku i zjesc zanim się wstanie :). a moim zdaniem nie powinnaś jeść sushi,za to strasznie narobiłaś mi ochoty na jajko sadzone z ziemniakami - chyba lecę obierać ziemniaki haha[emoji14]

Anade- nie mozna jeść nie pasteryzowanych rzeczy, można jogurty masło itp. Tak jak Ayran mówi serów plesniowych nie , surowych mies i ryb nie można bo mogą choroby przenosić, musi być po prostu wszystko przetworzone po obróbce termicznej itp. i dokładnie myć owoce warzywa itp.

Martus-to niezle ! Z tym terminem ja urodziłam dokładnie w dzień terminu :)., to masz pełne ręce roboty dom, studia i cala reszta , tak już zdążyłam wpaść na ten pomysł ze po prostu się zrobi listę na osobnym wątku i będzie się ja edytować żeby dopisać nowe mamy :).

Kruczyca - nie wiem jest szansa 50/50 - ja znajomym W. Ostatnio mówiłam co będzie i się sprawdziło ale to wywnioskowalam przez pracę przyszłego taty, hehe , a ty coś kiedyś pisałaś wlasnie i nie wiem ale chyba myślałam że dziewczynka - nie jestem pewna w sumie czy o Ciebie mi chodzi bo skleroza ostra :D. Ale ktoś pisał objawy i przy zajściu jakieś szczegóły jescze z cyklu heh,
Może I w styczniu urodzisz okaże się pewnie na kilku usg jak tam dzidzia rośnie nie raz nadganiaja - uznaje się ze 2 tyg przed do 2 tyg po terminie można urodzić Juz ,

Ewpa- lepiej unikać labo w 1 trym raczej, u mnie podobnie juz brzuch u siebie widzę , może dlatego że 2 ciąża ,

Airfix - hahha rozbawilas z tymi dziadkami i brutalami ;) - lepiej niech ci mąż nie ufa z tymi zapachami :D , a na rozgrzanie może herbatka ?

Rozmaryn - kciuki za wizytę daj znać jak tam :) .

Ayran- jak tam się czujesz ? Coś ci pomaga ? Mnie też zaczyna coś brać ;/

Magdziocha - no mi starczy tych objawów, się śmiejemy ze się zneca dziecko bo w 1 ciąży tak nie miałam. A ty dziś masz te wizyte ?

Ja dziś chodzę do tylu - w ogóle zero "czajenia" wiec wybaczcie[emoji14]

Ja tam nie myśle jeszcze o terminie ani o płci. Dla mnie to tak odległy temat :) nie wiem nawet czy serduszko bije to co będę myśleć o terminie porodu.
Ayran mi to na ciążę wygląda a nie na chorobę :D

7u223e3k88z714o0.png

Miciurka ja też właśnie obralam ziemniaki będą z jajkiem sadzonym...już mi slinka leci:) Ja u siebie też już widzę zmianę w brzuszku...wieczorem najbardziej;)

Napisane na GT-I9060I w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Miciur-ka, ostatecznie jest też sporo opcji nie surowego sushi - w moim ulubionym 77 sushi mają sushi w tempurze - czyli smażone w cieście na głębokim tłuszczu, ryba jest lekko ścięta <3 Kooocham :D jest tez dużo opcji z pieczoną rybą czy krewetką w tempurze. Może jakoś się obejdę bez tego surowego, zobaczymy :D :D

Do góry