reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

Sojnabig gratulacje ;) a swoja droga mi tez podala wage dziecka ale jak oni to sprawdzaja ? :)
Wanienke ocenilam po wygladzie, ale prawdopodobnie macie racje a zreszta dla dzieci to trzeba zobaczyc na zywo bo ze zdjecia to czesto wyglada inaczej.. W sumie tutaj wanienki nie sa drogie wiec moge zaszalec ;)
A co do zdjecia usg to czytalam ze 3d jest niezdrowe i nawet u nas w stanie zabronione ale jak bylismy w szpitalu i maz sie spytal to nam zrobila dwie fotki wiec chtba by nie narazala dziecka...

Mi dziś lekarz mówił że mierzy kość udowa żeby sprawdzić wagę ale nie wiem jak :D Powiedział też mi żebym przyszła jutro i że ilość usg nie ma żadnego wpływu na dzidziusia

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
usg 3d jest to prostu obraz obrabiany cyfrowo przez komputer na podstawie wielu dwuwymiarowych fotografii zrobionych pod różnym kątem - więc szkodliwość jego taka, jak przy zwykłym ;)
ja w drugiej ciąży w połówkowym miałam 3d i teraz w pierwszym prenatalnym też miałam, ale to raczej ze względu na to, że lekarzom łatwiej na takim obrazie zobaczyć pewne rzeczy :) Czytałam, że lepiej widać kość nosową w 3d (cyt.Właśnie dzięki badaniu 3D okazało się, że niektóre płody z zespołem Downa mają nieprawidłową tylko jedną z dwóch kości nosowych, co jest trudniejsze do weryfikacji w obrazie 2D i może stanowić wskazanie do inwazyjnych badań genetycznych. U niektórych zdrowych płodów istnieje szeroka przerwa między prawą i lewą kością nosową, która w obrazie 2D może być błędnie interpretowana jako brak kości nosowych, co może prowadzić do niepotrzebnej amniopunkcji)

Link do: USG w ciąży: 2D, 3D i 4D. Czym się od siebie różnią?

Wiecie co, jak dalej tak pójdzie to bez talerzy zostane. Ostatnio zosia rozbiła 2 a ja dziś kolejny.
no mi ostatnio też z rąk szklanka wypadła i rozbiła talerz, na moje nieszczęście ten mały, a ich coraz mniej w mojej szafce ;)

A my tak o psach gadalysmy wczoraj a dzisiaj rano mojego meza siostry piesek nam zwial i na 3 samochody szukalismy a ten maly smrodek sobie 2 skrzyzowania dalej poszedl przy glownej ulicy i tylko dzieki ludziom zauwazylam bo kilka osob sie zatrzymalo.. A ja jeszcze w pizamie i w addidasach po glownej ulicy latalam :)

turluturlu tak naprawde to zawsze jest "Twój interes" żeby tego pilnować, bo to Ty jesteś w ciąży i chodzi o Twoje dziecko. Zapewne jak polecił Ci się ok 20 tc umowic to zrobi, ale moim zdaniem dobrze te kluczowe usg robic u dobrego speca od usg wlasnie na dobrym sprzęcie. Jak porównuje co ja miałam badane na genetycznym pierwszym i inne dziewczyny na forum, albo co w LM badają to niebo a ziemia.

Co do 3d to bajer dla mam, lekarz i tak wszystko musi na 2d ocenić :) Ale nie jest szkodliwe ;)

Sojnabig gratuluje :)

Ja odebrałam wyniki badań - będzie na 100% SYN :) Jestem lekko przerażona tą perspektywą ;)

turluturlu tak naprawde to zawsze jest "Twój interes" żeby tego pilnować, bo to Ty jesteś w ciąży i chodzi o Twoje dziecko. Zapewne jak polecił Ci się ok 20 tc umowic to zrobi, ale moim zdaniem dobrze te kluczowe usg robic u dobrego speca od usg wlasnie na dobrym sprzęcie. Jak porównuje co ja miałam badane na genetycznym pierwszym i inne dziewczyny na forum, albo co w LM badają to niebo a ziemia.

Co do 3d to bajer dla mam, lekarz i tak wszystko musi na 2d ocenić :) Ale nie jest szkodliwe ;)

Sojnabig gratuluje :)

Ja odebrałam wyniki badań - będzie na 100% SYN :) Jestem lekko przerażona tą perspektywą ;)

Ojej ile tych chłopaków mamy!! Gratki!!!

Ja u swojego gina robię wszystkie prenatalne bo on jest właśnie specem jednym z lepszych u nas w okręgu i normalnie wizyta kosztuje u niego 150 a prenatalne właśnie 250 i robi to na mega sprzęcie :) i tak jak mówisz, on mi też powiedział, że wszystko widzi tylko w 2d a 3d tylko na pamiątkę rodzicom robi :) a że moj syn jest leniem upartym po mamie to musimy jutro znów się przejść do Pana doktora :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Kasia.Zosia współczuję grzybicy, w poprzedniej ciąży miałam id 12 tc do samego końca. Porażka.
Co do tej pieluchy, ja to się najbardziej boję, żeby Ala nie skończyła tak jak M i jego siostra. Teściowa miała takie parcie, że do dziś oboje brzydzą się wszystkiego co w tym zakresie jest związane. M do 11 roku życia był leczony na zaparcia nawykowe. Jego 9-letnia sis do dziś bez mamy nawet siku nie pójdzie, bo się sama nie wytrze, bo siki bleee oczywiście zaparcia nawykowe ma takie, że jej się kieszenie w jelicie zrobiły.

Jagódka zdrówka!

Turluturlu stojak dobry. Ja młoda kąpałam w salonie i wanienke stawiałam na ławie. Wodę wlewałam kubeczkiem, bo po cc nie ma opcji o noszeniu wanienki z wodą, nawet w tak niewielkiej ilości jaka jest potrzebna dla noworodka.
Z prysznicem na spokojnie dasz rade. Moja ma niecałe 2 lata i juz ja czasem myje pod prysznicem, a jaka wtedy dumna jest ;)

Sojnabig super wiesci.
U mnie połówkowe 250 zł z 3d.
A że jeszcze zbiega mi się z wizytą to jednego dnia zapłacę 380 zł. Lekarz ten sam tylko do usg gabinet inny z wypasionym apartem usg.

U nas dziś pogoda lepsza, bo chłodniej. Byłam z Alą wymienić buty, bo po przymiarki w domu okazało się, że mają mało luzu i zaraz by mi wyrosła. Oczywiście mierzone w sklepie, ale tak się wyrwała i podkurczala palce, że nic z tego nie wyszło. :p

Kasia.Zosia współczuję grzybicy, w poprzedniej ciąży miałam id 12 tc do samego końca. Porażka.
Co do tej pieluchy, ja to się najbardziej boję, żeby Ala nie skończyła tak jak M i jego siostra. Teściowa miała takie parcie, że do dziś oboje brzydzą się wszystkiego co w tym zakresie jest związane. M do 11 roku życia był leczony na zaparcia nawykowe. Jego 9-letnia sis do dziś bez mamy nawet siku nie pójdzie, bo się sama nie wytrze, bo siki bleee oczywiście zaparcia nawykowe ma takie, że jej się kieszenie w jelicie zrobiły.

Jagódka zdrówka!

Turluturlu stojak dobry. Ja młoda kąpałam w salonie i wanienke stawiałam na ławie. Wodę wlewałam kubeczkiem, bo po cc nie ma opcji o noszeniu wanienki z wodą, nawet w tak niewielkiej ilości jaka jest potrzebna dla noworodka.
Z prysznicem na spokojnie dasz rade. Moja ma niecałe 2 lata i juz ja czasem myje pod prysznicem, a jaka wtedy dumna jest ;)

Sojnabig super wiesci.
U mnie połówkowe 250 zł z 3d.
A że jeszcze zbiega mi się z wizytą to jednego dnia zapłacę 380 zł. Lekarz ten sam tylko do usg gabinet inny z wypasionym apartem usg.

U nas dziś pogoda lepsza, bo chłodniej. Byłam z Alą wymienić buty, bo po przymiarki w domu okazało się, że mają mało luzu i zaraz by mi wyrosła. Oczywiście mierzone w sklepie, ale tak się wyrwała i podkurczala palce, że nic z tego nie wyszło. :p
Moj syn tez.miał zaparcia nawykowe ale na szczęście może z pół roku i przeszło jakoś po 2r.z. Jak dziwnie to nie zabrzmi wyleczylismy go miłością :) Przytulalam.go i stałam z nim jak juz musiał zrobić i po.któryms razie po prostu zrozumiał ze tak lepiej bo juz nie boli.

Co do połówkowych to mi gin dał skierowanie do innego gina, który ma 3d więc się pewnie skusimy. Podobno warto, żeby na maluszka popatrzył inny specjalista tak po prostu.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gratuluje kolejnego synka :) ale beda dziewczyny mialy duzy wybor haha
U nas usg prenatalne robis tylko w szpitalu, ale chyba dlatego ze lepszy sprzet maja przynajmniej lepszy niz u mojej lekarki... Dzisiaj do mnie dzwonili ze szpitala i w nastepny piatek beda ogladac serduszko synka bo u mojego meza w rodzinie bylo duzo zawalow i lekarz kazal dodatkowo zbadac ...

Do góry