reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

Ellie Ja również mam zleconą cytomegalie, toxo, hiv, HCV, grupa krwi,próby watrobowe -to akurat muszę, morfologia,mocz,elektrolity, żelazo, glukoza,hbsAg nie wiem co to, vdrl -też nie wiem co,tsh i ft 4. Także ja mam full wypas chyba:)

Ja dzis nic przełknąć nie mogłam,w końcu łazanki z miesem gotowanym i kapusta zrobiłam

reklama
Ellie - ty pewnie nie będziesz miała takich badań jakie są w Polsce bo po prostu nie praktykują w innych krajach, ja w irl nie mam tego badania - żadnego pobierania krwi nie ma :), chyba że masz cukrzycę co sprawdza ale najpierw musisz się źle czuć albo tam jakieś inne mieć objawy (cukier w moczu itp) a tak to co ty zapomnij , jak idę do szpitala to tylko próbka moczu oddawana i spr. Papierkiem lakmusowym I np słuchanie serduszka a usg masz 3 na cala.ciaze na początku żeby zobaczyć czy wszystko ok , połówkowe i w mojej pierwszej ciąży się wpisałam na jakiś program który był darmowy żeby mieć usg pod koniec ciąży , jak się nic nie dzieje to wiesz wysyłają do domu i mówią ciesz się hehe ;) , ja tu juz byłam 3 czy 4 razy na prywatnej wizycie a na usg ze szpitala jeszcze cisza :) , prędzej pewnie polecę do polski w sierpniu aniżeli pójdę na wizytę przed hehe. Ja osobiście chce zrobić w Polsce , morfologia, toxoplazmoza, HIV, mam spisane jakie badania bo też się dziewczyn na fb pytalam bo u mnie to przecież nic wszystko prywatnie idę a to wybierać trzeba samemu , najlepiej wiedzieć bo przecież też naciagaja.

Może jakaś polska klinika i sobie zrób dla świętego spokoju :)

Joanna - mi się zawsze marzyły bliźniaki ale cieszyłam się na jedno haha chyba byłby za duży hardcore jak na pierwszy raz zostanie mamą :)

Misia-A- słodki twój synek ze tak się wczuł :) hihi

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Ellie123- ja akurat tak jak każda standardowo morfologia krwi , ogólne badanie moczu , glukoza , potas , sód , HCV , przeciwciała kiłowe RPR , toxoplazmoza , cytomegalia , HIV i dodatkowo APTT , fibrynogen , PT-czas protrombinowy , CRP-białko C-reaktywne i Tsh.

Densik miałaś kiedyś problem z krzepliwością krwi. Pierwszy raz spotkałam się z oznaczeniem krzepliwości w tak mało zaawansowanej ciąży, crp jestem jeszcze w stanie zrozumieć ale tamto nie... Ale co lekarz to inne zasady. Zastanawiam się jeszcze bo kilka z Was miała badane hormony tarczycy, ja nie miałam badanych ani w poprzedniej ciąży ani teraz i zastanawiam czy miałyście wskazania do tych badań. Ją w wywiadzie jestem mocno obciążone jeżeli chodzi o choroby tarczycy.

Rozmaryn- jeżeli chodzi o tsh jestem po operacji usunięcia całkowicie tarczycy odkadry pamiętam na nią chorowałam wiec u mnie nie ma innej opcji. A jeżeli chodzi o krew to w telegraficznym skrócie jestem po 4 stratach co wiąże się z badaniami genetycznymi i okazało się ze mam wrodzone mutacje genu trombofili czyli zakrzepice które u mnie uaktywnia się tylko i wyłącznie w ciąży i przez nią obumieraly dzieciatka. I te badania ze względu na to ze musze codziennie brać zastrzyki i leki na rozrzedzenie krwi żeby tym razem maleństwo zostało z nami :)

Rozmaryn to zbadaj koniecznie. Ja tez mam obciążony wywiad i od wielu lat co roku usg, jakieś 2 lata temu zdiagnozowane Hashimoto, więc teraz w ciąży co miesiąc mam skierowanie.

Densik ja też na fraxiparine leciałam. Kłujesz się nadal? Ja odstawiłam 2 tyg temu.

Wszystkozajete ja biorę clexane codziennie od 5 tyg ciazy i mam zapowiedziane ze odstawiamy dzień przed porodem. No i z tego co wiem to po porodzie znowu się bierze ale nie wiem ile czasu czy miesiąc czy więcej bo do pół roku jeszcze po niektórzy biorą.

Densik Ja też z tych problematycznych jeśli chodzi o krzepliwosc:) U mnie po badaniach genetycznych nic nie wyszło na szczęście, czasem wychodzą przeciwciala antyfosfolipidowe troszkę ponad normę,ale okazało się ze mam rzadką chorobę krwi i ani clexane,ani acardu brać nie mogę. Damy rade:)

Dziewczyny czy któraś potrzebuje receptę na Luteine 100 dopochwowa i Duphaston? Została mi. Niestety wszystko na 100% płatne.

Wczoraj zaliczyłam pierwsze placzki, stwierdziłam ze ja się nie nadaje już na matkę,że nie poradzę sobie z małym dzieckiem i ze głupotą było starać się 5lat o dziecko z którym sobie rady nie dam. I wogole naszly mnie czarne myśli ( zresztą jestem sukcesywnie straszona wszystkimi najgorszymi powiklaniami, tylko ginekolog we mnie wierzy )ze stanie się katastrofa, a że ja chce wychować dzieci. Masakra.

reklama
Densik i wszystko jasne trochę musisz pocierpieć ale przynajmniej wiesz co ci jest
Airfix to tylko hormony. Pewnie że sobie poradziła. Tyle walczyłaś o maleństwo.

Do góry