reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

reklama
A Ty sama jak uwazasz? Rodzic ma tez jakies obserwacje.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Wiesz co szczerze mówiąc ciężko jest mi powiedzieć bo on w szkole musi jednak rozumieć polecenia po niemiecku, ja rzadko słyszę jak on mówi w tym języku, pytałam jedynie wychowawczynie i pania z kursu niemieckiego jakis czas temu jak mu idzie to nie miały większych zastrzeżeń. Jedynie co to ze czasem odmawia współpracy, i z tym się zgadzam, bo jak się uprze ze czego nie zrobi to nie zrobi i ciężko go przekonać. W szkole nauczyciel na pewno nie będzie miał na to czasu. Nie chce mu zrobić krzywdy ani w ta ani w ta stronę. Niestety cały czas mam w głowie kolegę, z mojego rocznika, którego rodzice posłali rok później do szkoły i on do dziś ma do nich o to żal.
Z drugiej strony boje się ze podejdę do tego nieobiektywnie, jak matka, która myśli ze jej dziecko to jest takie wspaniałe i wyślę go znowu za wczesnie..

102 cm i 6.5 kg do przodu [emoji32][emoji32][emoji32][emoji16][emoji16][emoji16]

5djy3e3kpgua6zwe.png

Hmm.....
A do przedszkola/zerowki niemieckej chodzi?

U nas np pod wzgledem jezykowym nie ma żadnego problemu. Ale ja widzę, ze on jest w porównaniu z kolegami z jego klasy niedojrzały. Syn jest z grudnia, nie zaszkodziłoby jeszce rok na szkole poczekać. On by sie jeszcze chętnie bawił, problemów z koncentracja nie ma, ale tez jak sie uprze i czegoś nie chce zrobic to cieżko go namówić. Widze poprostu mega różnice między dzieciaczkami z początku roku a nim.

Hmm.....
A do przedszkola/zerowki niemieckej chodzi?

U nas np pod wzgledem jezykowym nie ma żadnego problemu. Ale ja widzę, ze on jest w porównaniu z kolegami z jego klasy niedojrzały. Syn jest z grudnia, nie zaszkodziłoby jeszce rok na szkole poczekać. On by sie jeszcze chętnie bawił, problemów z koncentracja nie ma, ale tez jak sie uprze i czegoś nie chce zrobic to cieżko go namówić. Widze poprostu mega różnice między dzieciaczkami z początku roku a nim.

Jasne, on zaczął żłobek w Niemczech jak miał 2 lata, wiec ma już za sobą 3 i pół roku w przedszkolu, w tym od września w zerowce. Jakby teraz szedł do pierwszej klasy to byłyby jednym z najmłodszych bo urodził się we wrześniu (idą dzieci urodzone w danym roku do 30 września) a za rok znowu byłby najstarszy. Mój jest właściwie rozmiarowo największy z zerówki, za rok to w ogole byłby gigant przy innych, ale to w sumie najmniejszy problem :D

Pozbieraj różne opinie, zobaczysz moze uzyszkasz lepszy obraz.

Moj m tez mi mówił, ze najgorsze było ze koledzy szli a on nie... i tez to przeżył. Ale jak patrzę na mojego syna, to myśle ze by nie bylo tak zle poczekać.

Różnice sie późnej wyrównują, tylko na to potrzeba czasu i pracy.

Moj chodzi do pierwszej klasy. Radzi sobie, ale my tez w domu pilnujemy i próbujmy go mobilizować. Żeby jakos to szło. Nauczycielka mówi, ze Wszytsko ok, tylko jest zawsze ostatni ;) my wyboru nie mieliśmy. Wiec tak rocznikowo poszedł.

Kasia.zosia u nas diagnozę gotowości przeprowadza wychowawca w przedszkolu i później przedstawia wnioski rodzicom. W przypadku wątpliwości, czy dziecko jest gotowe do 1 klasy, rodzic idzie z nim do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej i ona może odroczyć dziecko (często z tego korzystali rodzice, gdy pojawił się obowiązek szkolny 6-latków). Super, że chcecie, żeby Wasze dzieci nie straciły kontaktu z językiem polskim :)

Co do posyłania dzieci do szkoły, to bardzo ważna jest też dojrzałość społeczna i emocjonalna. Rodzice często chcą wysłać dziecko do szkoły jak najwcześniej, bo "w przedszkolu się nudzi". Niestety, często te dzieci są niedojrzałe pod względem właśnie społecznym i emocjonalnym i w szkole "giną".

Kupiłam liście malin, będę od dzisiaj piła :) fajne powietrze na zewnątrz, takie rześkie - przez dwa dni się kisiłam w domu, więc dobrze było się przewietrzyć :p

reklama
Ok, u mnie obylo sie bez no spy. Przespalam calutka noc bez wstawania. [emoji4]

Kasia.zosia tez bym tak zrobila. Porozmawiaj z nauczycielka i zobacz co ona o tym sądzi, na pewno ma lepszy wgląd w jego zachowanie w trakcie zajęć. Szkoda by mu bylo zaszkodzic nieodpowiednia decyzja oparta albo wlasnymi odczuciami jako matki, albo krótkiej opinii jakiejs babeczki która go widziała przez 15min.

Ja brzucha nie mierzylam w trakcie ciazy, a przybralam juz 8kg. Czas podnieść granicę bo mialam max 8 przytyc ale chyba podniose poprzeczke do 12 [emoji23]

Namowilyscie mnie tymi paczkami na oponki [emoji1] Dzisiaj zamierzam pierwszy raz upiec!

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry