reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌸 Listopadowe mamy 2024🤰🌸

O właśnie się zastanawiam czy na L4 ciążowym mogę jechać z rodziną nad morze? Czy na zwolnieniu nie można?

To zależy też co masz wpisane w zwolnieniu? Czy masz leżeć? Jeśli nie, to zawsze możesz napisać do ZUS, że przez jakiś czas jesteś pod innym adresem (chociaż ja zupelnie nie czuję potrzeby) 😅 nikt nie neguje zwolnień lekarskich ciążowych, bo przecież oczywistym jest, że ciąża nie jest wymysłem czyjeś wyobraźni. ZUS w ciąży interesuje się ewentualnie tylko tym, czy Twoja umowa o pracę była rzeczywista, a wynagrodzenie nie nadmuchane na potrzeby zasiłku ;)

reklama
To zależy też co masz wpisane w zwolnieniu? Czy masz leżeć? Jeśli nie, to zawsze możesz napisać do ZUS, że przez jakiś czas jesteś pod innym adresem (chociaż ja zupelnie nie czuję potrzeby) 😅 nikt nie neguje zwolnień lekarskich ciążowych, bo przecież oczywistym jest, że ciąża nie jest wymysłem czyjeś wyobraźni. ZUS w ciąży interesuje się ewentualnie tylko tym, czy Twoja umowa o pracę była rzeczywista, a wynagrodzenie nie nadmuchane na potrzeby zasiłku ;)
Mogę chodzić, nie mam leżącego zwolnienia. A to do ZUSU można po prostu napisać, że od tego do tego dnia będę pod takim adresem w takiej miejscowości?

Prawda jest taka ,że jak jedziesz na 7 dni to trzeba by miec ogromnego pecha żeby mieć wtedy kontrole. Zasada jest taka,żeby nie dodawać zdj na social mediach i nie chwalić sie całemu światu bo życzliwy zawsze sie może znalezc 😉
Prawda, ale najczęściej ktoś życzliwy jest w bliskim otoczeniu 😅
Jednak kontroli jest teraz bardzo dużo, w zeszłym roku w mojej rodzinie były 3 razy do jednej osoby 🙃
Dla mnie gra nie warta świeczki, bo po co się stresować, czy akurat wtedy nikt nie zapuka.

Mogę chodzić, nie mam leżącego zwolnienia. A to do ZUSU można po prostu napisać, że od tego do tego dnia będę pod takim adresem w takiej miejscowości?
Lekarz wypisuje zwolnienie i adres, pod którym będziesz się wtedy znajdować. Czy samemu można to zmienić w zusie to nie mam pojęcia. Jeśli np. chcesz jechać nad polskie morze ze wskazań medycznych, to lekarz wypisuje, że od tego do tego jesteś np. w tym hotelu.

Lekarz wypisuje zwolnienie i adres, pod którym będziesz się wtedy znajdować. Czy samemu można to zmienić w zusie to nie mam pojęcia. Jeśli np. chcesz jechać nad polskie morze ze wskazań medycznych, to lekarz wypisuje, że od tego do tego jesteś np. w tym hotelu.

Czyli mogę powiedzieć lekarzowi,żeby wpisał adres pod którym będę w danym czasie?

Prawda, ale najczęściej ktoś życzliwy jest w bliskim otoczeniu 😅
Jednak kontroli jest teraz bardzo dużo, w zeszłym roku w mojej rodzinie były 3 razy do jednej osoby 🙃
Dla mnie gra nie warta świeczki, bo po co się stresować, czy akurat wtedy nikt nie zapuka.

To były kontrole przy zwolnieniu ciążowym?😱

No dobrze, ale jak mam ciężką fizyczna pracę i pracodawca nie ma gdzie mnie dać do lżejszej pracy, to co? To jestem na L4 dlatego, że mam taką prace a nie inną. Jakbym miała pracę biurową nie poszłabym na L4. ;)

To jest to niezgodne z prawem i pracodawca powinien płacić Ci I wysłać do domu, ale w praktyce wiemy jak jest, dlatego bierzemy L4 🤷🏼‍♀️

Co do zasady możesz przebywać nad morzem, jeśli to poprawią Twoje zdrowie (a wiadomo, że jod i odpoczynek dobrze robią, więc łatwo to udowodnic). Musisz tylko zmienić adres w Zusie gdzie będziesz przebywać w tym czasie. Ale znowu - wiadomo, że jak się wyjeżdża na 5 dni, to mało kto to robi 🤷🏼‍♀️ więc tu decyzja i ryzyko należy do Ciebie.

To były kontrole przy zwolnieniu ciążowym?😱
Tak 😅 słyszalam kiedyś, że podobno system im losuje kogo mają odwiedzić, ale nie wiem ile w tym prawdy. Wydaje mi się, że wiele może też zależeć czy ZUS ma swoją siedzibę w miejscu gdzie mieszkamy, bo wtedy kontrola podejrzewam, że mogłaby być większa. Raz miał też mój bratanek że złamana nogą i właśnie wracał z basenu i prawie się minął z babką, to nie chce teraz kłamać ale powiedziała, że miałby chyba 24h na wyjaśnienie.

@bluecaat mnie lekarz za każdym razem się pyta o adres, pod jakim będę przebywała.

To jest to niezgodne z prawem i pracodawca powinien płacić Ci I wysłać do domu, ale w praktyce wiemy jak jest, dlatego bierzemy L4 🤷🏼‍♀️

Co do zasady możesz przebywać nad morzem, jeśli to poprawią Twoje zdrowie (a wiadomo, że jod i odpoczynek dobrze robią, więc łatwo to udowodnic). Musisz tylko zmienić adres w Zusie gdzie będziesz przebywać w tym czasie. Ale znowu - wiadomo, że jak się wyjeżdża na 5 dni, to mało kto to robi 🤷🏼‍♀️ więc tu decyzja i ryzyko należy do Ciebie.
No dobrze, jeszcze będę pytała swojej ginekolog ;)

reklama
Czyli mogę powiedzieć lekarzowi,żeby wpisał adres pod którym będę w danym czasie?

Tak :) chociaż ja jak jechałam na kilka dni to nie bawiłam się w zmianę adresu.
Kontrole moglam przecież mieć jak pojechałam do mamy na 3 godziny na obiad. Pewnie tłumaczenie się z tego wygląda podobnie 😜 chociaż nie doświadczyłam tej przyjemności 🤭

Do góry