Igorowelove
Moderatorka
Lewatywe chyba nie, w kazdym badz razie zawsze mozesz sie nie zgodzic [emoji14] Mnie przed porodem samo przeczyscilo [emoji23] a czy podczas zrobilam kupe, to nie wiem [emoji85]No właśnie miałam jeszcze pytać o takie kwestie jak lewatywa czy golenie się tam... jak to jest, trzeba robić lewatywe czy nie a jeśli tak to w domu samemu czy w szpitalu? i co z goleniem, czytam gdzieś, że nie powinno się być ogolonym na świeżo ale przecież nie da się porodu zaplanować co do dnia.. nie wiem czy położna będzie poruszać ten temat, a wole być przygotowana.
Co do golenia, jak nie bedziesz ogolona a bedzie potrzeba naciac to chyba polozna ogoli.. mnie kolezanka tak nastraszyla tym goleniem przez polozne, ze ze skurczami sama sie ogolilam zanim pojechalam do szpitala
Nie przygotowywalam sie, do szkoly rodzenia tez nie chodzilam.A czy przygotowywałyście się do porodu naturalnego? Np. ćwicząc mięśnie kegla, robiąc masaż krocza olejkiem przygotowującym do porodu, czy ćwicząc z balonikiem (Epino, Aniball itp.). Jak tak czytam, to tyle samo jest dobrych wrażeń z porodu naturalnego, ile złych. Trudno przewidzieć do której trafię grupy...
@ONAONAONA , rozumiem, że miałaś za pierwszym razem cesarkę, a za drugim naturalny? Jak porównujesz oba? Szybko doszłaś do siebie?
@Mama Zuzi i Antosia , fajnie że wspominasz o obkurczaniu się macicy przy karmieniu. Dobrze wiedzieć na przyszłość.