reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Witam Kochane.
Jak u Was leci co słychać ?
@justyna2806 nie jestem na fb a czy można do Was dołączyć?Nie mam ale założę dla Waszego wątku.
Czytam forum wieczorami jedynie z 2018 wątek majowych mam jeszcze żyje.
Jestem ciekawa co słychać również u dziewczyn z fb.Dwa lata mija a ja wciąż wracam i czytam stare Nasze wątki.
Pozdrawiam i proszę odezwijcie się.

reklama
Witam Kochane.
Jak u Was leci co słychać ?
@justyna2806 nie jestem na fb a czy można do Was dołączyć?Nie mam ale założę dla Waszego wątku.
Czytam forum wieczorami jedynie z 2018 wątek majowych mam jeszcze żyje.
Jestem ciekawa co słychać również u dziewczyn z fb.Dwa lata mija a ja wciąż wracam i czytam stare Nasze wątki.
Pozdrawiam i proszę odezwijcie się.
U mnie ok, za 2 miesiące rodzę synka [emoji3590] a córcia już jest taka samodzielna, zaczyna mówić, powoli ogarniamy nocnik, śpi w swoim pokoju :) uwielbiam ją [emoji3590]

Mati dziś skończył rok i 10 mcy.
Oczywiście zrobił mi pobudkę po 5ej.
Ma tak, kiedy świętuje.
Na szczęście dał jeszcze trochę pospać.
Dziś już u niego wjechała 2 drzemka. Ciekawe o której pójdzie na noc spać.
Z reguły ma 1 drzemkę, mało mówi.
Szukamy przyczyny, jak nic się nie ruszy to przejdziemy do neurologopedy.
IMG_20200803_221450_270.jpeg
IMG_20200806_114335.jpeg

@agn92 to już tuż,tuż.Super leci ten czas strasznie szybko.A jak ciąża superowe czy coś dokucza?Nasze bąble jeszcze chwila i 2 świeczki na torcie.

@majacyr super że napisałaś.Chłopak jak malowany:biggrin2: Co tzn. mało mówi?Mój brat zaczął mówić w wieku 3 lat to dopiero nie lada gratka.

@agn92 to już tuż,tuż.Super leci ten czas strasznie szybko.A jak ciąża superowe czy coś dokucza?Nasze bąble jeszcze chwila i 2 świeczki na torcie.

@majacyr super że napisałaś.Chłopak jak malowany:biggrin2: Co tzn. mało mówi?Mój brat zaczął mówić w wieku 3 lat to dopiero nie lada gratka.
Dużo rozumie, ale od roku to samo:mama, baba, tata, ta, to, zamiast tak to mówi kchy.
Nawet odgłosy zwierząt kiedyś mówił, a teraz z tym ciężko.
Złości się, pokazuje i mówi np ajakabejek kujakat itp.
Kilka dni temu pokazywał wszystko i na wszystko mówił :makak.
Za namową neurologopedy z insta ograniczyłam mu 4 dni temu tv i zaczął mówić :taaaa(tak) mimi, miau, nie ma, bat(brat).
Ja mężowi zwracałam uwagę o tv, ale on lubi jak jest włączony, a dziecko stoi i wpatruje się jak sroka w gnat.
Rozumie wszystko, ale ma bardzo ciężką mowę.

Dużo rozumie, ale od roku to samo:mama, baba, tata, ta, to, zamiast tak to mówi kchy.
Nawet odgłosy zwierząt kiedyś mówił, a teraz z tym ciężko.
Złości się, pokazuje i mówi np ajakabejek kujakat itp.
Kilka dni temu pokazywał wszystko i na wszystko mówił :makak.
Za namową neurologopedy z insta ograniczyłam mu 4 dni temu tv i zaczął mówić :taaaa(tak) mimi, miau, nie ma, bat(brat).
Ja mężowi zwracałam uwagę o tv, ale on lubi jak jest włączony, a dziecko stoi i wpatruje się jak sroka w gnat.
Rozumie wszystko, ale ma bardzo ciężką mowę.
A próbowałaś czytać z małym książeczki rozwijające mowę? Np. Pucia? Moja córka po każdej "sesji" z puciem mówi ze 2, 3 słowa nowe. Ogranicz tv, nie tylko ze względu na mowę. To serio wpływa bardzo destrukcyjnie na cały układ nerwowy dziecka

@majacyr spokojnie jak nic poza tym nie zauważasz niepokojącego czekałam bym cierpliwie.U mnie starszy również późno zaczął mówić, Piotrek w tej chwili mówi mama, Aga to ja ;),baba,nie,am,lala(piosenki),daj, mimi(przytulas),kop(piłka)a reszta po swojemu.Wszystko rozumie, pokaże co chce,przyniesie,wyniesie itp.Książeczki lubi przeglądać słuchać opowieści, pokaże o co go pytamy.Przyjdzie pora to Nas zagadają.
Pamiętam ile to się naczytałam o przewracaniu z brzuszka na plecy i na odwrót panika bo już powinien a tu nic, dopiero w 9 miesiącu się doczekałam.Chodzić zaczął w 12m-ce.
Przyjdzie okres to Nam szczęki opadną jak pięknie Nas zagadująo_O

Szymon też wszystko rozumie, z mówieniem różnie. Liczy pięć sześć, naśladuje zwierzątka, zna znaczenie tak i nie, mówi tata, baba, auto, papa, cześć, mniam mniam, pii (pic)a mama za cholere nie chce powiedzieć :/ wczesniej mowil ale nieswiadomie, a teraz jak prosze zeby powiedzial mama to albo mowi nie, albo tata.. Czekam z niecierpliwością aż ruszy z mową

reklama
Hej :) @azamamew gratuluję :)
Ja również urodziłam równo o 9, mała 3200, 53cm. Niestety tak szybko nie było u mnie, o ile pierwsza faza poszła szybko, to druga nijak, musieli mnie naciąć i wyciągali chyba kleszczami i wziernikiem? No mniejsza. Pola 10/10. Żeby tego było mało, łożysko przez godzinę nie chciało wyjść, więc narkoza i wyciągali. W ogóle nie reagowałam na kroplówkę. Ale żyję, już nic nie pamiętam :)
Może jeszcze uda mi się i akurat Pani odpisze. Co z prawostronnością aorty? Czy w rezultacie wszystko jest w porządku? Dzisiaj dostałam taką samą diagnozę i jestem przerażona.

reklama
Do góry