reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Miałam w pierwszej ciąży teraz jeszcze nie widzę :D
Dziewczyny podam Wam przepis na proste i szybkie ciasto robię je od lat i jeszcze się nie zdażyło aby nie wyrosło:wink: Przepis od siostry zakonnej :yes: Zaznaczę że nie jestem mistrzynią wypieków :wściekła/y:
Składniki do miski żaden robot czy makutra bo nie trzeba :yes:

szklanka(margaryna +olej) pół na pół
kubeczek małej śmietany
5 całych jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki

Mieszam jajka cukier śmietanę i szklankę tłuszczu potem dodaję mąkę z proszkiem. Ciach mach i gotowe duże blacha z pieca na to dodaję owoce ok 2 kg jakie Wam tylko pasują.Piekę 1godz. w 180 stopni po pół zmniejszam do 160 stopni.

Jeśli macie prosty przemis na ciasto też na dużą blaszkę z owocami mam smaka na drożdżowe proszę napiszcie :tak:

reklama
Hej mamuśki. Wybaczcie za małe udzielanie się ale to przez tą niepewność co dalej. Jedną nogą byłam w ciąży jedną nie. Dziś odebrałam wyniki z amniopunkcji i czekamy na zdrową dziewczynkę. Tak więc muszę się wprawić w dobry ciążowy nastrój. Czuję się bardzo dobrze. Brzuszek już czuję na kolanach jak siedzę hehe ale na razie 3kg do przodu. W przyszłym tygodniu połówkowe i oby już tyłku nudne dóbr wieści i zakuuuupy heheh a no i kombinujemy z imieniem co łatwe nie jest.

Nie będę się powtarzać bo to jasna sprawa nie jestem w stanie nadrobić zaległości więc wybaczcie braku nawiązania do poprzednich tematów. Ale teraz postaram się udzielać na bieżąco. Ale ten czas leci co dziewczyny. Niedawno testy, bety a teraz połówkowe.

Super wieści - Gratulacje córeczki!!!!

Dziewczyny podam Wam przepis na proste i szybkie ciasto robię je od lat i jeszcze się nie zdażyło aby nie wyrosło:wink: Przepis od siostry zakonnej :yes: Zaznaczę że nie jestem mistrzynią wypieków :wściekła/y:

kubeczek małej śmietany
5 całych jajek
1,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki

Mieszam jajka cukier śmietanę i szklankę tłuszczu potem dodaję mąkę z proszkiem. Ciach mach i gotowe duże blacha z pieca na to dodaję owoce ok 2 kg jakie Wam tylko pasują.Piekę 1godz. w 180 stopni po pół zmniejszam do 160 stopni.

Jeśli macie prosty przemis na ciasto też na dużą blaszkę z owocami mam smaka na drożdżowe proszę napiszcie :tak:

Korkowandzieki za przepis!!:)

kubeczek małej śmietany
5 całych jajek
1,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki

Ja wczoraj robiłam kruche z budyniem i truskawkami:) Przepis jest bardzo prosty a ciasto smaczne :)
20180616_081523.jpg
Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 torebki cukru waniliowego
2 jajka
250g masła lub margaryny ( ja daje margarynę palma)

Mąkę i cukier puder przesiewamy i dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jaja i margarynę. ( dobrze jest wyciągnąć margarynę wcześniej z lodówki aby była miękka. Kroimy ją na mniejsze kawałki, dodajemy do składników i ugniatamy ciasto. Ja robię to w misce. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do worka foliowego i na 30 min do lodówki. Ja kawałek ciasta wielkości pięści odkładam w woreczku do zamrażarki na kruszonkę, później łatwiej jest zetrzeć na tarce.

Gdy ciasto w lodówce przygotowujemy budynie:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier ( zależy czy jest w składzie budyniu czy nie)

Budyń przygotowujemy tak jak pisze na opakowaniu z tą różnicą że do szklanki gdzie mieszamy budynie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tarta. Ja posiadam formę o wymiarach 25x36. Ciasto układamy na blachę( pamiętać o kawałku ciasta na kruszonkę ) na ciasto budyń może być gorący czy ciepły nic się nie dzieje. Następnie owoce jakie uważacie i robimy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni na 45 min. Ja piekę na środku z grzałką gora-dół. Po ostygnięciu mozns posypać cukrem pudrem. Gotowe:)
Ja też mistrzynią nie jestem ale to ciasto wychodzi:). A przepis kiedyś znalazłam na stronie przepisyjoli.pl
Smacznego:)

Załączniki

• 20180616_081523.jpg
    20180616_081523.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 388
Ostatnia edycja:
Hehehe ja dzieciaka będę brała wszędzie jakoś nie wyobrażam sobie nie iść na święta bo co? Dziecko mając miesiąc powinno już wychodzić normalnie nie da się siedzieć w domu :( ja mam termin na 28 ale totalnie nie widzę powodu dla którego bym miała święta opuszczać:)
Nie chodzi o opuszczanie świąt, s raczej spędzenie czasu tylko i wyłącznie we własnym gronie, bez wszystkich wujkow, cioci i innych. Ale każdy robi jak uważa. My cenimy sobie spokój i harmonie

reklama
Hej mamuśki. Wybaczcie za małe udzielanie się ale to przez tą niepewność co dalej. Jedną nogą byłam w ciąży jedną nie. Dziś odebrałam wyniki z amniopunkcji i czekamy na zdrową dziewczynkę. Tak więc muszę się wprawić w dobry ciążowy nastrój. Czuję się bardzo dobrze. Brzuszek już czuję na kolanach jak siedzę hehe ale na razie 3kg do przodu. W przyszłym tygodniu połówkowe i oby już tyłku nudne dóbr wieści i zakuuuupy heheh a no i kombinujemy z imieniem co łatwe nie jest.

Nie będę się powtarzać bo to jasna sprawa nie jestem w stanie nadrobić zaległości więc wybaczcie braku nawiązania do poprzednich tematów. Ale teraz postaram się udzielać na bieżąco. Ale ten czas leci co dziewczyny. Niedawno testy, bety a teraz połówkowe.
Gratuluje zdrowej coreczki! I mam nadzieje, ze reszta ciazy minie Ci nudnie i spokojnie! :*
Mam pytanie odnośnie tej brązowej lini macie ja? Komuś się pojawiła?
Mam od kilku tygodni bardzo, bardzo slaba na szczescie :)

Do góry