reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
:sorry2::(
Może się jeszcze odezwie... :-( :(

Krzywą cukrową robi się też chyba jak ta glukoza na czczo wyjdzie powyżej normy dla kobiet w ciąży. Cieszę się, że mnie to ominęło, z tymi mdłościami...:sorry:
Kurde, a dzisiaj coś mi kłuje w pochwie. Nie pamiętam czy tak miałam z Młodym :baffled: Dobrze, ze nie cały czas, ale od czasu do czasu. Dziwne to o_O
Ja chyba nigdy tej glukozy nie mialam oO.
Albo nie wiem
Wiec nie orientuje sie kompletnie oO
I ja z checia zjem te rogaliki hehehehe

Edytka tez właśnie kiedys pisałam o tych kluciach w pochwie... Meczylo mnie troche raz zarazem...az sie tam ściskalam:p a potem spokoj..i czasem to poczuje..wlasnie dzis raz poczulam ...w tamtych ciazach mialam tak..ale duzo pozniej ..
O ostatnio znow mnie kluja piersi czasem. Szczegolnie lewa..obolale sa nadal i napecznialy :D

Ja tez w sobote ide na obciazenie glukoza, czasem trzeba od razu sprawdzac. Ja np. musze ze wzgledu na wage, ale wiem ze zaleca sie rowniez gdy w wywiadzie rodzinnym ktos mial cukrzyce..
W mojej rodzinie wystepuje cukrzyca, a ja nie mialam zalecenia na krzywa. Glukoze naczczo mam ladna. W poprzedniej ciazy tez bylo ok

Mi pomagal w ciązy pomagał lactovagical.
U mnie codziennie, ale staram się jeść sporo błonnika. Musli na sniadanie i pomaga :) polecam bułki bez mąki z lidla, na mnie działają od razu:)

Właśnie....chleb..Biale pieczywo..jak zawsze jadlam w śladowych ilościach ..z reguly mokre tak widzę ze ciągnie Mnie do chleba i makaronu ale staram sie tym nie zapychac
Wlasnie ryzanke wcinam z mieskiem i za bardzo przygzalam!! Teraz sobie jezor poparzylam taka glodna jestem i zachlanna przez to wrr

ja też miałam w 1 ciąży cukrzycę. Gin kazał zrobić test mino dobrej glukozy na czczo miesiąc temu. W tym badaniu glukoza na czczo 95 reszta ok, od poniedziałku mam diete i wg diabetoliga cukrzycę..
Ale ja nie do konca wierze w te normy, w 1 ciąży godzinę po posilku była do 120 i jak trochę przekroczyłam lekarka straszyła insuliną, analizowała posilki itd. A teraz norma się zmieniła - jest do 140 wtedy niepotrzebnie mnie stresowała i dostałabym insulinę. Skoro nawet 140 jest ok

W poprzedniej ciąży miałam 94 i mój ginekolog kazał powtórzyć jeszcze raz glukozę na czczo i wyszła 76. Później już nigdy nie miałam powyżej 94.Teraz mi wyszło 87, więc spoko. Dla kobiet w ciązy norma jest chyba do 95. Przy obciążeniu po dwóch godzinach miałam 104, więc też spoko. U mnie nikt w rodzinie nie ma, nie miałam w 1.ciazy, więc chyba bedzie dobrze. Ważne też, żeby nie objadać się chyba niedługo przed badaniem, bo wynik może być zafałszowany...

Ja chyba nigdy tej glukozy nie mialam oO.
Albo nie wiem
Wiec nie orientuje sie kompletnie oO
I ja z checia zjem te rogaliki hehehehe

Edytka tez właśnie kiedys pisałam o tych kluciach w pochwie... Meczylo mnie troche raz zarazem...az sie tam ściskalam:p a potem spokoj..i czasem to poczuje..wlasnie dzis raz poczulam ...w tamtych ciazach mialam tak..ale duzo pozniej ..
O ostatnio znow mnie kluja piersi czasem. Szczegolnie lewa..obolale sa nadal i napecznialy :D

No widzisz... Ja oczywiście sprawdziłam na necie i wszyły 3wersje: rozciąga się wszystko w środku, skracająca szyjka albo infekcja. najbardziej podoba mi się wersja nr 1:) W drugą nie wierzę, ewentualnie jakaś bezobjawowa infekcja. Ostatnio miałam jakieś bakterie w moczu, to może to. Na razie spokojnie to przyjmuję 8-)
Ja wczoraj jak przyszłam z pracy to sobie maraton urządziłam. Najpierw szybko pierogi ulepiłam, wszystko na stojąco, później jeszcze pranie nastawiałam i ściągałam, później zakupy na cały tydzień, zanim rozpakowałam i pomyłam warzywa i owoce, to zrobiła się godzina kąpieli mojego dziecka.. A ja ledwo stałam na nogach :( Myślałam, że padnę razem z nim, no ale jeszcze prasowanie miałam... I dzisiaj to klucie. Może się trochę przeforsowałam.... :sorry:
Dzisiaj zwolnię tempo, do siostry na ploty pojadę :-D Młody z kuzynka się pobawi :p

W poprzedniej ciąży miałam 94 i mój ginekolog kazał powtórzyć jeszcze raz glukozę na czczo i wyszła 76. Później już nigdy nie miałam powyżej 94.Teraz mi wyszło 87, więc spoko. Dla kobiet w ciązy norma jest chyba do 95. Przy obciążeniu po dwóch godzinach miałam 104, więc też spoko. U mnie nikt w rodzinie nie ma, nie miałam w 1.ciazy, więc chyba bedzie dobrze. Ważne też, żeby nie objadać się chyba niedługo przed badaniem, bo wynik może być zafałszowany...

No widzisz... Ja oczywiście sprawdziłam na necie i wszyły 3wersje: rozciąga się wszystko w środku, skracająca szyjka albo infekcja. najbardziej podoba mi się wersja nr 1:) W drugą nie wierzę, ewentualnie jakaś bezobjawowa infekcja. Ostatnio miałam jakieś bakterie w moczu, to może to. Na razie spokojnie to przyjmuję 8-)
Ja wczoraj jak przyszłam z pracy to sobie maraton urządziłam. Najpierw szybko pierogi ulepiłam, wszystko na stojąco, później jeszcze pranie nastawiałam i ściągałam, później zakupy na cały tydzień, zanim rozpakowałam i pomyłam warzywa i owoce, to zrobiła się godzina kąpieli mojego dziecka.. A ja ledwo stałam na nogach :( Myślałam, że padnę razem z nim, no ale jeszcze prasowanie miałam... I dzisiaj to klucie. Może się trochę przeforsowałam.... :sorry:
Dzisiaj zwolnię tempo, do siostry na ploty pojadę :-D Młody z kuzynka się pobawi :p

Ja też kilka razy miałam takie kłucie i w 1 ciąży też. Lekarz mi mowił, że to właśnie rozciąganie, ma prawo troche pokłuć, pociągnąć itd.

a z glukozą, to dobre wyniki i masz spokoj do 24 tygodnia. Masz racje z tą glukozą na czczo, duże znaczenie ma co się jadło poprzedniego dnia. Dobrze, ze lekarze każą powtarzać badanie, a nie od razu stawiają diagnozę.
Choć z 2 strony dieta cukrzycowa jest zdrowa, trochę męcząca, ale dzieki niej w 1 ciąży przytyłam 10kg, a od diagnozy w 24 tygodniu tylko 2-3:)

reklama
Dzisiaj zauważyłam na wkładce śluz zabarwiony na brunatno, odrobinka. Ale się zestresowalam :( Wzięłam magnez i teraz leżakuję. W czwartek mam lekarza, więc staram się nie panikowac.

Może to od intensywnego sprzątania dzisiaj... albo jak wkladałam luteine dopochwowo to zawadziłam paznokciem... oby nie było tego więcej.

A co do cukrzycy w ciąży (na podstawie Szczeklika, 2016)
- poniżej 92 spokój aż do 24-28tc, kiedy robi się test doustny b
- 92-125 zaleca się zrobienie testu doustnego i na podstawie niego się określa czy jest ok czy trzeba działać
- powyżej 125 należy badanie powtórzyć i jeśli nadal będzie wysoki cukier to cukrzyca, jeśli niższy to zleca się test doustny w celu sprawdzenia czy jest ok.

Wstawię zdjęcie, bo to super schemat, bardzo czytelny. Średnia jakość, ponieważ jest limit wielkości pliku i musiałam zmniejszyć rozdzielczość :/Zobacz załącznik 846410

Odpoczywaj i obserwuj. W pierwszym trymestrze takie plamienia zdarzają się, będzie dobrze. Tam w środku wszystko jest bardziej ukrwione, pewnie jest jak piszesz.

A schemat fajny:) A sa tam dalej zalecenia dla cieżarnych z cukrzycą ciążową. Jestem ciekawa jakie będą normy na diecie i z którego roku:)

Do góry