Mirakulum
Fanka BB :)
My wczoraj mieliśmy bioderka, wszystko w porządku, za 10 tygodni kontrola ponowna.
Dziewczyny ja dalej walczę o pokarm, ale już sama nie wiem. Miałam na początku tyle pokarmu, a od czasu kiedy mała mniej wisi na piersi zaczęły się problemy. Teraz pije herbatki laktacyjne i Femal tiker, ale np wczoraj i do połowy nocy miałam dużo pokarmu a od połowy nocy i rano widzę, ze jest mało. I po wadze Michaliny tez widzę równicę. W ciągu ostatnich dwóch tygodni przytyła 340g, a przedtem tyła nawet 280g tygodniowo. Wiem, że z czasem będzie mniej przybierać, no ale czy to nie jest za mało? Podczas Świąt miałam mało pokarmu to przez dwie doby nie było kupy, jak zaczęłam się wspomagać herbatką i Femal tikerem i przybyło mi pokarmu to od razu zaczęła robić wielkie kupy no i teraz kończe opakowanie herbatki i Femal tikeru i znów mam mniej. Przystawiam cały czas na żądanie, przerwy raczej nie są dłuższe niż 3h. I teraz jak widzę, że tego pokarmu jest mniej to znów nie ma kupki. Pytanie czy ja mogę kupować znów herbatki i Femal tiker jak skończę te opakowania? W przeciwieństwie do starszej ta jest chętna do jedzenia, więc chciałabym by tym razem się udało. Na razie wcale nie dokarmiam. Teściowa (bo u niej ważyłam w przychodni) stwierdziła, że ok przybrała i nie trzeba dokarmiać.
A i jeszcze mam pytanko jedno. Starsza świetnie sobie radzi z nocnikiem, pampers tylko na noc a w dzień sika do nocnika. Tylko kupy dalej nie ma. Chyba bez sensu bym jej pampers w dzień nałożyła by zrobiła kupe? Nie chce się cofać. Ile dziecko może nie robić kupy? Bo nie wiem czy mam czopek jej dawać?
Otulacz się fajnie u mnie sprawdza, jak małego boli brzuszek. Najlepiej z dodatkami typu smoczek, szumiś. @Ewela2805 , próbowałaś? Jeśli nie masz otulacza, to wystarczy cienki kocyk żeby malucha owinąć i rączki skrępować wzdłuż ciałka.
@ONAONAONA , czy mogłabyś mi powiedzieć, tak z ciekawości, ile ważył Twój mały w kolejnych tygodniach? Mój synek też rośnie jak na drożdżach. Ponad 6kg i skończony 7 tydzień, niedługo siatki centylowej mi zabraknie. A urodził się ze średnią wagą. Ciekawe czy to dlatego, że nigdy nie miałam problemów z laktacją i mleko do tej pory tryska mi z piersi. Mały się często krztusi, więc po kilku sekundach odstawiam go i przykładam pieluchę tetrową żeby wchłonęła nadmiar mleka. Potem z powrotem przystawiam dziecko. Pamiętam, że Ty też pisałaś o problemach z tak duża ilością pokarmu i krztuszeniu się.
ważyl 3380
3 doba spadek 180g
5 doba przytył 120g
10doba przytył 260g
21doba (3tyg) przytył 870g 4450g w sumie
25doba przytył 150g 4600
30doba( 4tyg i 2 dni) przytył 350g 4950
6tyg i 2dni przytył kolejne 590g czyli dobił do 5540g
9tyg przytył 960g czyli 6.500g
11tyg przytył 500g czyli ma teraz 7000g
a dziś mając 11tyg 5dni aż byłam ciekawa jak działa moja waga i co wskaże i w ubraniu wskazywała na 7300.. młodego na brzuchu polozylam a że ręce i nogi trzyma w górze to szybko mogłam odczytać wynik hahahaha ..robi samolot hheh
córka tyla podobnie a się nie krztusiła choć mleczko też potrafiło tak wypływać ale na samym poczatku
tutaj wkleje
Możliwe że przez to mały je szybciej a przez to może zjeść więcej niż by chciał np. jak to bywa na butelce
ale już jest super ..jest większy więc w czasie kiedy ..zaczyna ssać...piersi są normalne ... ssie z parę minut i wrecz zaczynam czuć jak nadchodzi mrowienie spod pach do obu piersi oO ale najwięcej wypływa tego mleczka pod ciśnieniem z tej z której ssie .. i wtedy przez 2minuty jakoś szybko przełyka (dużo wcześniej nie miał czasu złapać oddechu więc sama w odpowiednim czasie zabierałam pierś chowając ja w pieluszkę tetrowa i na nowo dawała ..i tak kilka razy)
no a potem połyka po woli..dojada ..usypia i tak mu dobrze bo possać może ale nie musi już Duzo jeść. czasem jak się budzi to znów ssie ta pierś .. i zdarzyło mi się wiele razy że po pół h jakoś znów czułam to mrowienie i ten wypływ mleczka bo też tyle potrafi ssać sobie spiąć ..
oboje wtedy leżymy np. wieczorem i mi to nie przeszkadza
jak mi tak szybko wypływa z tej co je to druga się napełnia i daje mu też by zessal trochę ..
i po 3h przerwy w karmieniu takprawdę czuję dopiero że piersi się trochę napełniły ale tak naprawdę dopiero jak poruszy laktację ssiac to wtedy tego mleczka wypływa najwięcej i dużo..tak to dziala
a dodam jeszcze że przy pierwszej dwójce w ogóle nie używałam laktatora więc laktacja nie była zaburzana jak teraz tym odciąganiem nieregularnyma.
ja potrafię odciaganac np. te 60ml co kapie ledwo co ( o Boziu) i młodego zaraz karmić z tej piersi też a wypływ jak kranu .piersi mam małe więc może temu odczuwam tak ta produkcje (Teraz urosły)
ale tutaj na forum tez nie jedno małe tylo chyba nawet więcej jak mój Nikolas???
dzieci na piersi tyją różnie ..ważne że tyją . są spokojne i zdrowe prawda
@azamamew za dużo analizujesz i to jeszcze po takim czasie kiedy już powinno być z górki co do karmienia piersią. dzieci rosną i to normalne ze czasem młoda dłużej przy piersi musi posiedzieć i tego dnia odczuwasz zaznacze Jakby było mniej pokarmu a na drugi dzien więcej .
pozatym dziecko jak i dorosły ma swoje dni ..raz je więcej raz trochę mniej różnie
przybiera .. śpi siusia bo z kupka to różnie już teraz będzie i wsio gra teraz dziecię głodzone to naprawdę postawiłoby wszystkich na nogi w trymigam
@Ewela2805 nie wiem czy młodej podpasuje taki bujak z tego względu że ona już siłą domaga się mega bujania i chyba zawsze?
Ostatnia edycja: