reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2016

ivi ale Ci się wicie gniazda załączyło. :)

mój mąż sam powiedział że od razu bierze te dwa tygodnie po porodzie, potem przyjedzie moja mama.

Głowa tak mnie nawala że wzięłam apap i mało co pomogło. leże z coldpakiem na głowie i też nic. chyba oszaleje jak zaraz nie minie...

reklama
Ivi, super :)

Keejti, to chyba w ZUS musisz załatwiać?
Co do praw ojca na etacie, to tak jak napisałam, 2 dni okolicznościowego np. na poród i na latanie po urzędach, one nie muszą być wzięte dokładnie w dniu porodu, tylko z okazji, ale nie wiem, w jakim czasie można go wykorzystać maksymalnie. Jak wyjdziesz ze szpitala, to od dnia wypisu 2 tyg. opieki nad Tobą. W międzyczasie może wziąć opiekę na dziecko.
No i 2 tygodnie ojcowskiego. U nas ostatnio po moim wyjściu miesiąc razem spędziliśmy, bo opieka + ojcowski, a teraz ojcowski trochę odsuniemy w czasie, bo jednak taki maluszek głównie śpi i bardziej absorbujący robi się później, wtedy przydaje się większa pomoc, przynajmniej u nas tak było.

Joasia, może on jest przekonany, że Ty taka "Zosia samosia"? Pogadaj z nim.... Kciuki trzymam.

Wrócił dopiero z pracy... wysłałam go do apteki po no-spe bo ten mój brzuch to strasznie wariuje. Jak wróci ide wziąć ciepły prysznic i ogarnąć podwozie na wszelki.

Jestem w 37 tygodniu ciąży[emoji480]tp.8.11[emoji64]

Kurcze Asia nogi zaciskaj

Czyli rozumiem ze te dwa tygodnie po porodzie to od internisty np na opieke nade mna? A tacierzynski moze wykorzystac np w okolicy swiat lub tez miec ciagiem miesiac?

Czyli co zaczynam rodzić on dzwoni do pracy ze np jutro go nie ma i ze chce dw dni okolicznosciowego i wypelnia podanie po tych dwoch dniach?

Jestem w 33. tygodniu ciąży <3

Ja wróciłam od lekarza ale to napisze na wizytowym.

Kejti nie wiem do końca jak to jest ale w pracy i tak musisz powiadomić bo oni nie wiedza do kiedy umowa, wiec trzeba ich zawiadomić bo musza w systemie wprowadzić koniec L4. Mysle ze najlepiej zadzwoń do ZUS i kadrowej w pracy i sie dowiedz.

Co do opieki/ojcowskiego to ojcowski mozna wykorzystać kiedy sie chce, maksymalnie do ukończenia przez dziecko roku.
Mój bierze niby ojcowski i okolicznościowy i tyle. Praca za ważna i za duzo spraw gdyby go miesiąc nie było, w tym koniec listopada ma delegacje na 4 dni i leci znów:/ zobaczymy kiedy mała sie urodzi i jak to wyjdzie, ale na poród wybiega z pracy i jedzie do mnie niezależnie od dnia i godziny.

Joasia ja Ci współczuje, na pewno sie kochacie ale ja bym nie wytrzymała ;) czasem wiem ze mój duzo pracuje i wyjeżdża ale wiem ze sercem wolałby być z nami:) Ja bym sie chyba nie potrafiła odnaleźć jakby praca była dla niego ważniejsza niz ja i Basia a teraz i Maleństwo.

Mi lekarza zapisał Aspargin dzisiaj czyli magnez i potas, ja w sumie skurczy nie mam ale mówi żeby brać:) 4x1 tabletka

Teraz leżę i odpoczywam. Pokłóciłam sie z tesciowa, ta mi działa na nerwy. Ech... będzie ciężarna denerwować.
Który Bepanthen ma plastikowa tubkę, bo ja tych metalowych tez nie lubię. A na sutki jakiś dobry krem macie, po którym nie trzeba myć zanim dziecko zacznie jeść?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Opiekę nad żoną po porodzie, jeśli ktoś chce ją wykorzystać, bo oczywiście przymusu nie ma, trzeba wziąć od dnia wypisu, kiedy żona faktycznie tej opieki wymaga. U nas ginekolog w szpitalu wystawiał, ale myślę, że internista też może.
Keejti, może zgłosić telefonicznie okolicznościowy, bo wiadomo, że nie zostawi rodzącej żony, żeby wypisac wniosek i wypełnić go jak najszybciej.
Urlop ojcowski to 2 tygodnie kalendarzowe, czyli dni wolne i święta wliczają się. Można go wykorzystać do czasu ukończenia przez dziecko 24 m-cy. I można wziąć albo 2 tyg. ciągiem albo 2x po 1 tygodniu - taka zmiana od tego roku.
Milagros, u nas chyba mąż weźmie właśnie ojcowski na święta i sylwestra, bo wypoczynkowy już wykorzystał na urlop + na różne wyjazdy z M. do lekarzy.
Aha, jeszcze należy się 2 dni opieki nad dzieckiem w roku, "z urzędu", nie trzeba mieć nic od lekarza, tylko że mogą być wykorzystane tylko przez jednego rodzica, no i też nowość od tego roku, te 2 dni można wykorzystywać na godziny.

Skrzat purelanu nie trzeba ale ja kupilam z ziaji sporo tanszy jest i ma ten sam sklad.

Dzieki za wyjasnienie:) mam jeszcze jedno pytanie czy pracodawca może np nie zgodzic sie na tacierzynski w swieta?

Milagros heheh gdybys zaczela rodzić to doslownie mogloby sie tak stac

Jestem w 33. tygodniu ciąży <3

Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z macierzyńskim. Ja chce pójść na cały rok ze by mieć to 80% a nie dzielić ze najpierw 80 a potem 60. To trzeba jakoś zgłosić pracodawcy przed terminem porodu czy wystarczy po porodzie?

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

reklama
Karola z tego co kojarze to piszesz podanie, że chcesz iść a cały rok. Chyba, że teraz coś sie zmieniło.

No przeszło mi trochę po kąpieli i nospie. Zapytalam o "plan porodu". Mówi ze rodzić idziemy razem.

Jestem w 37 tygodniu ciąży[emoji480]tp.8.11[emoji64]

Do góry