reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Dziewczyny tak się zastanawiam o co powinnam zapytać lekarza w poniedziałek tzn pod kątem badania a raczej braku NT to wiem. Ale czy powinien sprawdzić szyjkę macicy czy nie jest obniżona, ilość wód płodowych, stan łożyska. Sama nie wiem, nie jestem lekarzem po to idę żeby być w fachowych rękach. Ale teraz mam wątpliwości co do rzetelności tego lekarza:( W sumie ostatnio miałam badanie gin i usg. Byłam zadowolona aż do dzisiaj. Czy są jakieś standardy wizyt, badań. Badanie NT w jakim celu się go wykonuję? to znaczy jeżeli wiem że tak czy inaczej urodzę dziecko, to co ono ma wnieść? Czy można już szukać specjalisty pod daną jednostkę chorobową czy jak?

Nie, jeśli NT wychodzi źle, a kości nosowej nie ma, to dostajesz skierowanie na dalszą diagnostykę, test z krwi i ew. amniopunkcję. Amniopunkcja daje 100% pewność, jeśli wiesz, że dziecko jest chore, to możesz poczytać o tej chorobie, przygotować się na specjalny poród - jeśli jest takie wskazanie, konsultacje z lekarzami np.kardiologiem, jeśli dziecko będzie miało chore serce/ wymagana jest operacja itp itd. Wiesz po prostu na czym stoisz i jak ulżyć dziecku w cierpieniu i maksymalnie mu pomóc. Ilość wód i stan łożyska - to podlega ocenie w trzecim trymestrze. Ja boję się o szyjkę - miałam niewydolność poprzednio, więc przypomnę o tym lekarzowi, niech ją zmierzy, bo mam bóle, mogące sugerować jej skracanie.

reklama
A powiedzcie mi jeszcze czym różni się usg I trymestru (NT) a (test podwójny)? Co jest mierzone, badane?
Ostatnią wizytę miałam w 10 tygodniu, następna dopiero 24 stycznia, czyli to już będzie 15 tydzień, więc już sama nie wiem czy robić to usg czy nie :/

hejhej

Brakuje wam magnezu i dlatego drętwieją nóżki. Mnie też często bolą, ale skurczy na szczęście nie mam, pamiętam jak rosłam to była masakra :szok:

jagódka przechodziłam rwę w poprzedniej ciąży,MASAKRA! :szok:

u mnie nosek był widoczny, lekarz mówił. Jutro wizyta :)

Ej siedzę teraz w pracy i dostaje takie kopki w jelito grube, śmieszne to :) Życzę żebyście szybko też odczuły ruchy :)

Niestety na moim poprzednim forum ciążowym były takie przypadki, wolę ostrzegać. Ale aspargin nie zaszkodzi - sama się nim faszerowałam w poprzedniej ciąży

ja własnie też... teraz póki co magnez sam pomaga, ale muszę go sporo brać, chyba pójdę po aspargin... najgorzej jest wstać z podłogi, jak np. leżymy sobie z Olą i układamy klocki albo czytamy książeczki...

https://www.babyboom.pl/forum/lipiec-2014-f545/terminy-porodow-tabelka-watek-bez-komentarzy-68708/ nasza lista uaktualniona trochę. jak już wczoraj pisałam, nie miałam dostępu do kompa, tylko przez tel czytałam forum, dlatego nie miałam jak na bieżąco uzupełniać, więc proszę dziewczyny, których nie ma oraz te, które chcą coś zmienić o pw

Ostatnia edycja:
A powiedzcie mi jeszcze czym różni się usg I trymestru (NT) a (test podwójny)? Co jest mierzone, badane?
Ostatnią wizytę miałam w 10 tygodniu, następna dopiero 24 stycznia, czyli to już będzie 15 tydzień, więc już sama nie wiem czy robić to usg czy nie :/

Test podwójnybadanie przesiewowe, pomocne we wczesnym wykrywaniu wad rozwojowych płodu w I trymestrze ciąży. W Polsce jest badaniem zalecanym. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przeprowadzenie badania między 11+0 a 13+6 tygodniem ciąży razem z oceną przezierności karkowej (NT)[SUP][1][/SUP].
Składa się na nie pomiar poziomu stężenia białka PAPP-A (PAPP-A) i podjednostki β gonadotropiny kosmówkowej (β-hCG) z krwi matki. z wiki

Dziewczyny, miałyście badanie przepływów naczyniowych na wizytach?
Ja nic takiego nie miałam byłam w zeszłym tygodniu na wizycie i trochę się wystraszyłam.
Tak samo USG wszystkie mam bez opisu tylko zdjęcia?
Czy mój ginekolog jest jakiś nie bardzo?

Dziewczyny, miałyście badanie przepływów naczyniowych na wizytach?
Ja nic takiego nie miałam byłam w zeszłym tygodniu na wizycie i trochę się wystraszyłam.
Tak samo USG wszystkie mam bez opisu tylko zdjęcia?
Czy mój ginekolog jest jakiś nie bardzo?

Ja na tej mojej pierwszej i jak narazie ostatniej (13tc i 1d wtedy był), miałam to robione.
Dostałam zdjęcia na płycie i opis płodu.
Wiec u mnie było.
A co do gina to nie wiem, u babki u której byłam nawet nie musiałam sie o nic pytać, wszystko pokazywała, i opisywała, informując mnie i meza o wszystkim.

graza, w zależności od tego o co pytasz: Usg mam na kazdej wizycie, więc jeżeli uspokoi cie kolejne to myslę, że śmiało możesz robić. Nic się dzidziusiowi nie stanie. Jeżeli pytasz co mierzył twój lekarz na ostatnim usg. Nie wiem. Ale możesz spróbowac popatrzec na zdjęcia z usg lub kartę, mozliwe ze tam jest cos wiecej zapisane.Prawdą jest, że niewielka liczba ginekologów specjalizuje sie w ultrasonografi i ma uprawnienia do wykonywania tego badania. Ja miałam na pewno robione NT, sprawdzana kość nosową, sprawdzane pecherz i żołądek, przepływy, sprawdzane miejsce tworzenia się łożyska, sprawdzanie głowki dziecka, mierzenie kości udowej. Tyle pamietam. Może zadzwoń do tego szpitala i zapytaj, nie stresuj się niepotrzebnie, bo myslę, że jeżeli specjalnie na to usg Cię umówili to nie po to, zeby było byle jak tylko badanie musiało byc zrobione dobrze.

Wiola,nie wiem, co to - może jakis nerwobol?

Graza, patrze na Twoj suwak i widze, ze jestes w 14tc0d, usg genetyczne robi sie do 13t6d, albo do 84mm dlugosci dziecka. Skoro nie miałaś tego badania, zadzwon do tej swojej poradni i sie dowiedz. Naprawde oprocz nt nie mialas nic mierzone? Nie dostalas opisu badania i
obliczonego ryzyka trisomii? No to dzwon i sie dowiaduj, po co masz panikowac i sie stresowac?

Dziewczyny ile trwało Wasze usg? ten opis (czyli sprawdzane pecherz i żołądek, przepływy, sprawdzane miejsce tworzenia się łożyska, sprawdzanie głowki dziecka, mierzenie kości udowej) jest na zdjęciu czy to jest jako dodatkowa informacja. Szukam,czytam ale informacje są różne. Zastawiam się czy do tego badania trzeba mieć jakiś specjalny aparat usg? czy taki zwykły jak w każdym gabinecie? na pewno zapytam lekarza dlaczego nie wspomniał o tym badaniu. Na zdjęciu jedyny parametr to NT, CRL. Nie sądziłam że ciąża jest tak srtesująca:/

Graza, czas trwania badania zależy od tego czy dziecko współpracuje :) jesli malenstwo jest dobrze ułożone to całe badanie trwa kilka minut. U mnie trwało nie dłużej niz kwadrans.

reklama
Do góry