reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Dziewczyny czy na to USG NT dostałyście dodatkowe skierowanie czy sam lekarz Wam zaproponował czy po porostu same poprosiłyście, czy dodatkowo się umówiłyście na wizytę?
Mój lekarz sam mi to zasugerował , i z tego co wiem klinika do której chodze zaleca to każdej pacjentce bez wyjątku , bez żadnych dodatkowych skierowań trzeba się tylko umówić :)

reklama
Graza
Ja byłam prywatnie w 13tc.
Nic nie wspomniałam o NT, kobietka sama sprawdziła, pokazała, opowiedziała.

Fruttela

Tu wkleję zdjecie z opisem kiedy sie zaleca takie badania bo nie moge skopiować, cos BB mi szwankuje. :

Zobacz załącznik 602909

Ja nie robiłam tego badania.

Witam:)

Kobietki jaka jest u Was produkcja czasami godzine poltora zajmuje mi przeczytanie zaleglosci;/

Co do skurczy nogi, mialam tak samo...lekarz mowil zeby banany wcinac:)

Dziewczyny dzieki za troske !:) zaraz napisze na watku wizytowym moja wczorajsza wizyte, lekarz mnie troszke uspokoil i mam nadzieje ze tak zostanie!

La luna jutro odbierasz test Pappa? trzymam kciuki za prawidlowe wyniki!

DZis jakas zmeczona jestem, zimno mi;/ ale dobrze ze samopoczucie lepsze:)

Kurde tye czytalam bo chyba ponad 15 stron i mam pustke w glowie do odpisania;/

Anilawe pytałaś o krem -
PHARMACERIS FOLIACTI
Zobacz załącznik 602893
Ale mam jeszcze ten -
Lirene, będę mamą, intensywne serum.
Zobacz załącznik 602891

Ten pierwszy jest bez zapachowy, a ten drugi delikatnie pachnie. :)
Ale przyjemne w zapachu oby dwa.
Ja tez muszę uważać na zapachy bo czesto mnie odrzuca. :)

Ściskam mocno!
I udanych wizyt dzisiejszych kochane!

ten pierwszy polecam, jest super, nie mam po nim żadnego rozstępu! a po porodzie z tej samej serii ujędrniający, rewelacja! i jeszcze do biustu jest

graza zadzwoń do szpitala, może jednak miałaś mierzone, ale lekarz ci nic nie powiedział? na pewno spojrzał, czy kość nosowa jest, jak słuchał serduszka, robił sobie taki wykres na monitorze? albo kolorowe plamki? swoją drogą, zdradzisz, co to za szpital?

tynka, ja Olę poczułam dopiero koło 20-21 tc, więc spokojnie, teraz już trochę czuję smyrania, wtedy te smyrania były około 17-18tc...

Witajcie Kobitki :)
Przyłączam się do osób z problemem drętwienia kończyn. U mnie w nocy to się pojawia i co najdziwniejsze tylko prawe udo po stronie zewnętrznej od samego biodra do kolona mi drętwieje. Przy najbliższej wizycie muszę pogadać o tym z ginem.
Wyczytałam, że poruszałyście temat usg między 11 a 14tc, czyli tu mowa o badaniach prenatalnych, te zalecane dla kobiet powyżej 35 roku życia? Ja mam 26 lat, rocznikowo już 27 ;) I się zastanawiam czy nie robić tego usg, obecnie jestem w 12tc, więc może bym zdążyła. Czy wszystkie z Was robiły to usg? Mi gin nic na wizycie nie wspominał o tym.
Miłego dnia, bez mdłości, z dobrym samopoczuciem i dla tych które dziś podglądają dzieciątka słodkich fotek życzę :*

co innego usg a co innego prenatalne :) prenatalne to są z krwi, usg to po prostu usg na którym się sprawdza, czy określone parametry są w normie i każda kobieta ma to badanie

mam natomiast pytanie odnośnie USG 3D - wiem, że jest płatne i nieobowiązkowe. kiedy najlepiej je zrobić? jako połówkowe czy później? chciałabym zobaczyć malucha w 3D razem z M, bo na tym zwykłym to ja niewiele widzę:/

ja robiłam jako połówkowe, to najlepszy czas, koło 20tc, ponieważ bobas jest już duży, a jeszcze na tyle mały, że cały się mieści na ekranie. im większy, tym gorzej widać

witam sie porannie
za wizyty &&&

dziewczyny, ktoras z Was miala takie dretwienie posladka az do nogi? wczoraj mnie zlapalo polaczone ze zlym samopoczuciem, ze wymiotuje co chwile to sie przyzwyczailam, ale to dretwienie to mnie zaniepokoilo...moze to z nerwow?

Pczytajcie o rwie kulszowej. Często ciąża ją powoduje/nasila.

Dziewczyny czy na to USG NT dostałyście dodatkowe skierowanie czy sam lekarz Wam zaproponował czy po porostu same poprosiłyście, czy dodatkowo się umówiłyście na wizytę?

Witajcie Kobitki :)
Przyłączam się do osób z problemem drętwienia kończyn. U mnie w nocy to się pojawia i co najdziwniejsze tylko prawe udo po stronie zewnętrznej od samego biodra do kolona mi drętwieje. Przy najbliższej wizycie muszę pogadać o tym z ginem.
Wyczytałam, że poruszałyście temat usg między 11 a 14tc, czyli tu mowa o badaniach prenatalnych, te zalecane dla kobiet powyżej 35 roku życia? Ja mam 26 lat, rocznikowo już 27 ;) I się zastanawiam czy nie robić tego usg, obecnie jestem w 12tc, więc może bym zdążyła. Czy wszystkie z Was robiły to usg? Mi gin nic na wizycie nie wspominał o tym.
Miłego dnia, bez mdłości, z dobrym samopoczuciem i dla tych które dziś podglądają dzieciątka słodkich fotek życzę :*

Ja mam 27 lat. Jak miałam 22 w poprzedniej ciąży też miałam je wykonywane To standardowe badanie wykonywane każdej kobiecie ciężarnej. Nazywa się je czasem genetycznym bądź prenatalnym dlatego, że lekarz na ekranie usg szuka tzw. markerów - znaków wskazujących na to czy maluch ma lub może mieć wady genetyczne - NT i kość nosowa. U mnie lekarz po prostu tak ustawił kolejną wizytę, aby można było przy okazji zrobić to usg.

Witam:)

Kobietki jaka jest u Was produkcja czasami godzine poltora zajmuje mi przeczytanie zaleglosci;/

Co do skurczy nogi, mialam tak samo...lekarz mowil zeby banany wcinac:)

Dziewczyny dzieki za troske !:) zaraz napisze na watku wizytowym moja wczorajsza wizyte, lekarz mnie troszke uspokoil i mam nadzieje ze tak zostanie!

La luna jutro odbierasz test Pappa? trzymam kciuki za prawidlowe wyniki!

DZis jakas zmeczona jestem, zimno mi;/ ale dobrze ze samopoczucie lepsze:)

Kurde tye czytalam bo chyba ponad 15 stron i mam pustke w glowie do odpisania;/

Julia cieszę się, że wiadomości z usg podniosły Cię na duchu.

Ja wstałam o 9:40, tzn obudziłam się, bo wzięłam książkę do ręki i właściwie dopiero niedawno się zwlekłam z łóżka. Potwornie boli mnie głowa, pewnie z głodu. Dobrze, że tyle przetrzymałam w łóżku, bo zostały mi tylko 3 godziny do wizyty u lekarza:-)

Cześć dziewczyny!
Ja mogę śmiało dołączyć do klubu śpiochów, z łóżka w weekend żeby mnie ruszyć przychodzi do mnie moja 3,5-latka i mówi "Mamusiu, jeśtem głodna, źlobiś naleśnićki?" + oczy kota ze Shreka :tak: Mogłabym spać pól dnia. Na szczęście pracuję i ta praca mnie trzyma w pionie, muszę się mobilizować :-D

Na drętwienia i kurcze zwykle bierze się magnez i potas. Chyba nawet w niektórych wit dla ciężarówek są specjalnie umieszczane.

Julia miło słyszeć, że masz lepszy humor :tak:

USG - z tego co wiem, to w PL są 3 główne badania: w I, II i III trymestrze. Nie licząc tego pierwszego zaraz po zajściu w ciąże, ale jeśli pójdzie się na NFZ i powie o dodatnim teście ciążowym to lekarz tylko bada i dziękuje, USG nie robi. Na prywatnych wizytach dla odmiany miałam co m-c USG kontrolnie, ale 3x takie duże i dokładne.
I trymestr - tzw. genetyczne gdzie badane jest NT i obecność kości nosowej
II trymestr - tzw. połówkowe
III trymestr - chyba tu najbardziej się sprawdza stan łożyska, wód płodowych, pępowiny i oczywiście dzidzię - ale dokładnie nie pamiętam
Jeśli coś pomieszałam to przepraszam :tak: Myślę, że bez względu na wiek wszystkie powinny zostać zrobione.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty :-)

Dziewczyny tak się zastanawiam o co powinnam zapytać lekarza w poniedziałek tzn pod kątem badania a raczej braku NT to wiem. Ale czy powinien sprawdzić szyjkę macicy czy nie jest obniżona, ilość wód płodowych, stan łożyska. Sama nie wiem, nie jestem lekarzem po to idę żeby być w fachowych rękach. Ale teraz mam wątpliwości co do rzetelności tego lekarza:( W sumie ostatnio miałam badanie gin i usg. Byłam zadowolona aż do dzisiaj. Czy są jakieś standardy wizyt, badań. Badanie NT w jakim celu się go wykonuję? to znaczy jeżeli wiem że tak czy inaczej urodzę dziecko, to co ono ma wnieść? Czy można już szukać specjalisty pod daną jednostkę chorobową czy jak?

reklama
Do góry