reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

w pierwszym cyklu mialam dawkę 1 tabletkę ale przegapilam owulację chyba ... a w drugim cyklu to dwie tabletki i się udało:) bylam w szoku :) moje starania trwaly tylko 2 cykle bo przed leczeniem się nie staraliśmy bo jak chodzilam do ginekologa to nigdy nie mialam owulacji i zawsze niedobór progesteronu. Nie mialam zadnych torbieli przy CLO. Moja siostra chodzila do tego samego profesora (wczesniej chodzila gdzie indziej i poronila 2 razy) i ciągle lezala w szpitalu z poronieniem zagrażającym to brała progesteron prawie do samego konca ciąży z tego co pamietam. Lepiej brać dłużej niz za krótko.

reklama
Pewnie, że tak. Nadmiar nie zaszkodzi:tak: Też zaszłam na dwóch tabletkach, tzn 1 dziennie przez dwa dni, bo zazwyczaj kazali mi brać przez 5 dni, ale tylko szkody po tym były, a zysków żadnych, tutaj dawka malutka, a i tak się torbiel zrobiła:dry: Plus metformax, bo bez niego nie reagowałam na clo, ale odkąd się dowiedziałam, że mam hipoglikemię reaktywną i zaczęłam brać metformax to zaszłam dwa razy w ciągu roku i teraz trzeci już udany. Zły metabolizm cukrów tak mi masakrycznie blokował owulację, że żadne leki w końskich dawkach nie działały.

metformax tez bralam ale tylko w tym drugim cyklu :) ja zaszlam przy 2 tabletki dziennie przez 5 dni. Myślę że i przy jednej bym zaszla bo mialam owulację na 100%:) ale wszystko bylo ok zadnych torbieli itd. Martwię się ciąglę czy wszystko ok bo cały czas mnie cos boli to po prawej stronie to po lewej czasem zakuje podbrzusze. Nic mnie nie boli tak mocno i ciągle tylko kilka razy dziennie prze chwilę więc myślę ze to rozciąganie. Nie chcę latac ciągle do lekarza i panikować. Chodzę prywatnie i też chodzi tu o fundusze (wizyta z usg 250zł duzo, ale za dobrą opiekę czasem warto zaplacic). Plamień nie mam ani bólów które wymagalyby tabletek przeciwbólowych. Śnilo mi się w nocy ze zobaczylam krew na bieliżnie.Czy my musimy ciągle zyc w strachu? Czasem się budze w nocy i mysle ze fajnie ze jestem w ciąży ale n ie cieszy mnie to bo lęk jest silniejszy. Lekarza mam 14 stycznia mam nadzieję ze jakos uda mi się dotrwac:)

Graza06 umowilam sie do laryngologa na 7 stycznia zeby upewnic sie, ze wszystko ok. Dobrze, ze mam teraz zwolnienie, bo w pracy pewnie jeszcze mocniej bym sie rozlozyla.

Poza tym caly czas mnie mdli i co jakis czas musze zwymiotowac - tez tak macie? W glowie mi sie kreci i jak leze lub stoje robi mi sie slabo...

Czytalam o tej przeziernosci karku i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze to badanie jest durne... Nie daje jakiegokolwiek obrazu faktycznego stanu... Ja zrobilam to badanie po 4 dniach a nie po 24 godzinach. Zaplacilam 175 zl i pewnie wyszly mi tam jakies durnoty niezgodne z usg genetycznym i zaraz podniose panike, ze wyszlo tyle i tyle i co ja zrobie jak dziecko urodzi sie chore...

Wyjdzie wszystko pieknie, a dziecko rodzi sie chore, bo jest jedno na iles tam z prawdopodobienstwa.

Wyjdzie zle, zaraz stres, szukanie informacji, wyliczanie, nadzieja i rozkmina czy robic amino...

Bylabym gotowa powiedziec, ze bez sensu robic to badanie i zdac sie na los, ale znam jeden przypadek, gdzie dziecko urodzilo sie z zespolem jakims tam innym niz down i umarlo po 2 tygodniach, wiec nie zamierzam sie wymadrzac. Przykry temat.

Zawsze myslalam, ze ciaza to najwspanialszy czas, ale widze, ze dla wiekszosci z nas niekoniecznie

Dla mnie rok sie zaczal swietnie wrecz...wczoraj ex oswiadczyl mi ze kogos ma...super...po prostu grejt.od wczoraj sraka i bol brzucha :(

Kopacz, a Ty jeszcze miałaś nadzieję? Z Twoich relacji było od razu wiadomo, że to jakiś palant. Krzyżyk na drogę, Ty sobie dasz radę.

Makota, niby tak, ale.. Jeśli NT wychodzi źle, to robisz Papp-a, jak on wyjdzie źle, to amnio i wtedy wiesz już na pewno. Czasem są to jakieś choroby, o których warto wiedzieć więcej już w ciąży, bo można jakoś pomóc dziecku i matce. Rodzice mają czas zapoznać się z objawami, leczeniem i życiem z chory dzieckiem.

KOPACZ nie obraz sie ,ale powinnas kopnac tego exa imiec go w dupie,dasz sobie rade zobaczysz,masz pomoc mamy .

Nie nadrobie co pisalyscie ,choc troche was teraz poczytalam.

Zdrowka dla chorowitkow,ja tez super zdrowa nie jestem .

Mlodsci i ymioty u mnie nadal sa ,raz jest lepiej a raz gorzej.

Duphaston biore 1 raz dziennie po 1 tabletce, .

LA LUNA mam nadzieje ze NT u Ciebie nie swiadczy o niczym zlym,3 mam kciuki,lez i oszczedzaj sie,mam nadzieje ze plamien bedzie coraz mnie i w koncu ustana .

Jesli chodzi o ta przeziernosc karkowa to powiem tak.Moja oliwka miala super w normie,test papa z krwi tez nie pokazal nic,ryzyko mialam bardzo ale to bardzo niewielkie i co ????? i dziecko ma chorobe genetyczna zespol turnera,ktory jak sie poczyta niby mozna wykryc w tych badaniach ,ale u mnie sie nie sprawdzilo,wyniki super a dziecko chore.

My wczoraj wrocili od dziadkow,bylo fajnie,tydzien laby ,teraz juz szara rzeczywistosc.

Dzieci sie bawia,syf w domu niemilosierny ,zaraz przejde sie z nimi na male zakupy,wroce to za sprzatanie i za obiad sie wezme .

Milego dnia

Witajcie dziewczyny w nowym roku :)
U mnie sylwester bardzo spokojnie , przy filmach :) ledwie wytrzymałam do północy :) później z balkonu oglądaliśmy chwile petardy i przed pierwszą smacznie spaliśmy :)

Kopacz nie wiem co tam sie między wami dokładnie stało, ale postaraj się nie psuć nowego roku rozmyślaniem nad nie wypałem ze starego . 2014 ma być dla ciebie szczęśliwy bo urodzisz maleństwo i tego sie trzymaj ! :) to będzie najlepszy rok na świecie zobaczysz.

jagodka, ewa ja też biorę duphaston 2 razy dziennie od 8tc bo wtedy bylam na pierwszej wizycie do przyszłego tygodnia najprawdopodobniej czyli do 15tc bo wtedy mam wizytę i lekarz coś mówił o odstawieniu. Mam nadzieje że sobie poradze bez niego bo te 2 poprzednie ciaze tez zakonczyly sie poronieniem przez bardzo niski progestereon.

U mnie oprócz pojawienia się zgagi raczej wszystkie objawy zanikły czuje się wrecz książkowo.
Dziewczyny a jak to jest z tym 2trymestrem , jedni twierdzą że zaczyna się z końcem 13tc inni że od 16tc. Nie zdążyłam jeszcze zapytać o to lekarza , mysle ze w przyszyłym tygodniu mi to wyjasni bo kazda strona internetowa pokazuje inaczej.

kopacz weź mu powiedz że życzysz mu szczęścia. Powinnaś już zresztą dać se z nim spokój. I pamiętaj że że życie samo pisze scenariusze i jeszcze będziesz Bogu dziękować że ci się tak (nie)ułożyło :tak:

reklama
Jesli chodzi o ta przeziernosc karkowa to powiem tak.Moja oliwka miala super w normie,test papa z krwi tez nie pokazal nic,ryzyko mialam bardzo ale to bardzo niewielkie i co ????? i dziecko ma chorobe genetyczna zespol turnera,ktory jak sie poczyta niby mozna wykryc w tych badaniach ,ale u mnie sie nie sprawdzilo,wyniki super a dziecko chore.

Robiliście wtedy amniopunkcję?

U mnie oprócz pojawienia się zgagi raczej wszystkie objawy zanikły czuje się wrecz książkowo.
Dziewczyny a jak to jest z tym 2trymestrem , jedni twierdzą że zaczyna się z końcem 13tc inni że od 16tc. Nie zdążyłam jeszcze zapytać o to lekarza , mysle ze w przyszyłym tygodniu mi to wyjasni bo kazda strona internetowa pokazuje inaczej.
drugi trymestr zaczyna sięwraz z zakończeniem 13tc, rozpoczęciem 14tc

Do góry