reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Rozmawiałyśmy kiedyś czy mięć pełen pęcherz na usg czy nie, i znalazłam czytając o badaniu połówkowym

Lekarze zalecają zwykle ciężarnym kobietom, by na badanie USG przybyły z pełnym pęcherzem. Pęcherz zachowuje się jak balon, lekko wypychając macicę z miednicy, dzięki czemu technik może dokonać wizualizacji dziecka, pępowiny, worka owodniowego, łożyska oraz macicy. Utrzymanie pełnego pęcherza może być dla ciężarnej dość bolesne. Jeśli znajduje się w nim za mało moczu, konieczne może być wstrzymanie się z badaniem, aż pęcherz stanie się bardziej pełny. Z drugiej jednak strony czekanie w poczekalni na USG z silnym parciem na pęcherz nie jest łatwe.

reklama
hej ciezaroweczki:):):):)

Mnisia my jeszcze z mezem nikomu nie powiedzieliśmy:):):):):)dowiedzą się w wigilie:):):) nasi rodzice w prezenciku dostana kartki swiateczne ze zdjęciem i podpisem: wesołych swiat zyczy wnuczek/wnuczka ......no wlasnie...a teraz nie wiem czy już nie napisac samo wnusio:):):))::):):):):)

Aniwile najważniejsze żeby zdrowe było...choć nie ukrywam ze w rodzinie same chłopaki się rodza wiec dziewczynka to by była bardzo mila niespodzianka:):):):) a 7 kg to lacznie spadlo mi od początku ciąży i w zasadzie nie wiem dlaczego....ale poki co mam się tym nie martwic.....bo wczoraj SPECJALNIE przez to wybrałam się do lekarza bo już nie wiedziałam co myslec........a nie miałam w planach już wizyty przed swietami u swojego lekarza ....chciałam tylko pojsc na USG jak przyjedziemy do polski ale wyszlo jak wyszlo:):):)

no wlasnie...i teraz nie wiem.....bo wczoraj tak z zaskoczenia zrobila mi to USG a jestem umowiona w Polsce na USG3D na badanie prenatalne na 23-ciego.....i nie wiem czy pojsc czy już nie........

Dzien dobry!
Gosia, czy oprócz TSH badalas rowniez FT4 (ten wynik świadczy o faktycznej ilości hormonu w organizmie)?
Ja mam podwyższone TSH od poczatku ciąży, ale FT4 w normie i moja endo upiera sie ze wyniki sa prawidłowe.

Wczoraj pracowałam do pozna i dzis miałam w planie sie wyspać ale cos mi nie wychodzi. Obudziłam sie bez budzika na mierzenie temp i nie moge zasnąć. Temperatury zgodnie z postanowieniem nie mierzylam :)

Anilewe
Dziękuje za tą informację.
Ja usłyszałam tez że jeżeli wizyte mam rano na 8.20 to moge w nocy nastawić sobie budzik o 2, 3 godzinie i iść siku, i bedzie mi łatwiej z utrzymaniem rano przed wizytą.

Anastazi
Gratuluje udanej wizyty!
To mówisz ze ogonek było widać? ;)
Ciekawe czy u mnie bedzie cos widać.. :)

No i witam sie z Wami dzisiaj z rana.
Mnie byłam aktywna bo mniej czasu.
W weekend byliśmy u znajomych, i jakoś czas zleciał. No i wyjazdu sie nie moge doczekać plus wizyty 23.12.

A jak Wy sie czujecie kochane?
Mnie wczoraj bolał brzuch i tak jakby jajniki z dwoch stron, trochę sie bałam, ale to chyba przez wzdęcia. :/

Ściskam Was mocno! :*

blue:):):):):):):):) super ze zajrzalas:):):):) to co odliczamy dni do wyjazdu:):):):)kiedy masz prom???bo skreloza siostra moja rodzona:):):):):):)

jakiś ogonek tam był:):):):):):)ale tak mysle ze może jeszcze nie ma co się nakrecac bo może to była pepowinka:):):)poczekam na polowkowe USG :):):):)albo za tydzień może lekarz w Polsce tez potwierdzi:):)zobaczymy:):)

Elifit
super :) jesteśmy w podobnym etapie ciąży więc może moja kruszyna zachowuje się tak samo :) miałaś USG przez brzuch? zabrałabym M., ale nie chcę aby brał udział przy dowcipnym :p

Pola bardzo ładna kiecka :tak:

ja przejrzałam wczoraj szafę i powiem szczerze, że mam dużo letnich, luźniejszych sukienek i bluzek co bardzo mnie cieszy :) teraz noszę leginsy, lekko nad pępkiem. nie uciskają więc na chwilę obecną jest ok. kupiłam jedne spodnie ciążowe, 2 x leginsy ciążowe, kilka sztuk rajstop cienkich i grubych i 2 tuniki. nie wydałam dużo. super jakościowe to to nie jest, ale całkiem ładne. jak oglądam wasze ubrania to mi szczęka opada, bo są naprawdę piękne :) chyba w mocno zaawansowanej ciąży dokupię sobie jeszcze jedne spodnie i ewentualnie jakąś typowo ciążową sukienkę :)

wczoraj chwaliłam się, że czuję się już dobrze, a wieczorem była tragedia... nudności i wymioty jak w 6-7 tc :szok:

miłego dnia Wam życzę bez stresów i złego samopoczucia :)

blue:):):):):):):):) super ze zajrzalas:):):):) to co odliczamy dni do wyjazdu:):):):)kiedy masz prom???bo skreloza siostra moja rodzona:):):):):):)

jakiś ogonek tam był:):):):):):)ale tak mysle ze może jeszcze nie ma co się nakrecac bo może to była pepowinka:):):)poczekam na polowkowe USG :):):):)albo za tydzień może lekarz w Polsce tez potwierdzi:):)zobaczymy:):)

No odliczamy, prom w piątek.
Jak było do wyjazdu z dwa tygodnie to ten czas leciał szybko jak głupi, a jak teraz zostało pare dni to wręcz godzina wydaje sie wręcz jak by miała milion minut.

No tak, tak, nastawiać sie jeszcze nie ma co na ogonk, bo o nie zawsze moze byc ogonek. Teraz moze 23.12 Ci cos powie lub potwierdzi.

Ciekawe jak to u mnie bedzie. :)

Ostatnia edycja:
reklama
A jak Wy sie czujecie kochane?
Mnie wczoraj bolał brzuch i tak jakby jajniki z dwoch stron, trochę sie bałam, ale to chyba przez wzdęcia. :/

Ściskam Was mocno! :*

To więzadła macicy. Takie bóle są normalne. Macica rośnie, wszystko się rozciąga, będzie niestety bolało.

W tym tygodniu przy dobrym lekarzu i dobrym usg można już określić płeć:tak: Moje dwie koleżanki też się dowiedziały przy okazji badań na tym etapie.

.jagódka teraz to tylko można powspominać etapy starania :) U nas było dzień w dzień :D A teraz... ;X

anastazi gratuluje synka :D Wolałabyś dziewczynkę?? nie mogę uwierzyć, że straciłaś aż 7kg.

Ech no u nas tak samo, i to przez 3 lata, więc się przyzwyczaiłam. Niedługo może odstawię dowcipną luteinę, poczuję się lepiej, to wrócimy do przytulanek.

A mnie strata kilogramów nie dziwi, w pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze straciłam 6kg, a nie byłam przed ciążą jakaś gruba (moja koleżanka z nadwagą straciła 15kg - lekarz stwierdził, że to z korzyścią dla niej). Dużo wymiotowałam, mało jadłam i przełożyło się to na wagę. Potem przytyłam 10kg, także miałam tylko 4kg na plusie:tak:

Pogoda dziś ładniejsza, życzę Wam miłego dnia Brzuchatki!

Do góry