reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

aNilewe jak wejdziesz na daną aukcję, czy na stronę sklepu z odzieżą ciążową to zazwyczja podają parametry którymi się kierują. W przypadku spódnic i spodni jest o zazwyczaj obwód bioder. co do szerokości pasa to po prostu część jest do połowy brzucha a część zakrywa większość. Proponuję przymierzyć w jakimś sklepie co Ci się lepiej będzie nosiło. Ja w 1 ciąży miałam szeroki pas- rodziłam w połowie lutego. Wiem że w wakacje dziewczyni podwijały sobie pas. To co jest wygodne to regulacja szerokości pasa- masz wtedy gumkę u góry i ona pazwala Ci utrzymywać ciuch na miejscu a nie podciągać co chwilę.
Ja niestety w ciąży nie dość że przybrałam 20kg i większość "normalnych" rzeczy nie pasowała, to jeszcze nie potrafię nosić biodrówek, dlatego zależy kto co lubi i w czym czuje się komfortowo :D

Ostatnia edycja:
reklama
Tynka, brak słów! Kochana, trzymaj sie. Jesli masz ochote to napisz cos wiecej, moze uda nam sie cos Tobie doradzić. Chciałabym Ci życzyć żebyście sie jednak dogadali bo przeciez jesteście małżeństwem, na dobre i na zle. Z drugiej jednak strony ty teraz potrzebujesz spokoju i wsparcia a skoro on Ci tego nie zapewnia to...
Trzymam kciuki zeby sie wszystko ułożyło jak najlepiej dla Ciebie i maleństwa!

ANilewe, niekoniecznie musi byc za pozno na badanie genetyczne. Wszystko zależy od wielkości maluszka (crl musi mieścić sie w przedziale 45-84 mm). Wiek ciąży jest tutaj sprawa drugorzędna.

pola zawsze to jakies pocieszenie

takie coś znalazłam i nie wiem czy moje maleństwo nie będzie już ponad te 84mm bo to aż 14tydzień..

TydzieńWielkośćMasa
52 mmzbyt wcześnie, by to ocenić
62 - 4 mmzbyt wcześnie, by to ocenić
75 - 13 mm0,8g
814 - 20 mm3g
922 - 30 mm4g
1031 - 42 mm5g
1144 - 60 mm8g
1261 mm9-13g
1365 - 78 mm14-20g
1480 - 103 mm25g
1593 - 113 mm50g
16108 - 116 mm80g
1711 - 12 cm100g
1812,5 - 14 cm150g
1913 - 15 cm200g
2014 - 15 cm260g
2118 cm300g
2219 cm350g
2320 cm450g
2421 cm530g
2522 cm700g
2623 cm850g
2724 cm1000g
2825 cm1100g
2926 cm1250g
3027 cm1400g
3128 cm1600g
3229 cm1800g
3330 cm2000g
3432 cm2250g
3533 cm2250g
3633 cm, od czubka głowy do palcówstóp - 45 cm2750g
3735 cm, od czubka głowy do palców stóp - 47 cm2950g
3835 cm3100g
3936 cm3250g
40d czubka głowy do palców stóp - 48 - 51 cm

aNilewe nie wiem gdzie czytałaś o 13t6d. Ja się trzymam tego co oficjalnie podaje NHS. Pewnie co lekarz to trochę inna opinia. Nie wiem jak jest w Irlandii czy Polsce, ale nie sadzę, żeby istniały jakieś drastyczne różnice w zależności od kraju, w którym sie znajdujesz. I takie same informacje potwierdziła moja pani ginekolog (Polka),która prowadzi moją ciążę prywatnie. Jeśli się martwisz, że Twoje usg wypada za późno może po prostu spróbuj przełożyć na wcześniejszy termin? Naprawdę nie sadzę, żeby Ci odmówili.

Rybko próbowałam, nie da rady przełożyć. Ale może jeszcze raz zadzwonię i dopytam powiem, że to późno.
Jak wpiszesz hasło w wyszukiwarke to tylko takie terminy pokazuje t.j. tygodnie kiedy to się sprawdza.
Ponoc w 2 trymestrze zanika ten obszar i nie da się sprawdzić. Jak jesteś z UK to zasady są bardzo podobne,
Oni mi liczą z OM więc wtedy by się liczyło do 13 tyg ale ja mam wczesne owulacje i to usg w 9tyg potwierdziło tylko, że ciąża jest starsza niż z OM o 3 dni. Ale oni nie sugerują się tym, bo niby to w 12 tyg jest miarodajne. Ale 12 tydz to nie 14 ;/

poczytałam na nhs :DD muszę się uspokoić

Ostatnia edycja:
aNilewe postaraj się uspokoić, bo nerwy nic nie dadzą. Po prostu zadzwoń jutro i wytłumacz sytuację. Będę trzymała kciuki, żeby sie udało przełożyć. Druga sprawa to wcale te usg nie musi być za późno. Pisałaś, że to będzie wypadało w 14t i 1 lub 2d, a liczy się też wielkość maluszka. Nawet jak spojrzysz na tą rozpiskę, którą sama wkleiłaś to jest tam napisane, że w 14 tygodniu dzidziuś ma między 80 a 103mm. Podejrzewam, że na początku 14 tygodnia będzie mu wielkością bliżej do tych wymaganych 84mm.

Ostatnia edycja:
tynka nie zazdroszczę sytuacji, ale pamiętaj, że masz Dzidziolka i to jest teraz najważniejsze.

Miałam dzisiaj pracowity dzień więc nawet nie miałam czasu podczytać na bieżąco. Dobry objaw dzisiejszego dnia: mdłości tylko rano i wieczorem. A mięso mogłoby dalej dla mnie nie istnieć - jeszcze przejdę na wegetarianizm przez tą ciażę ;-)

Nawet bliżej 10 tygodnia jest lepiej niż bliżej 14. Zadzwoń i powiedź jaka sytuacja.

Zaskoczylas mnie, ale jak najbardziej pozytywnie bo ja bede miała USG w 11t6d (ale ciaza moze byc młodsza o 3-4 dni) i bałam sie ze bedzie za wczesnie na badanie bo dzieciątko moze byc za małe.
Tak na chłopski rozum wydawało mi sie ze im większe dziecko (oczywiscie do rozmiaru 84 mm) tym badanie bardziej wiarygodne bo narządy większe i bardziej widoczne.

reklama
Do góry