reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Poradzcie mi prosze.
Laktacyjna powiedziala, abym karmila malego co 3 godziny, tak dlugo az sie naje, ale mam z tym ukrutne problemy :( jak juz przyssa sie do piersi, to od razu zasypia, albo wypija ogromna ilosc i ulewa, a za chwile znowu szuka cyca :/ nie daje juz rady... Jak skonczy jesc, wkurza sie, ze chce aby mu sie odbilo - najchetniej polozylabym go do lozeczka na boczku, no ale tak raczej nie wolno, wiec on sie rozbudza i kreci afery. Nie wiem czy odliczac mu np 20 min i konczyc karmienie z jednej piersi? Nie wiem kiedy on sie najada

Nie wiem tez, dlaczego placze przy kazdym przewijaniu. Generalnie znowu nie spalam cala noc. Co gorsza, ja zaczynam sie na niego denerwowac ,bo chyba chcialabym aby chodzil jak w zegarku... Nie umiem poznac kiedy zrobil kupe. Zagladam mu i wtedy jest afera.

Mam tez pytanie odnoscie pieluch - niby zmieniac co 3 godz, ale jak zmieniam mu pieluche po karmieniu i biore na odbekniecie za chwile zmieniam na kolejna, bo ta jest pelna, a on w miedzyczasie szuka cyca przy ktorym pozniej zasypia...

Nie wiem tez, czy na zmiane pieluchy i cyca koniecznie musze budzic. Spal mi dzis 4 godziny, nie chcialam go ruszac, ale ruszylam i od tej pory nie spie...

Pola - ja mam problem z ukladaniem Adasia do lozeczka... Jak ze wszystkim z reszta...

Ostatnia edycja:
reklama
Makota widze ze mamy podobne dylematy. Twoj synek moze sobie przybić żółwika z moim :)

Dziwie sie ze laktacyjny ci poradziła zebys karmiła co 3 h. Moja twierdzi ze karmimy zawsze na zadanie, ale nie rzadziej niz co 3 h.
Mój synek dotychczas długo jadł (ok pol godziny), ale odkąd mam nawal wystarczy mu czasami 5 minut po czym śpi najedzony. Ja jak widze ze mały juz nie je tylko zasnął przy piersi to sie uwalniam wkładając mały palec w kącik jego ust aby wyjmowania piersi nie było bolesne. Najwazniejsze zebys obserwowała małego czy napewno połyka mleko.
Moim zdaniem to normalne ze po ulaniu chce mu sie jesc. W końcu jego żołądek sie w ten sposób opróżnia zatem ma potrzebę aby go wypełnić. Mój tez tak ma ale uważam ze to normalne.
Mój od narodzin strasznie płakał przy przewijaniu, przebieraniu i kapieli. Teraz zdarzają sie momenty w których płacze jak szalony a czasami obchodzi sie zupełnie bez płaczu.
Moim zdaniem musisz dać wam czas na poznanie sie. To jescze za wczesnie na to aby malutek chodził jak w zegarku.

Co do zmiany pieluch to u mnie sprawdza sie metoda zmiany pieluchy przed jedzeniem. Potem dostawiam go do cyca i jak zje to sobie grzecznie śpi w czystej pieluszce. Czasami zdarza sie ze zrobi kupę podczas jedzenia, i wtedy mam dylemat. Zdarzyło mi sie kilka razy zostawić go w tej pieluszce mimo wszystko i lepiej to znosił niz kolejne przewijanie, podczas ktorego sie wybudza i dalej chce jesc.

Boze,ale nocka..Kolezanka z sali urodzila,nieprzytomna jestem,leb mi peka. Bede molestowac lekarza,zeby mnie dzis/jutro wypisali. O ile wyniki wymazu beda

Pola - moj potrafi wisiec po 2 godziny na cycu :szok: dlatego jezeli je 15 min zastanawiam sie, czy sie najadl...

Od wczoraj mam tak, ze przebieram go, karmie, on ulewa i robi kupe. Przebieram go, znowu szuka cyca, krzyczy i tak w kolko...

Zmieniam pieluche ,bo jest mokra i za chwile slysze produkcje... W dodatku stresuje sie, bo nie chce aby siedzial z kupa, a nie umiem wyczuc delikatnie czy ma cos na robione...

A jak dlugo spi Twoj synek? Budzisz na karmienie i przebranie pieluchy?

Ostatnia edycja:
DZIEN DOBRY!

Makota, Pola - dzieciaki placza jakby jej ktos ze skory obdzieral przy rozbieraniu, przebieraniu i zmianie pieluchy bo szybciej niz dorosli traca cieplo i jest im szybciej zimno, poza tym jest nie wygodnie.

Ja karmie "na zadanie" czasami co godzine(!!!) a w nocy co 4h :D:D:D Czasami wybudzałam Zoluchę bo myślałam że mi cycek pęknie z przepełnienia.

Wczoraj zastosowaliśmy u niej kateter rektalny do odpowietrzenia kolek i sukces 100%. Nakarmiłam ją o 23 i położyliśmy do łóżeczka to zasnęła od razu, pobudka o 3 to ją podkarmiłam (tak zeby pierwszy glod zaspokoic) i odbilam, potem przewinęłam ze smokiem w buzi bo ssala caly czas, a potem znowu do cycka do syta, odbicie i znowu lulu. Musimy ja klasc na brzuszku bo inaczej sie rozbudza i placze. Teraz jeszcze spi od tej trzeciej, a ja skoczylam pod prysznic bo na 8:40 do lekarza z nia ide. z powodu tych kolek sie wczoraj zapisalam.

POLECAM NA KOLKI: KATETER REKTALNY firmy WINDI.

Spokojnego dnia,

Jagódka - szybkiej decyzji i porodu

witam się

u mnie prężeń dużo, ale nic poza tym... spakowałam torbę do samochodu, gdyby się coś miało dziać, gdy kursuję tu i tam..
3mam kciuki za dzisiaj, dla tych które CHCĄ :) szczczególnie uwzględniając Jagódkę, Hubson i Elifit :D

emyly widzę że śladem jagódki chcesz "rozchodzić" bobasa ;)

jagódka kciukasy &&&& !!! ja wierzę, że Twój dzień jest dzisiaj / jutro! w końcu Adam już nieco przetarł szlaki ;)

Katka może hormony Ci trochę skaczą.. a jakiś wypad do kawiarni z psiapsiółą? albo do parku z dobrą książką i kocykiem?
i uważaj gdzie stąpasz.. dobrze że kotu nic się nie stało ;) a poważniej GRRRR ! to nie jest dobra metoda na wywołanie porodu!

elifit kciukasy na maxa!

Haust hmmm odesłali bo z miejscami kiepsko? współczuję, bo pewnie się nastawiłaś..ale czwartek to już jutro :D

malgorzatkar EXTRA że cukry w porządku :D zatem pewnie wyjdziecie normalnie (3 dni) - czytałam że czasem słodkie mamy
lubią trzymać 5 dni.

mika8 cisza przed burzą..... :D

pola. gdyby ulewanie się powtarzało, są poduszki antyrefluksowe, takie spłaszczony trójkąt, wtedy dziecko jak leży ma
główkę wyżej i mniej się ulewa.. bo w przełyku jest jakaś zastawka która nie zawsze jest dojrzała i stąd może być
tendencja do ulewania...

Catsun przytulam i życzę lepszego humorku :D może po nocy przeszła handra?

kopacz POWODZENIA i kciukasy!!!!

makota
też znam szkołę, że karmimy na żądanie i NIE RZADZIEJ niż co 3h.. i karmiłam tyle ile chciało dziecko, jak przysypiało
smyrnęłam parę razy po policzku, ale gdy bobas szedł spać, to odkładałam.. pieluchę nie zawsze zmieniałam co 3h, tylko
jak była pełna tj siuśki czy kupsko, jeżeli wsadziłam palec i była lekko zsikana to zdarzyło mi się tak bobasa zostawić - właśnie żeby nie rozbudzić,
kupy obowiązkowo w trybie natychmiastowym.
...kupowate pieluszki często mają bokiem zażółcenie lub zabrązowienie - inny odcień :D może to Ci coś podpowie - wtedy nie trzeba
całego bobasa rozbebeszać.

Dziewczyny, co taki przestój? ;-) Lipiec jest, rodzimy! :tak: :-)

Żeby nie było - sama się zgłaszam do rodzenia na sobotę! ;-) :tak: I tak mnie nocki bezsenne męczą, więc już chociaż mogłabym mieć Klarę przy cycu ;-)

Magda, dobra wrozko,tak mowisz? Ja mysle mimo wszystko,ze to jeszcze nie to.. chyba nie nasz czas po prostu.

reklama
Do góry