reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2014

Cześć:(

Ja z tymi ruchami swojego maleństwa mam przechlapane.. Nie wiem czy dziś nie pojade na IP.. Od 3 dni zmieniły się jego ruchy.. Mogłabym co godzine je zliczać:( Czasami 10 czasami 5. A jak sie raz dziennie rozbudzi to z18,19..
nie wiem czy to normalne... Jestem wykończona psychicznie.. Czy on cały czas śpi że ruchy jak już są to są delikatne i to na lewym boku lub jak usiąde...

doradźcie coś.. Ja już nie mam siły..

reklama
Dzień dobry, :)

To ból jakby mi ktoś nóż wsadzal tuz nad pośladkiem ale nie cały czas a jedynie jak opieram się na nodze a jak leżę to jak do przodu ją wysunę. Pewnie nerw od dziecka. Ja tego nie widzę ale podobno brzuch mocno w dół poszedł. Mówię wczoraj M że dziwne bo cyckami już nie kleje się do brzucha jak siedzę a on biedny zestresowany "no widziałem że brzuch ci opadł od 2dni ale nie chciałem cie denerwowac, bo może byłoby ci przykro" biedny myślał że to tak jakby powiedxiec mi że przytylam. Dziecko pewnie opadlo i coś uciska. Kijowo.

Co do ruchów to u mnie spadek masakryczny. Całą ciążę miałam nad aktywne dziecko i teraz trudno mi się do tego przyzwyczaić. Catsun ja mam jutro wizytę a ty kiedy?

Michalina- Ja aż 8 lipca:( Też tak mam.. Jestem w szoku jak to wszystko się zmieniło.. Nerwicy dostane..

We wt bylam na wizycie i niby wszystko ok ale usg było expresowe. Tylko waga i przepływy

Ostatnia edycja:
wczoraj się trochę umęczyłam, uroczystości zakończenia przedszkola trwały ponad 2h i bolały mnie stopy i w ogóle całe ciało.. 3 razy kapały mi łezki, ale jak zobaczyłam jak córa w staropolskim stroju tańczy fachowo poloneza, to nie dało się inaczej.. taki był z niej okruszek, a teraz Panna, która wybiera ciuchy na dyskotekę i "zieloną nockę" w przedszkolu.. ehhh..

u mnie noc wzorowa :D

iana proponuję wrócić do dawnego rytuału nawet jakby "trochę bolało" tj odłożyć młodą do łóżeczka,ucałować, powiedzieć że
jest noc i pora spać, podać misia, przyciemnić światło i wyjśc z pokoju... jeżeli młoda wpadnie w ryk, wchodzisz po 5 minutach
i mówisz - nie wyciągając z łóżeczka! możesz pogłaskać główkę/policzek - że mama ją bardzo kocha, ale jest już noc i teraz
się śpi, podajesz misia, wychodzisz.... jeżeli znowu wpadnie w ryk, wracasz po 7 minutach i to samo...
wydłużając czas, może zabawa trwać nawet 1,5h, Tobie pęka serce, ale po 3-7 dniach dziecko zasypia - samo.
to z książki ZAŚNIJ WRESZCIE..... polecam.

Lilla moje dziewczyny miały bardzo subtelne kolki, wystarczało odbijać po karmieniu, często kłaść na brzuszku i doraźnie
dawałam im parę łyczków herbatki z kopru włoskiego, czasem razem z rumiankiem (zwykłe zioła zaparzone z saszetki, minimalnie
dosłodzone glukozą)
można tez podawać kropelki
1) z enzymem laktazą ułatwiającym trawienie mleka -> DELICOL
2) Espumisan w kroplach - usuwający pęcherzyki powietrza w obrębie jelit
3) krople typu probiotyk np DICOFLOR wspomagające naturalną florę przewodu pokarmowego w trawieniu

mamo_bobasa cudowne cudowności!!! a jakie pucusie fajne :D

mika8 chciałam zadać pytanie po fachu - kiedy iść pierwszy raz z dziewczynami do ortodonty? mają 7 i 5 lat, oboje
z mężem mieliśmy wąskie szczęki i nosiliśmy aparaty...
i czy warto polakować stałe zęby ? 6-stki ?

Tusiaczek &&&&&& za karmienie!

catsun a moge zapyta czemu az tak bardzo zafiksowałas sie na liczeniu ruchów? chyba jestes w okolicy 35-36tc - suwaka nie widze. lekarz kazał? ruchy trzeba liczyć jak sa wskazania np nadcisnienie tetnicze, cukrzyca lub po terminie. mój bywa że go nie czuje nawet 2-3godziny. teraz rano poruszył sie parę razy i zara pewnie pójdzie spać. między 8-12 prawie w ogóle go nie czuję. budzi się w dzień na chwile. potem po obiedzie a później wieczorem. jak jest aktywny to ruchów bardzo dużo. fakt faktem nie siedziałam cały dzień z liczeniem. z tego co czytałam wazne żeby ruchliwość gwałtownie nie spadła. z drugiej strony jak masz sie aż tak denerwować to jedź do lekarza - powie ci że wszystko w porządku i będzie lepiej. ja ostatnio byłam u lekarza, powiedział że łożysko jeszcze się nie starzeje, przepływy pępowinowe dobre, wody ilość dobra. nic, tylko czekać.

michalina znam ból dobrze, ejst to ból od kręgosłupa, typowy ucisk na nerw. boli tyłek promieniuje nogą. musi ucisk minąć to przejdzie. pomagają masaże, wzdłuz miejsc bolących i troche wyżej koło kręgosłupa - ale masujemy mięśnie nie kręgosłup, ciepłe okłady, jakies smarowidło - no amol, albo jakas maść rozgrzewająca i dupka pod kocyk. może uciskać bobas, możę wynikac z przeciążenia oraz może robic sie wypuklina. ale minie :)

najadłam się ciężkostrawnych rzeczy i miałam przez to ciężką noc..ciągle sie budziałm. na śniadanie zjadłam kaszkę..
rano pierwsze co, to sprawdzam czy któraś urodziła znów :) po weekendzie będzie juz lipiec. :)

Witajcie:)

Ja nadal w dwupaku ;) Przepuszczam Was w kolejce jakby co:) Najwcześniej zamierzam rodzić 20-go lipca:-p

Wczoraj przyjechaliśmy od rodziców po 22 i nawet nie miałam siły ruszyć ręką:zawstydzona/y:
Elifit współczuję bólu głowy :-( oby szybko przeszło!
Tusiaczek powodzenia z karmieniem, myśl pozytywnie i nie daj się :tak:

Mamo bobasa mała do schrupania :tak: Wszystko przeżywasz, ale już wszystko za Wami, więc głowa do góry!

Jestem głodna, ale nie wiem co zjeść. Ot taki problem z rana:-p Mój M. jeszcze śpi, a młody szaleje i nawet nie mogę iść do piekarni:confused2:

Kum- Zaczełam liczyć jak przestaje sie ruszać na 2h,malbo przez 3h są tylko 2 ruchy. Bo mnie to zaniepokoiło. Wskazań żadnych nie mam. Jak jesteśmy przyzwyczajone do jakiegoś rytmu i nagle się wszystko zmienia to myślę że każdy by się zaczął martwić..
Jestem w 37 tygodniu. Nie wiem czemu suwaczek przestał działać:/
muszę go jeszcze raz aktywować:/?

Ostatnia edycja:
Cze dziewczyny nadal dwupak:)

Catsun też się stresuję tą mniejszą aktywnością sądzę że wynika to z tego, że dziecko jest coraz większe na wizycie 16.06 lekarz stwierdził że łożysko jest już dojrzałe.

Kum o co chodzi z tym starzejącym się łożyskiem?

Idę na śniadanie chyba zjem płatki chociaż ostatnio po mleku mam jakieś dziwne bóle brzucha;/

Catsun może działa suwaczek tylko na tel ich nie widać. No to ładnie się bedziesz do wizyty sterować bo jeszcze trochę czasu zostało.

Im ciąża starsza tym starsze łożysko i spadek jego jakby wydolności. Na tym etapie pewnie wszystkie mamy pozna dojrzałość 2 a raczej już 3 ostatnią. Jak zbyt szybko łożysko się starzeje to zagraża dziecku.

Wywiesilam nocne pranie i teraz czas na śniadanie :)

reklama
Dzien dobry!!
Dziekuje dziewczyny za dobre rady. Na szczescie dzisiejsza noc minela spokojnie. o 23 zasnela przy cycku i nie obudzila sie przekladana do lozeczka, a o 3 jak marudzila po karmieniu to spala u mnie na brzuchu do 6 i nie plakala wiec moze to nie kolki tylko potrzeba bliskosci? lub dwa na raz bo bliskosc pomogla na kolki? teraz wsadzilam smoka w dziobek i zasypia. Zjadłam sniadanie i teraz pod prysznic skoczę :D
Trzymam kciuki Tusiaczku za karmienie &&&
Za wizytujace dzisiaj również &&&

Do góry