reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

witam,
ja tylko na chwilke, maz wzial wolne wiec sprzatamy no i spedzamy zcas razem...;-)
maly nocke przespal, teraz sie bawi :)
a zaraz idziemy na spacerek - sniegu a sniegu ale co tam :)

teska - dziekuje za kawe!!!!! :):)
mamaFranusia - my wazymy ok 8,4 a maly urodzil sie z waga 3,7.. jak twoj maluszek dobrze sie rozwija i od poczatku tak mniej przybieral - a nie ze nagle przestal tyc to sie nie martw :) co na to lekarz ?
evelinka - no chyba nie mozesz mu zabronic jedzenia jak glodny?? jak zacznie sie ruszac to spali, zobaczysz! a jak moj zaczal jesc wiecej warzyw i owocow - zrezygnowalismy z 2 mlek na rzecz zupki i deserku i wcale nie przytyl od razu.. mysle ze bardziej zapychaja i tucza kaszki wiec staram sie z tym nie przeginac - 1x dziennie dostaje gesta lyzeczka :)

reklama
evelinka - no chyba nie mozesz mu zabronic jedzenia jak glodny?? jak zacznie sie ruszac to spali, zobaczysz! a jak moj zaczal jesc wiecej warzyw i owocow - zrezygnowalismy z 2 mlek na rzecz zupki i deserku i wcale nie przytyl od razu.. mysle ze bardziej zapychaja i tucza kaszki wiec staram sie z tym nie przeginac - 1x dziennie dostaje gesta lyzeczka :)

Również myślę, że waga maluszka przestanie tak gwałtownie rosnąć gdy zacznie się więcej ruszać. Co do rozszerzania diety- do tej pory podawałam max pół słoiczka marchewki/jabłka, teraz chcę zwiększyć "dawkę" do 1 słoiczka i zastąpić nim 1 posiłek mleczny. Mam nadzieję, że synek wtedy- podobnie jak Twój- nie bedzie tył tak jak dotąd. Kaszki na razie nie podaję mu, tylko 2 łyżki kleiku na noc.

Corin, 100 lat dla Ewuni!!!

Od 4 dni walczę z poranną drzemką - Mateusz się budzi po 6 i cały chętny do zabawy - a ja zdecydowanie nie.... no i tak się przytulamy, aż w końcu usypia.... ale śmiesznie to wygląda, jak ja się budzę, otwieram oczy i widzę, jak mi się bacznie przygląda (o tej 6 biorę go do łóżka)...

Co do wymiarów to Mateusz waży pewnie coś ok. 7,5 kg i ma jakiś 66 cm - ponad 9 kg to niezły wynik - ale może faktycznie zapytaj lekarza, żeby dziecka nie utuczyć, bo CI będzie wypominać na starość.... :)

Zgniłam w łóżku do 9 :szok: mąż o 7 zabrał Szymka na dół a ja "jeszcze chwilkę poleżałam"... w tyłku mi się poprzewraca, a jak mąż wróci do pracy to nie będę wiedziała jak się nazywam :-)

1000000 lat dla Ewuni!!!

ohooo, koniec spania, idziemy cycać :-D

Od 4 dni walczę z poranną drzemką - Mateusz się budzi po 6 i cały chętny do zabawy - a ja zdecydowanie nie.... no i tak się przytulamy, aż w końcu usypia.... ale śmiesznie to wygląda, jak ja się budzę, otwieram oczy i widzę, jak mi się bacznie przygląda (o tej 6 biorę go do łóżka)...

Co do wymiarów to Mateusz waży pewnie coś ok. 7,5 kg i ma jakiś 66 cm - ponad 9 kg to niezły wynik - ale może faktycznie zapytaj lekarza, żeby dziecka nie utuczyć, bo CI będzie wypominać na starość.... :)

Dziękuję za radę. Nie chciałabym, zeby moje dziecko było otyłe, bo to nic dobrego. Co do wzrostu- obecnie ma 74 cm, czyli jest też dość dużym dzieckiem.
A co do pobudek- maluch zawsze wstaje kilka minut po godz.6 i nie jestem w stanie tego zmienić. Nieważne czy zaśnie o 19 czy o 21, pobudka zawsze jest o stałej porze;-).

evelinka to kladz wczesniej, zawsze to dluzszy wieczor dla Ciebie a skoro i tak budzi sie rano zawsze o tej samej godzinie, to nie masz nic do stracenia:-)
U nas za to nigdy nie wiem o ktorej bedzie pobudka, klade mala zawsze ok 20 a ona czasem wstaje o 7 a czasem o 9.

evelinka - no widzisz, nic sie nie martw :) jedne dzieci sa wieksze inne mniejsze nie mozemy byc przeciez tacy sami :) ja mysle ze na tym etapie jesli wlasciwie karmisz dziecko - czyt. nie karmisz dodatkowo wiecej niz potrzebuje, nie lecisz na kazdy placz z butelka to go nie utuczysz.....wiec spokojnie..
corin - sto lat dla malutkiej!!
miczka - ladne "gnicie" hehehe nie zaluj sobie tylko korzystaj !! :)
ania - witaj, moj maly budzi sie od jakiegos czasu ok 8.00 czasem 7.30-7.45 ale ja go nie slysze :eek: bo sobie cichi "guga" z lozeczka..
balkan - witaj :-)

odwrocilam malemu stojaczek gimnastyczny tym "panelem" z zabawkami i grajacymi gwiazdkami do gory, przylozylam do bujaczka gdzie siedzi i jest szal... uderza jak szalony w to:-D:-D

Balkan jakbym o nas czytała... U nas tak się dzieje odkąd mały zaczął przesypiać całą noc. Tzn je tylko koło 6 i po tym jedzeniu już nie ma spania. Jak jadł między 4 a 5 to potem potrafił jeszcze spać do 8...

No to widzę, że mój maluszek najdrobniejszy wśród lipcówek. Lekarz kazała przyjść na kontrolę za miesiąc i wtedy zdecydujemy co dalej. Dzięki za szybką odp.
Od połowy 4 miesiąca zaczęłam wprowadzać pokarmy , ale też nie za wiele zjada. Pól słoiczka na maksa, chyba że mu bardzo smakuje, np. jabłka z owocami leśnymi potrafi wszamać więcej. Na zupkę jarzynową krzywi się, a na ziemniaka ze szpinakiem nie może nawet patrzeć. W nocy budzi mi się 3/4 razy do cyca, a wieczorem przed spanie podaję od 5 dni kaszkę na moim mleku. Wypija ok. 80 ml i dopija pierś.

Ale zazdroszczę wam tej porannej kawy!!

reklama
mamafranusia - nic sie nie martw, z nowymi smakami to pomalutku i wkoncu posmakuje mu :) a moze to zupki daj troszke swojego mleka? - czytalam gdzies ze to sposob zemy male szybciej zaakceptowalo nowy smak :)
my na noc jemy kleik kukurydziany

a teraz uciekamy na kaszke i na spacerek
milego dnia!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry