reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

Oj niestety kontrolują i to na potęgę. Przypadkowo trafiłam na FB na grupę matki kontra ZUS i tam takie historie przeczytałam że mi kopara opadła.

Edit: a z pracą masz w 100% rację. Ja głupia tylko czuję jakieś poczucie winy i obowiązku wobec pracodawcy, a też nieraz ani dwa przekonałam się że nie ma się co tak poświęcać...
Ja bym mogła książkę napisać o mojej pracy ale to jak będziemy na prywatnym bo za dużo informacji tutaj by było,już się niczym nie przejmuje tylko sobą :)

reklama
Dziewczyny czy kwas foliowy bierze się przez całą ciążę ?
Ostatnio byłam w aptece i powiedziałam Pani że chce kwas foliowy już na 2 trymestr i dała mi FOLIK i tak czytam na ulotce, że to jest do końca pierwszego trymestru. I tak nie wiem co teraz zrobić .. narazie biorę PUERIE UNO. + Magnez i Acard biorę z zalecenia lekarza.

A wy co bierzecie ?
Ja biorę zestaw witamin dla ciężarnych który również ma w składzie kwas foliowy.

Ja pracuję na HO ale ostatnio mocno się zastanawiam czy już nie iść... Słabo się czuję, jestem nieskupiona w pracy z w nocy źle sypiam i w weekendy dopiero dosypiam do 11-12. A tak to w tygodniu na 8 wstaję.
Słabo się też czuję psychicznie, chętnie skupiłabym się bardziej na sobie, a tak po pracy (w której i tak ciężko mi cokolwiek ruszyć przez 8h i potem się stresuję że mam zaległości) jestem tak zmęczona komputerem że leżę na kanapie i tyle z dnia 🙈
Chciałam poczekać z tym do prywatnego ale już nie daje rady, muszę was poprosić o obiektywną ocenę sytuacji, co mam robić?
Dodam że boje się też że jak przejdę na l4 to będę trochę ,"więźniem" w domu bo podobno to L4 chodzone w ciąży też jest na zakupy w spożywczaku, aptekę i lekarza. A jak się trafi kontrola to pech. A jak będę musiała siedzieć kilka miesięcy w 40 m2 to będzie jeszcze gorzej.
Szczerze to wątpię żeby kobietę w ciąży sprawdzili. Jeśli Cie nie będzie w domu zawsze możesz powiedzieć że byłaś w sklepie spożywczym. L4 to nie wyrok masz prawo w celach zdrowotnych wyjść na spacer też. 😜 Jeśli praca Cie stresuje i czujesz że zawalalasz dom albo pracę to odpuść ją sobie i odpocznij, ciesz się ciąża bo później nie będzie taryfy ulgowej 💗

Ja pracuję na HO ale ostatnio mocno się zastanawiam czy już nie iść... Słabo się czuję, jestem nieskupiona w pracy z w nocy źle sypiam i w weekendy dopiero dosypiam do 11-12. A tak to w tygodniu na 8 wstaję.
Słabo się też czuję psychicznie, chętnie skupiłabym się bardziej na sobie, a tak po pracy (w której i tak ciężko mi cokolwiek ruszyć przez 8h i potem się stresuję że mam zaległości) jestem tak zmęczona komputerem że leżę na kanapie i tyle z dnia 🙈
Chciałam poczekać z tym do prywatnego ale już nie daje rady, muszę was poprosić o obiektywną ocenę sytuacji, co mam robić?
Dodam że boje się też że jak przejdę na l4 to będę trochę ,"więźniem" w domu bo podobno to L4 chodzone w ciąży też jest na zakupy w spożywczaku, aptekę i lekarza. A jak się trafi kontrola to pech. A jak będę musiała siedzieć kilka miesięcy w 40 m2 to będzie jeszcze gorzej.
Nieeee, coś Ty, chyba żadna na zwolnieniu lekarskim nie siedzi w domu jak więzień 😋 Ja mam l4 chodzone i chodzę, gdzie chcę 😁 Gdybym nie wyszła do knajpy, kina albo do znajomych, to skrzywdzilabym się psychicznie. Już tak miałam przy krwiaku, gdy musiałam leżeć. Myślałam, że zwariuję 😱

Mój wszystko rozumie i jak jestem senna to idę spać po prostu. Z męża jest śpioch i najczęściej on się kładzie obok mnie i też zasypia 😁. A co do pracy to ja pracuje cały czas i mam zamiar pracować tak długo jak lekarz mi pozwoli. Mam pracę biurowa, nie stresujaca, dojeżdżam samochodem. Ja też juz czekam na wiosnę i zrzucenie tych kurtek i rajstop i wskoczenie w wiosenne kiecki
Ja też marzę o wiośnie... Tak, jak ktoś tu napisał, tak bym chciała usłyszeć ptaszki i włożyć jakąś kieckę 🙆‍♀️ Ja już chcę eksponować brzuch! 😁

Ja z zalecenia lekarza brałam sam kwas foliowy do 9 tyg.
Później przerzuciłam się na PregnaPLUS, a od tygodnia dodatkowo pregnaDHA z racji tego, ze w pregna plus jest mało DHA, a ja ryby jem pare razy w roku to muszę nadrobić tabletką :)
O, też tak biorę ❤️

dziewczyny, zdałam ten egzamin!!!

z tego nadmiaru wrazen zapomnialam ze dzis mam dzwonić czy są już moje wyniki pappa 😅
czekamy na wieści z dzisiejszych wizyt 🥰 ❤️
Gratulacje ❤️🥰 Będzie Ci pewnie wygodniej z dzidzią poruszać się samochodem 😊

Ja też zwariowałam na punkcie dziecka, nawet mój mąż nie podejrzewał mnie o taki instynkt, bo kiedyś dzieci mnie zwyczajnie irytowały 😆 Wczoraj na wizycie nagrał maleństwo i jestem zachwycona jej stópkami z paluszkami. 😭😭 Żadne palce w stopach mnie tak nie zachwyciły 😂😂 Jak to możliwe, że to tak pięknie wszystko wygląda u 7 cm bobasa? 😱 Nie miałam pojęcia, że na tym etapie dziecko jest tak rozwinięte. I tez jest dla mnie nie do ogarnięcia, że na wizycie 3 tygodnie temu było jeszcze takie małe, a teraz bobo wygląda na wielkie 😆 I przypomina normalnego dzidziusia 😆

Robiła mi usg jeszcze dopochwowo i dziecko mega przesunęło się już w górę. Na początku nic nie było widać i głębiej wcisnęła głowicę 😆 Chyba za 3 tygodnie już nic nie będzie widać od strony pochwy 😂😂

Mam dzisiaj w planach zupę jarzynowa na obiad zrobić, chociaż wczoraj było tak 'ambitnie' mówione, że makaron ze szpinakiem
😂
Ale że mój chlop stołuje się dziś na mieście, więc mogę zrobić to co najlepiej mi wchodzi😂

I jeszcze myślę nad rozbiorem choinki, ale póki co zjadłam kanapkę, pościeliłam łóżko wstawiłam pranie i nos w telefonie na forum- nie wiem czy to już nie podchodzi pod uzależnienie 🤣
Widzę, że nie tylko ja jeszcze mam choinkę... Moja co prawda została z samymi lampkami 🤣 jakoś nie mam weny ich ściągać... Wolę poleżeć 🤗
Może kupię tez ten femibion, albo to co biorę teraz ta puerie tylko Duo.
A Acard chcesz brać sama ? Bez zaleceń lekarza ??

A po co acard sie bierze? To nie tylko z zalecenia lekarza?
No niby wszystko co bierzemy w trakcie trwania ciąży powinno być konsultowane. Jeżeli chodzi o mnie to tak jak pisałam wcześniej - inny lekarz niż mój prowadzacy po zobaczeniu wyników z pappy stwierdził, że powinnam brać codziennie... A wizytę u swojego prowadzącego mam dopiero 7 lutego - dopiero wtedy mogę to skonsultować.

Dzień dobry, ale już naprodukowałyście. Wczoraj zjadłam domową pizze i później umierałam. W dodatku podrażniła mnie luteina 😥. Na 17 idę z córką do lekarza do kontroli, liczę na to że pójdzie od poniedziałku do przedszkola.

reklama
Do góry