reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

To fakt, chyba z takim Maleństwa np noworodkiem też bym się bała, ale jak już miał te 4 miesiąc to było ok👍

A kolejny "problem" u nas to zasypianie....synek zasypia w 10 minut max, ale zawsze z piersią i się odłącza jak zaśnie albo odpływa po kąpieli i butelce...wiem, że to źle bo np na ząbki wchodzi próchnica itd. ale smoczek od początku odrzucał...muszę to jakoś zmienić, sama myśl że nie będę mieć mleka to teraz chyba najbardziej mnie przeraża🙈 muszę przewertować forum jak do tego podejść z głową 😪
Ja to bym chętnie odcięła nocne karmienia w zamian wolałabym samo tulenie, ale mój cycoholik nie podziela mojego zdania raczej i mimo wszystko je 2x w nocy (nie mylmy z pobudkami, ich jest więcej) 😎

reklama
Hej! To znów ja z problemem 😑
Synek skończy za 3 dni 10 miesięcy. Karmie go mieszanie (kp+ mm, niestety mojego mleka od 3 miesiąca miałam za mało ale na tyle dużo że udało się połączyć 💪), syn jest bezsmoczkowy. Od początku usypiam go na cyca, czasem w nocy udaje się na butelkę (mamy 2 karmienia w nocy). Nie potrafię inaczej uspic synka czy to w dzień czy w nocy niż na cyca😪 zasypia szybko, 5/10 minut wiec jest to w jakis sposob wygodne. wychodzą mu kolejne zęby i boję się że jeśli nie dam rady technicznie karmic albo skończy mi się mleko to będzie źle. Planowałam go kp do około roczku ale też bez ciśnienia jeśli będzie ciut dłużej. Bardziej nie wiem jak ugryźć temat usypiania bez piersi/butelki. To staje się złe dla zębów. Tata wtedy mógłby usypiac, aktualnie to bez szans.

Jak to u Was wygląda? Macie jakieś sposoby by nauczyc dziecko zasypiania bez piersi?

Synek skończy za 3 dni 10 miesięcy. Karmie go mieszanie (kp+ mm, niestety mojego mleka od 3 miesiąca miałam za mało ale na tyle dużo że udało się połączyć 💪), syn jest bezsmoczkowy. Od początku usypiam go na cyca, czasem w nocy udaje się na butelkę (mamy 2 karmienia w nocy). Nie potrafię inaczej uspic synka czy to w dzień czy w nocy niż na cyca😪 zasypia szybko, 5/10 minut wiec jest to w jakis sposob wygodne. wychodzą mu kolejne zęby i boję się że jeśli nie dam rady technicznie karmic albo skończy mi się mleko to będzie źle. Planowałam go kp do około roczku ale też bez ciśnienia jeśli będzie ciut dłużej. Bardziej nie wiem jak ugryźć temat usypiania bez piersi/butelki. To staje się złe dla zębów. Tata wtedy mógłby usypiac, aktualnie to bez szans.

Jak to u Was wygląda? Macie jakieś sposoby by nauczyc dziecko zasypiania bez piersi?

Ja karmię do samoodstawienia, które u moich starszych dzieci było w wieku ok 3 lat więc nie pomogę. Mleko matki i karmienie nie wpływa źle na zęby

Nie mam, zasypia na piersi, ale jak ktoś inny usypia np w żłobku to usnie bez piersi. Ja póki co nie umiem jej odstawić

reklama
Ja karmię do samoodstawienia, które u moich starszych dzieci było w wieku ok 3 lat więc nie pomogę. Mleko matki i karmienie nie wpływa źle na zęby
A prochnica? Myjesz ząbki a potem cyc/butelka na zaśnięcie to nie ma wpływu? Tak samo nocne karmienia? Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że jej pediatra stwierdzila iż 9 miesieczne dziecko nie potrzebuje już karmien nocnych bo nie jest głodne tylko z przyzwyczajenia. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć - u nas synek w nocy 2x butla po 150ml