reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Jak sobie chwalisz Thermomixa? Często używasz?
Ja mam termo i polecam z całego serca :) używam codziennie. Rano owsianka później jakaś zupa lub zupa krem i dwa razy w tygodniu chlebuś lub bułki :) dodatkowo drugie dania typu placki, mikstury na zapiekanki makaronowe wszystko w termo :) dzisiaj mam zamiar jeszcze zrobić ciasto marchewkowe i ciasteczka owsiane bo mój mąż wraca z delegacji a to są zdrowe przekąski które ja tez bez wyrzutów sumienia mogę sobie podjadać 😃

reklama
Właśnie apropo brania kąpieli czy prysznica ?
Ja zawsze musiałam mieć prawie wrzątek i do tej pory się tak kąpie, zastanawiam się czy to może zaszkodzić w jakiś sposób ?..
Mi lekarz powiedział, że do końca ciąży mam nie kąpać się w wannie. Pomijając fakt gorącej wody mówił też że sprzyja to infekcjom intymnym bo w ciąży zmienia się całkiem ph, chyba że brała bym wcześniej prysznic, a później wchodziła do letniej wody w wannie.

Heheh :) bo właśnie na takich zdjęciach czasem ciężko coś rozpoznać. Ja pierwsze zdjęcie bobaska które wysłałam teściowej - dla mnie było mega wyraźne, a teściowa dwa tygodnie później do mnie żebym jej powiedziała gdzie jest główka a gdzie nóżki bo ona nie widzi 😂

Ja właśnie jestem mega ciekawa jak teraz wyglada bejbik bo ostatnie zdjęcia mam tylko te trzy z 19 grudnia i wtedy miał 8 cm, a teraz na pewno jest juz większy bo będę zaczynać 16 tydzień w niedziele i chciałabym mieć jakieś aktualne zdjęcie żeby sobie patrzeć 😃
Ja mam to jedno z prenatalnych fajne że widać bejbika, nawet porównuje sobie ze zdjęciem syna z tego samego tygodnia i wydaje mi się że córa będzie podobna 🙈😁😁 często sobie podglądam 🙈

Ostatnia edycja:
Jeszcze a propos czasu kiedy pobierana jest pappa to kolejna sprawa która mnie niezmiernie wkurza w opiece prenatalnej - jedni lekarze mówią że musi być pobrana razem, a inni że powinna być pobrana między 9-10 tc, a USG najlepiej w okolicach 12 tc. Przeszukałam internety w tym temacie, wywiady i wypowiedzi z specjalistów no i zdanie są dokładnie tak podzielone 🙃🙃 jak żyć w tej ciąży? 😅 /śmiech przez łzy/

Ja właśnie wróciłam od dentysty i jestem zasmucona bo kazał mi definitywnie wyrwać 6 :( najgorzej że już w zeszłym roku wiedziałam że będzie do rwania, ale najpierw histeroskopia, potem nieudana stymulacja, potem głowa zajęta tym co zrobić żeby się udało, w końcu kolejna stymulacja, myślałam że będzie transfer mrożony ale jednak był świeży, więc ostatecznie nie wyrwałam. Czuję się źle z faktem że teraz narażam dziecko na niebezpieczeństwo, nie mówiąc już o antybiotykach itp. :( dodatkowo dzisiaj kazał wyrwać dwie 8. Już umówiłam się do chirurga szczękowego, ale co to będzie nie wiem. Na heparynie i acardzie mogą mi odmówić zabiegu. Macie doświadczenie z takimi przypadkami?
Zadzwoniłam też do poradni zdrowia psychicznego bo widzę że te moje spadki nastroju i ataki paniki nie mijają, ale oczywiście tak jak z ginekologiem, niby bez skierowania, niby do 7 dni roboczych mają obowiązek przyjąć kobietę w ciąży, ale niestety wszyscy mają to głęboko w d... ;)

Jeszcze a propos czasu kiedy pobierana jest pappa to kolejna sprawa która mnie niezmiernie wkurza w opiece prenatalnej - jedni lekarze mówią że musi być pobrana razem, a inni że powinna być pobrana między 9-10 tc, a USG najlepiej w okolicach 12 tc. Przeszukałam internety w tym temacie, wywiady i wypowiedzi z specjalistów no i zdanie są dokładnie tak podzielone 🙃🙃 jak żyć w tej ciąży? 😅 /śmiech przez łzy/

Ja właśnie wróciłam od dentysty i jestem zasmucona bo kazał mi definitywnie wyrwać 6 :( najgorzej że już w zeszłym roku wiedziałam że będzie do rwania, ale najpierw histeroskopia, potem nieudana stymulacja, potem głowa zajęta tym co zrobić żeby się udało, w końcu kolejna stymulacja, myślałam że będzie transfer mrożony ale jednak był świeży, więc ostatecznie nie wyrwałam. Czuję się źle z faktem że teraz narażam dziecko na niebezpieczeństwo, nie mówiąc już o antybiotykach itp. :( dodatkowo dzisiaj kazał wyrwać dwie 8. Już umówiłam się do chirurga szczękowego, ale co to będzie nie wiem. Na heparynie i acardzie mogą mi odmówić zabiegu. Macie doświadczenie z takimi przypadkami?
Zadzwoniłam też do poradni zdrowia psychicznego bo widzę że te moje spadki nastroju i ataki paniki nie mijają, ale oczywiście tak jak z ginekologiem, niby bez skierowania, niby do 7 dni roboczych mają obowiązek przyjąć kobietę w ciąży, ale niestety wszyscy mają to głęboko w d... ;)
U mnie znowu i krew i usg musi być zrobione w widełkach czasowych dla prenatalnych (od 11+0), do tego odstęp tygodniowy między jednym a drugim. Czyli jeszcze inaczej...

Zrobiłam pappe dzień po USG i tego samego dnia też miałam juz wynik i pelney opis od lekarza. Bo odesłałam na maila i zaraz dostałam uzupełnione ryzyko o wyniki pappy. I coraz bardziej uświadczam się w przekonaniu, że bezsensu wykonywanie tej pappy, ważniejsze jest usg

A jak nasza Pszczolka ? Masz moze juz wyniki
Dziś tam dzwonilam, bo mialy być w ciągu tygodnia, ale otrzymałam info że wyników jeszcze nie ma proszę uzbroić się w cierpliwość ☹️ Łatwo powiedzieć ☹️

Też się zastanawiam i praktycznie codziennie o was myślę .
Dziękuję ❤️

Powiem Wam że dziś mam kryzys. Jestem mi cholernie ciężko i nie radzę sobie ze swoimi emocjami. Na wizycie u endokrynologa się poryczalam i nie mogłam się uspokoić a kobitka nie wiedziała jak mi pomóc. Nie zdarzyło mi się jeszcze żebym się rozkleiła przy kimś obcym (prócz psychologa), bo jestem z takich osób które trzymają wszystko w sobie a dziś pękłam. Muszę znowu umówić się na psychoterapię bo ponownie życie mi się sypie.

@EJK85 nawet nie wiesz jak się cieszę z Twojej dzisiejszej wizyty!! 😍 😍 bardzo się cieszę, że tak przebiegła i że lekarz poświęcił Ci odpowiednią ilość czasu:-)

Ja posiadam Thermomix i jestem bradzo zadowolona :-) oczywiście przepisy trzeba też doprawić po swojemu, a niekoniecznie sugerować się podanymi ilościami :-)

reklama
Do góry