reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Moja położna mówiła że jeżeli dobrze rosnie na cycku to można dawać. Wyszliśmy ze szpitala z wagą 3740 tydz później u nas 4kg i pozwoliła dopajać. Daje bardzo rzadko.... jeżeli są jakies problemy brzuszkowe to możemy tez dawać herbatę rumiankową. Mimo dawania wody cyca i tak pije ile pił
A jaką witaminę D3 stosujecie?

reklama
Mi nie kazali dopajać niczym, ni wodą ni herbatkami- powiedzieli ze dziecko do 6go miesiąca nie musi i nie powinno być dopajane kiedy jest karmione piersią. Co do diety- to ja odstawiłam cukier ale to ze względu na pleśniawki i moje brodawki, żeby grzyb się nie rozwijał a tak to jem wszystko 😄
Powiem wam ile ludzi tyle opinii, nawet różne położne ale z tego samego szpitala powiedzą 2 inne rzeczy 🤦‍♀️ I bądź tu babo mądra przy pierwszym dziecku, ja działam trochę intuicyjnie przez to 😃

Dziewczyny jak kupki waszych dzidzi? Kurde zauważyłam u mojego że kupki staly się jakby wodniste... żółte ale takie jakby z wodą?! Nie wiem jak to określić czy to normalne....
Tak to jest jak najbardziej normalny stolec dla noworodków, wodnisty, nawet trochę śluzu może być. Kolor też się zmienia od pomarańczowego do musztardowego. Jedyna rzecz która powinna zaniepokoić to krew w kupkach, wtedy natychmiast do lekarza

Wczoraj rozmawialam.z położna mowiac jej o tych kupkach i ze ma bąki i jest przy tym nie spokojny. Gdy zaczęła pytac co jem to mimo ze zdrowo wg niej powinnam wszystko odstawić. Warzywa sery nabiał soki marchewkowe... za głowe się chwyciłam. Fakt, ze ma ona już z 60lat i chyba juz sie więcej nie doszkalala w tym zakresie..... z cyca je i to dosc lapczywie widzę jak to mleko az mu z buzi wylatuje tylko pyt ile tez faktycznie zjada.... no bo tego to nie jesteśmy w stanie zobaczyć. Moje cycki to juz blagają o litość . Takie obolałe.....i tez zastanawiam się nad mm
Moja położna mówi odwrotnie (jest młoda kobieta i matka), że w żadnym przypadku nie zmieniać swojej diety! Przykład. Poziom laktozy w mleku mamy nie zależy od ilości nabiału który zjadłaś i nawet jeżeli wszystko odstawisz, to ten poziom i tak zostanie. To samo dzieje się z tłuszczem, mleko mamy ma około 4,8% i tak będzie niezależnie od tego jaki tłuszcz masz w dietę (orzechy /olej i t.d.), wpływasz tylko na jakość tłuszczu. Dawno temu mówili, że to co jemy ma wpływ na brzuszek dziecka, a teraz badania mówią że nie do końca. Jedyna rzecz jest jasna - mikroflora jelitowa dziecka dopiero się rozwija i my się dzielimy swoją mikroflorą z nim. Dlatego warto bardziej myśleć o witaminach i minerałach, który spożywamy, aby dziecku dawać tylko najlepsze ❤
Jedynie czego nie piję teraz, to kawa, bo kofeina zostaje w krwi i dziecko może trochę dłużej czuwać po tym😃
A jem wszystko 😊

ja dzisiaj byłam na ktg to położna powiedziała ze takie ładne ze tylko do ramki włożyć. Miałam kilka skurczy powyżej 100. Lekarz mnie zbadał i zrobił palcem rozwarcie 🙈 ale nie bolało to tak jak ostatnie badanie przed wyjściem ze szpitala.
W niedziele mam iść do szpitala przez SOR
Zazdroszczę. Za to moje dzisiejsze ktg było najgorsze ze wszystkich. Godzinę musiałam siedzieć, bo ani mały ani sprzęt nie chcieli dziś współpracować...

Zazdroszczę. Za to moje dzisiejsze ktg było najgorsze ze wszystkich. Godzinę musiałam siedzieć, bo ani mały ani sprzęt nie chcieli dziś współpracować...

Mojej jak tylko się zakłada tobie razu jeździ po tych czujnikach. Chyba nie lubi. Ale myślałam ze zasnę bo nawet nie miałam monitora co pokazuje jakie skurcze i jak bije serduszko.
A lekarz do mnie widzi pani jakby się pani zdecydowała wcześniej to już by miała Pani dziecko w przedszkolu 😂 a chodziło mu o to ze miałam w tamta sobote rodzic. Ale mówię ze to pan zmienił zdanie. Hehe taki miał dzisiaj humorek ze aż mi się chcialo śmiać

Fajnie byłoby gdyby to jego zrobienie rozwarcia na palec coś ruszyło. Wolałabym żeby się samo zaczelo bo ponoć wywołanie jest większym hardkorem

reklama
Ja mogę powiedziec na przykładzie mouch koleżanek. Pojechały na wywolanie to jedna trzymali kilka dni grzebali paluchami by cos sie ruszyło. Bol na maxa. Po 5 dniach założyli folej nic nie poszło to po 2 dniach dali oxy i nic na drugi dzień oxy i nic.... skurcze bez rozwarcia ani cm.... po tyg zrobili cc. Drugą meczyli 3 dni byly skurcze nie regularne bez rozwarcia ... czekali 3 dni czy ruszy rozwarcie ruszyło 0.5cm dali w końcu po 3 dniach oxy skurcze bez rozw. Cały dzień na oxy z bólami bez row... zastanawiali się na cc .... co chwile paluchami próbowali cos ruszyć .... urodziła w meczarni bez sił po 12h.... jak w zeczywistości jest na szczęście nie wiem

Do góry